Free education : How far the validity in Malaysia?

Assalamualaikum.


Come in glance, my eyes stuck at the newsfeed, regarding free education. First, before I am going even further , note that , I am a student , a going-18 girl ,who are going to pursue her study to tertiary level *never taste how yummy PTPTN is * :p , a middle class person : not anak dato' or not anak tan sri etc etc VVIP's , the one yang belum telusuri habis isu pendidikan percuma but I did : past few hours and here, yang belum merasa kelazatan membayar cukai , I am going to give generel opinion regarding this issues. Okay, I jotted some of my so-government-sounds past few hours, getting PROS and CONS. okay lets get started.

For me my self, not involving political stuff : Free education in Malaysia in partially valid. By mean it can be done or it can't be done. Why? Lots of reasons supports both sides. As you can see, lately in TV's, government tried so hard, publishing advertisement to show how bad the conclusion if ever we're giving free education. Ahaa hang cuba habaq kat che', TV station mana mampu nak rebel? TV station mana mampu nak pertahankan bahawa free education valid di Malaysia? come'n peeps, masing masing kena jaga periuk nasi stesyen masing masing. *ahaaa politics stuff.

Okay let me first start of NOT VALID, why why and again why?
Okay first its the matter of appreciation, no harm but seriously cuba korang tengok, giving free textbooks to students, sangat sedih bila masuk generasi ke empat ke lima dapat buku yang macam kena belacan. See, appreciation?  Benda free bro, people take for granted. People don't even bother how hard to get the thing at the first place. Yes, I knew people suffer to pay their PTPTN's loan and etc etc. Because of the flower flower RIBA' stuff. Puihh, *haha . Rakyat di negara kita belum lagi mencapai satu tahap dimana mereka menghargai apakah usaha usaha yang dilakukan pihak pihak atasan. Apa bukti? Thats why kita nampak, tandas tandas Malaysia, nak masuk pun kena bayar, see? Kenapa? Sebab people have one state of thinking where : Kalau tak bayar, suka hati abah mu je nak buat apa yang mu suka terhadap tandas tersebut. *okay apa aku ni, bunyik tak logik tetiba pakai analogi tandas.

Somehow, FREE EDUCATION is valid when certain rules and regulation ada. Contoh : When we give this, make sure, straight after you've graduate with very good results,you must serve the country. Or things like, we give this thing free, dengan syarat : each exam everyone must passed their exams with 3.5 and above, and whenever a person tak achieve certain target : Kena bayar. Deal?

Give and take between government and students. Sebab, as we can see reality nowadays, I just spend my time last Thursday on IKIM fm, a Malaysian doctor : Doktor Pakar , a neuron surgeon , yet giving his services in Aberdeen and not in Malaysia. Okay in terms of names : Haruslah Malaysia bangga, wahh anak Malaysia, doktor pakar di perantauan. But in terms of services : I am very sure dia adalah satu masa dulu, seorang budak tajaan mana mana biasiswa, yang akhirnya memberi perkhidmatan kepada orang di luar Malaysia. And yet now sepatutnya kepakaran dia harus disalurkan kepada Malaysia. This is one factor kenapa Malaysia nak kena hire ramai professional dari luar negara, sedangkan kita ada kepakaran, tapi kepakaran tu tak diberi di Malaysia? Yaa maybe its the factor of sallary, come'n betul tak? In Malaysia, base gaji doktor berapa? Kalau kita ke luar negara, dengan mata wang yang lebih tinggi, of course, sallary lebih tinggi kan. Okay this is not about nak pertikai kerjaya seorang doktor, penilaian cuma atas dasar kewangan. But seriously, kalau kau tanya budak budak kecik, apasal nak jadi doktor? aku dulu jawab : Sebab nak kaya . And I am very sure bukan aku je jawab macam tu. *kecik kecik.I repeat.

We must note that setiap pelaburan yang diberi pada kita, semua datang dengan tujuan. When we give this, you must repay back.Besides, if we reviewed, one thing jela yang aku mampu nak cakap : Malaysia harus hapuskan RIBA' , okaylah, macam PTPTN, kadar faedah yang sangat tinggi *as readed tu yang sebenarnya mencekik. Yang buatkan ramai frust, yang buatkan ramai nak demonstrasi : WE WANT FREE EDUCATION. see, akhirnya back to the root of addin : No riba. Besides, have u ever wonder kenapa pada awal tahun 2012, pemberian biasiswa JPA diberhentikan? Kita tertanya tanya, ke mana pergi semua duit duit. Yadaa, I am not a typical person nak menunding jari. I read articles regarding VVIP's *name not stated, using lotsa lotsa money for self-spending.Buat touch up rambut, touch up muka, buying great stuff, sedangkan rakyat suffer? Mak oihh. Malaysian never stop menunding jari . And tak elok rasanya saya menabur fitnah. Sebab kita pun tak tahu kebenaran.

All I can see and review, politic Malaysia makin tak telus. Kalau telus, kenapa isu rasuah makin banyak, once satu menteri tu dah turun, tiba tiba naik pulak nama dia involve dalam RASUAH, and I am sure, bukan sorang je ex menteri buat macam tu. See, dalam pemerintahan politik VVIP tu, wujud ketidak telusan. *sigh.

I jugak carving for sponsorships, tengok yuran yuran belajar yang lebih 10k, buat hati jadi sayu. Rasa macam nak fly, tapi terbantut nampak all those K K K K. pehhh. Tapi I believe, suffer sekarang and insyaAllah in ten years, I mampu senyum. InsyaAllah. Macam duduk SBP, kononya yuran sekolah dimansuhkan, bayar cuma 40 plus plus, tu tak kira lagi yuran asrama,PIBG, sampai aku naik menangis tengok resit resit, 5 years aku di SBP, one year, cost more than thousand, tu belum kira buku, more to TEN THOUSAND boleh sampai, so semestinya di Tertiary level, validlah angka 10 K plus plus tu. Kalau aku yang org org sederhana rasa tercekik, apatah lagi golongan yang tak berapa nak mampu. Gheesh.

Somehow, FREE terms tu perlu ditafsirkan  secara detail : by mean free part mana : Part yuran belajar, part buku buku, part penginapan asrama , FREE untuk siapa ? FREE sampai bila? Kalau free, siapa yang nak support terms nak bayar kepakaran pensyarah? Or kalau free, pensyarah punya gaji juga akan dikurangkan, or what? see, FREE is so so so generel .

Contohlah, kau obtain 11 A's , kira bunyik kau deserve la kan free education, tapi kalau ada malaun malaun yang malas di secondary level : dapat No A's pun dapat free education, setaraf dengan orang yang dapat 11 A'S yang berusaha bagai nak rak time time SPM. Kira baik aku main main je time SPM, tertiary level free bro? Toksah penat penat fikir nak belajar tinggi2, mesti dapat punya belajar kat universiti,free bro? Again, ni bukan aku yang cakap : but this is how most Malaysian behave.

Again FREE tu perlu di timbal balik : In terms of SIAPA, BAGAIMANA, dan BILA, if ever we asked about MENGAPA, harus jawapannya berjela, ofcourse, benda freee kottt, siapa tak boleh nak sediakan thousands alasan dan jawapan untuk ditanggung perbelanjaan belajar yang menggunung?

Yaa can be done, but rules and regulation dia kena sangat ketat dan dipatuhi, if ever broke, ada denda denda dia :D. Dan kerangka FREE EDUCATION tu juga perlu dirangka dengan teliti.

Think twice, logically.

Kalau kita fikir balik, kalau free sekalipun, yang akan bayar services pensyarah, services makmal, services universiti.Nanti semua datang daripada cukai yang makbapak kita keluarkan so no such thing FREE pun. Bak kata den, nak masuk tandas tempat syetonn tu pun kena bayar. So kira part cukai tu pun kena salurkan ke tempat sepatutnya, ni tidak, banyak habiskan kat penjara penjara, yang memang orang dasar tak diuntung, buat jenayah bagai.Haruslah mengerti negara kita masih di tahap sedang membangun, dan untuk mengecap satu kebahagiaan, we need to make sacrifes.

Sebab dalam pembangunan negara banyak yang perlu dikira, bukan sektor pendidikan sahaja. Kan? Like seriously, berfikirlah secara matang dan proaktif. Boleh?

Again saya tegaskan, FREE EDUCATION VALID WITH CERTAIN REGULATIONS, okay cenggitu?

Tapi kalau kerajaan rasa, FREE EDUCATION tu tetiba je valid. Alhamdulillah. :) aku terima dengan hati yang redha dan bahagia. Siapa tak bahagia, orang nak tanggung kau 100K's kott. :) *again siapa tak suka benda free? Takperlu lah sempit nak fikir, nak duit nak duit, nak belajar, nak belajar.

Done. sorry kalau mesej tak berapa nak sampai :)

2 comments:

وان امالينه فاذياه said...

AGAIN SAYA TEGASKAN - you make me missed debating so much . Btw you talked like a great politicians ;) i love it ! bt i love yr pipi more =p

Nur Athirah Anuar said...

oh, tak cukup button like. :)) SAYA SETUJU.