My two years forever dream , now a reality.

Hello people * cheers while shivering in Cardiff * 

Well the first rule - never underestimate Cardiff's weather ( idk other parts of United Kingdom ) . Semalam pagi keluar cam tak berapa nak sejuk , when I talk about sejuk , I'm talking about 17 - 18'c sejuk ala ala dalam aircond but this time around aircond di mana mana huwaa huwaaa , sibuklah nak bawak sweater pergi Student Union buat student card semua. [ baca dengan nada laju dan gelabah heart beat laju ]  Pastu end up macam panas pastu bukak sweater and gelabah masa nak buat bank letter berterabur sweater mana passport mana semua 

Then I end up going out at night without the sweater - barely survived the weather and this morning we're heading to the Student Union once again , I left my sweater upstairs ( third floor rumah senior ) bukak bukak je pintu shivers gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ( sejuk sila paham , sila jangan percaya weather forecast kata sunny * ala ala Olaf menari dalam summer * )

And I end up shivering all the day dari pagi sampai tengahari. 

...

Before departing , Allah je tahu camne mixed feelings peluk semua orang. Ayah ibu abang adik adik and makci pakcik sepupu semua ) 

Masih di Malaysia. 

missing my another brother kat Saser.

the siblings abaikan tudung buruk zzzz. 

the ticket well so obvious. haha. 

the family members ( from both ayah ibu's sides )


13 hours. KLIA - Heathrow. Non stop flight. MH002. 11.40 pm Thursday waktu Malaysia - 12+ pm Friday waktu Malaysia , 6.00 am waktu London. 

I tell you this is the only thing I kept hearing through the journey sebab motion sickness semua and hearing to musics does not help you with sleeping , this keep me tenang for hours and able to avoid vomitting. 



wells ni muka sepanjang flight hahahhahaha I tell you THIS IS THE ONLY MOVIE I BARELY WATCH SAMPAI AKHIR tapi belakang belakang tu tidur gak zzzz hahahha I am not a movie goer please no.

These are the notes I wrote , 4.26 am waktu Malaysia dalam flight. 


alhamdulillah berguna notes ni hahah. 

THAT SUMMARIZE ALL MY THOUGHTS FOR THE FREAAAAKING 13 HOURS I CANNOT. 

Wells yang menulis ni kan excited arrived kat heathrow tapi turun turun je my expressions was like ( ni je ke Heathrow ahahha takde gambar I was busy with the immigration thank you haha ) 

arrived Heathrow !

met abang Syafiq thank youuuuuu datang jauh jauh jumpa kat Heathrow. :) finally meeting the one yang selalu cerita alevels and the one who're helping through my journey dari Intec ke Cardiff , thank youuuu ! :)
...

I took a national express from Heathrow ke Cardiff ( 3 hours journey ) 

Signify lembu peta ( read corak badan lembu kah kah ) , konfius dekat ladang ladang highway kambing ke khinzir tapi bila fikir balik khinzir takdok warna putih like who in this world rear pigs in a green land lols. ahah. Singgah beberapa stops before sampai Cardiff , one of them is Chepstown ( kot taktahulah camne eja ) , masyaAllah cantiknya its like a valley , just like Cameron , cooler I bet pastu excited tengok orang cakap sembur sembur asap ( till I saw that he's actually smoking bahahhahahahahaha kbais  ) 


chepstown. Kot. haha

Cardiff castle yeay. 

Chicken Cottage , antara makanan halal yang dibeli sesampainya tuan punya blog di Cardiff

antara gambar first di Cardiff haha. Motip sangat. 

the morning view from the room . 



...

So hows Cardiff?

Cardiff so far I've walk from the house ( residential areas ) to the city centre . a nice place yang merge a busy city life and a peaceful areas , just like what I expects and how I wish it to be.

Area where I'm living , cam there's surplus of houses for students and typically semua rumah ada tangga kecik yang curam. Like only sorang boleh lalu at one time , and curam masyaAllah haha serious salah langkah boleh bergoleks ke bawah. 

area Cardiff city :)

depan rumah senior. :)


What I miss most when I am here ? 

TOILETS WITH PILI AIR UNTUK ISTINJA' baahahhaha idk how to say this but I miss that A LOT. Seriouslah rindu. Sini toilet semua ada paip singki je , and they expects you to wear tissue like all the time. Being a Malaysian for 20 years living in the country , air tu macam vital gila untuk proses pembersihan najis ( wahhahahah this sounds so gross please ! ) tapi bila kat sini , cam sedih gak takde pili air semua but I am adapting with that. 

Second rule - always have a tissue ( wet tissue pun okay ) and at least a bottle of water for you to settle your business . 

Talking about water , we can drink the waters from the tap ! I mean takyah masak semua and without the filters and it taste like nice mineral waters and thats cool. Semalam cerita dengan senior , they pay 12 pounds sorang a month ( 4 orang serumah ) for unlimited usage of water. 12 pound kira rate yang tetap everyday. 

What excites you here?

BARANG NAMPAK MURAH ( wells kalau convert duit Malaysia nampaklah mahal tapi yeah kalau dah kat sini , to live well tanpa tersedak rasa serba salah kedekut berbelanja , rule number three - jangan convert currency ) .

Lagipun scenery berbelanja kat sini macam lain dengan Malaysia , kalau kat Malaysia , RM 50 flowing fast dalam market , I mean like pergi pasar semua , takde RM 50 jangan harap nak belanja barang dapur dekat Tesco Mydin hatta kedai Ah Tong Taman Tambak Paya ( I MISS MY HOUSE NOW SO YEAH HAHA ) . Tapi kat sini , bila kita hulur 50 pound nampak sangat yang kita ni come from somewhere far , and biasa international student face , and sometimes locals macam pandang pehal dia bagi duit banyak camni woi. Kadang tu ada yang tak terima pun , dia suruh kecikkan currency dulu. They even have highlighter nama dia money tester untuk tahu duit tu fake tak , lagi lagi notes duit yang besar besar. 

Sini coins sangat berguna , sebab benda basic macam susu roti semua harga around 40 - 99 penny ( like 40 - 90 sen aaa camtu ) so kadang tengok orang belanja cam banyak gilaaaa pun nanti cashier cakap , okay 7 pounds berapa penny so macam whoaa murah hahahah , namun bila kita convert 7 x 5 , jadilah RM 35 BUT STILL ITS SOUNDS MURAH la hahah . 

EVERYONE WALKS HERE AND THERE and memang tengah train kaki jalan macam locals laju gilaaa kenapa hahaha Malaysian walking pace awal awal untuk newbies ni ( rujuk diri sendiri , kalau google map kata 15 minutes , its like 25 minutes Malaysian walking pace hahah ) 

...

so lets see more pictures I guess , sekarang masa tulis ni , 5.57 pm waktu London. Tapi ngantuk pehal tah.


dari Intec ke Cardiff :)

camera phone takde lagi menipu ke macam mana. 

Cardiff Law School , :) 

acah acah hipsturs. 

adalah tak poyo acah acah membaca atas rumput haha.

our lunch yeah berries milk and cookies. 

small panorama view hehe.

 till we meet again , adios from Cardiff , South Wales , United Kingdom. 

Mungkinkah nanti hati tertinggal di Malaya , atau dibawa pergi belayar

Hamboiiii sangat kan tajuk post like seriously marilah berjemaah piat telinga saya haha

Well its been a while for everything , 

that finally I am writing a blog post leisurely through Google Chrome tanpa perlu menunggu masa masa tertentu ( sebab web kena virus like from February / March lepas namun wanita ini masih gigih menunggu Internet Explorer yang berfungsi dengan kelajuan  -890982km seminit hambekk kau negetipp aku bagi , namun alhamdulillah okhirnya ( read akhirnya dengan mulut berbentuk ikan kapi kapi bhahahhaha mana datang ikan kapi kapi najwa please ) 

LAPTOP BABY BLUEEEY DAH FORMAT * selama ni takde pun panggil baby blue siap dengan tangan saiz anak panda ini menampar keyboard sebab lambat load * , sebabkan dah format , kita baby kan sekali dia ni ( saya nak bawak awak belayar jauh , signify saya tulis assignment Corpus Legislative acah acah dah baca buku perempuan ni tau ) ahah. Oh wells , you've been doing so well for this one / two year. * pat skrin laptop sambil berjanji tidak akan lagi mengasarinya hahaha takde lagi berdusta ayat kaaaau anis najwa * 

These whole 2 3 weeks had been so hectikus from packing to visa from satisfying Malay foods craving ( namun lontong masih dalam wishlist ) to mengeluh jari sakit balas whatssap , I could barely remember what steps I took in this journey. Takpelah , habiskan satu satu , ada masa iols update ( acah acah reader lapan ribu )

Kalau ikut JPA , Fly RABU ni . This Wednesday , 17 September 11.40 malam. 
Kalau ikut MAS , Fly KHAMIS ni . waktu yang sama namun tarikh kalau sama tu , takdelah khamis ye dak? guling seperti panda tersedak biji durian. Hambar.

pastu kenfius. haha. Puan Nurul nak anak dia fly Khamis. Oh wells she seems like " Rabu ni ke fly ? " nada ibu risau. Aku di sebelah tangan ( on the other hand hahah literalis bahasa ) taktahu macam mana nak console emotion orang sekeliling sebab feeling belum dapat ( like confirm flight ni bila , apa itu ini bila , barang banyak nak tambah namun beg sudah lebih muatan yang di limitkan <-- tolong nangiskan )

Tapi JPA dah awal awal kata , ikut kata JPA * muka tawadhu *

I was wandering around the house when my brothers slept early than usual and goes meowing on the bed and lying on their body ( bothersome gila kannnnn kakak camni ya Allah ) and constantly kacau their sleep with nada kucing gatal , kucing lapar , kucing takde hala tuju , kucing cari anak yang hilang hahahahhahahha annoying sangat weh aku kenapa. And sambil tu mumbling sensorang " Nanti akak meow fly takde siapa nak meow meow dah " lols.

I will miss my serabut time bila ayah suruh cari beg ngaji ayah , kunci kereta , baju hujan. Hahah sumpah haihh serabut I am never good with searching and I wish to have sensors on evey single item in the house. 

I will miss my sister like the only gossip partner. Partner gaduh partner suka beli makanan then makan dalam kereta partner gelak gelak sebab dua dua kenkadang nafsu syaitan hahaha. Partner yang aku bahaskan diri Kita - Kau. Kalau tetiba bahaskan diri Aku pepagi mamai , mesti rasa macam pehal aku kasar sangatttt ni hahha. 

I will miss my time with my big brother hantar / jadi driver / tukang mengecilkan ketebalan purse ; lols bila takde my sister and my big brother home , I'll shut myself off in the house and can bare not going anywhere for a week because personally I loathe driving. Like LOATHE degree maha hebat punya tak suka haha. 

Semalam tengok ibu pasang benang dekat mesin jahit pastu amaze waa waa waaa ( like literally amaze with all the woaa woaaa hahah daebaks siap sambil tepuk tangan ) . Oh wells ibu mesti risau anak dia ni jahit baju tak berapa nak reti , dulu dia pernah cakap , takdelah dulu . Beberapa hari lepas gak

" Nanti anak kau nak fly entah entah hantar baju dekat rumah neneknya suruh menjahit "

ekekeke. Bunyi macam nak bagi kahwin * tersedak * hahah

Esok nak pusing rumah , kah kah gaya tawapp ka'bah perempuan ni. Dah nak acah acah throwback nangis tepi semak sebab kena marah dedulu. Sekarang nak nangis pun takde ruang privasi aicewahs. Nak ambik gambar pokok sebab nanti rindu pokok boleh tengok gambar BAHAHHAH SELAMA NI NAK SIRAM POKOK PUN MALAS APAHAL KAU NAK RINDU POKOK

bakal rindu semuanya. Semuanya. 

Apakah mungkin hati dibawa belayar , atau kekal tinggal di Malaya ?

* lagu Puteri Gunung Ledang *

Short trip to SBPI Selandar

video

oh wells my very first time writing a post through a

.
..
...
....

A SMARTPHONE
* crowd cheering in an auditorium *