JOM KE JOM !

Assalamualaikum :D ( aku sangat suka menggunakan emoticon berbentuk sebegini even di dalam whatssap ke memana yang ada emoticon lebih berperasaan dari ni ( read 2D 3D eh haha )

So my first part of the tittle JOM KE JOM - JOM is an invitation lai lai datang the second part of JOM is Journey Of a Muslim , its a predepature program for those who're going to further their studies overseas , mainly focusing on the UK-Ireland prospective students. Ini bukan iklan berbayar atau apa cuma I just feeling like writing , reminiscing back those days yang aku rasa dia termasuk bawah list  'antara keputusan tepat dalam hidup '

If anyone was following my post ever since this blog existed nayyy, k taklah , since 2014 , or mungkin baru je baca tapi pi gigih scroll post post lama en ( campak diri masuk sungai haha ) ( sungai sejuk k kita keluar dari sungai ) haha . A not so a year ago , I posted camps reflection post , masa tu selepas melalui hari hari malas taktahu nak buat apa lepas Alevels , I attended BTN , ( ni wajib so yeah ) and JOM by choice , walaupun banyak kali gak sebenarnya fikir weh nak ke tak ni penat balik BTN rushing nak basuh baju lagi semua but since my knowledge regarding isu isu nak fly , nak bawak apa ( main concern sebenarnya benda ni haha ) memang tahap zero illek. I have seniors semua tapi entah dah kenapa tah I didn't really ask much , maybe sebab time tu belum dapat result , so not trying to know anything at that moment was a right thing to do kot , sebab to keep the expectation low , sebab kalau eager nak tahu banyak ( this applies to me la ) I may have that potential untuk rasa excited without worrying my result ( which sepatutnya kau dah tak perlu risau when you actually applied tawakkal , tapi can't help , I'm human with how many chromosomes aku lupaaa haha - I did worry a lot , kot ) 

So sebenarnya after many months here , menjadi insyaAllah lebih Islam di bumi yang Islam itu minority , I silently agreeing to myself and maybe to my Tasneem's the usrahmates saranghae * emoticon tangan pose love haha * ( if the talkative najwa dah cerita , I bet dah haha ) yang JOM was the spark of everything , its just that aku lambat nak realize sebab it was a spark , and dia tak terus ignites because I was not in the surrounding that helps me to ignite the spark . That was a spark inside of me ,that tickle's the heart ,  that wanted to know more about tarbiyah , about Islam mainly.  cuma mungkin aku tak sedar on that time sebab I was clueless. Betul dah Islam yang terwaris dari kecik , insyaAllah ikut je piawaian aurat , well I did cheat on socks , the missing socks di masa jahiliyyah , well nak kata jahiliyyah tak jahiliyyah , tahu dah kaki tu part of aurat , tapi tulah kan , ( mengeluh kecil kah kah siapppp ) , tapi I guess there's something missing inside the heart. That spark jugak tells me that I'm not going to be in the UK alone when I expect to be alone. Dulu before JOM , I was planning to shut myself off from the public ( cari places for one to stay ) and focus on my degree life yadadadada , but eventually , I was wrong. And Allah tu betullah nak tunjuk hahhh papp lesson dekat seorang anis najwa when I was like terpinga pinga sewaktu baru sampai Cardiff 19 September lepas , dengan ignorantnya tak tahu contact number any sisters , I WAS HOMELESS at that time padahal pagi tu bersuka ria minum Costa dekat Heathrow , and if and only if takde akak akak abang nak tunggu time kitaorang sampai Cardiff tu  , perhaps aku taktahu pun how I am going to survive that day. And ini yang kau kata kau nak survive sorang tu? Ini? ( telan perkataan sendiri ) ( masih lapar ) ( hahhahah I wrote this pepagi buta k tak tidur lepas subuh so lapar is normal ) ( why words can be eaten physically ) ( sat pi dapur ambik banana ) ( k abaikan monolog ini hahah ) 

JOM did help me with a lot of things yang maybe beyond my expectation since I always keep my expectation low. Yknow what preparing for overseas is a must - stage yang kau tak boleh nak gamble je , because this is according to my experience , dia bukan setakat nak kena tahu barang apa yang perlu dan tak perlu bawak , it involves support systems dari segi manusia dan jugak ilmu , tak cukup sekadar nak belajar masak benda basic dengan mak then yeah you survived NEHI ! sebab aku pun jarang masak kat sini wakak. Masa dekat JOM , aku merasalah solat dekat tengah tengah padang , which bila sampai Cardiff tak pernah pulak solat kat padang , but wait a sec , the application was done masa dekat SPAIN , my one and biggest tarbiyah dekat Spain was to solat anywhere , anywhere in public with you knowing its an obligation plus the inferriority takut orang pandang apa , and alhamdulillah Allah mudahkan. Sedihnya bila ingat pasal solat and spain , sebab aku banyak kali monolog dalam hati yang Islam tu pernah ada dekat sini satu masa dulu  ( contoh masa dekat Seville , Plaza de Espana ) tapi kenapa susah sangatttt nak cari tempat solat decent. ( nangis )

JOM jugak membolehkan kau untuk kenal more people , tak kiralah from your perspective insurance and firm unis ke , uni lain lain ke , more seniors and make sure one thing , you have their contact numbers in your hand , this would be so helpful for you later. You're about to meet many many many good people insyaAllah which dulu aku sangat envy tengok akak akak yang ada masa JOM tu , and masa my mom fetch me nak balik on the last day , my mom was amused and she just had that one feeling yang anak aku pergi a good camp , wkakaka I can tell from her face ngiau. 

Down below I attached my JOM link reflection suatu masa dahulu , and maybe aku tak menyampaikan sangat that good feeling being a part of JOM'14 families ( InsyaAllah nak BE A PART OF JOM'15 jugakkkkkk doakan pleaseee ) , tapi it was worth it , SERIOUS WORTH IT ! penat penat pun baru balik dari BTN time tu , when I had the choice to not go , I did just go , diakui I did slept masa talk talk dulu , but insyaAllah it would be a great help for you to get the feeling of knowing that insyaAllah you're going to be a better muslim , because you're about to refresh the start of your Journey Of a Muslim :) 

guess what? The kakak that gave me feeling yang the camp was like super different than other camps , is now my KAKAK USRAH :p #Muahcikedd - Tasneem if you're reading through , I sayang u'olls sama rata k. 


Because what you need here is not just a friend. But a family.
Because what you need here is not just an information. But ilmu.  ( Eh apa tak sampai ni hahaa.)


Here is a teaser , save the date , 3 - 5th August 2015 :) ( aku summer ni kalah menteri ( k menteri tak kalah hahaha tapi nak gak pakai perumpamaan menteri , berkajang plan harap Allah redha dan mudahkan - so I need to like save the dates months before the month )



Sepanyol dan ukhwah - Part I

Nota bukan kaki dari penulis yang menulis menggunakan jari aicewahs. :

I might sounds monotonous sebab this was written  weeks ago and I was not really in the mood or sebenarnya kena memang mood serious berbincang perihal spain. So this is like an edited version , ahahah aku sumpah tak suka tak tulis-simpan-pastu kena edit , because I tend to like mende aku tulis ni wehhhh zzzz. 

I wonder I shall make like many many posts regarding Jaulah Spain sebab its a long haul trip ( 9 days I can say ) , lets us see how my writing goes. I bet some people might be waiting for this post to be up on the blog , dan najwa dan procrastinating  berpisah tiada plus the struggle to produce some study notes belum kira masa masa bermain candy crush saga ( I can stop writing and pergi main sampai habis lima nyawa leuls )

Aku taktahu macam mana nak susun this reflection in a good order , since I was like itsybitsyspiderpeningnya. 

so bismillahirahmanirahim , lets start !

It was a chaos at first like how it started from my perspective. Sebab kejap jadi kejap tak , sebabnya I was freaked out by my formative work marks , and rasa macam kena study banyak , so I was in doubt at first , nak ke tak pergi Spain ni when my kakak usrah ajak jaulah , so jaulah here means keliling . And dah siap siap beli tiket talk Nouman Ali Khan dekat Manchester when at that moment the only plan for spring is that talk and that's it. Tapi nak dijadikan cerita suddenly I'm in the group leuls. It was like a fast decision , nak tak ( pertimbangkan yang memang takkan punya boleh janji dengan diri sendiri untuk study selama sembilan hari straight kat rumah ) ( plus second year mesti lagi busy ) ( plus kalau tak sekarang , bila? ) , so I said yes . Kali ni pergi dah lebih bersedia dan berlapang dada nak terima tarbiyah ( ajaran . apa apa yang Allah nak bagi rasa / ajar / feel  ) dari Allah sebab I know its a trip and it involves human , and its a big circle of human , consist of 10 girls yang sebelum jaulah the relationship was not more than a group of whatssap conversation pasal trip . and when  it involve hubungan antara manusia , you know there's lots of things yang kau akan encounter , like living with different kind of personalities and adapting fast , and most important thing is to adapt positively because you're going to spend quite some time with them. 

and mungkin sebab ni kot I decided to put up Sepanyol dan ukhwah as the main tittle for the post. 

I got confused in the middle nak start dari mana. Yknow I kept writing posts through blogger app sinc ethe very first day of jaulah namun asyik hilang dan aku fed up , because eventually I'll lost the rythtm of writing , forgetting the little details. 

before everything , why Spain? bila kau melihat ramai memilih untuk ke Amsterdam for the tulips and perhaps other places yang bloom many flowers because that's Spring is all about * emoticon bunga bunga cinta *

Sebab Spain is known in the past as Andalusia ( I guess its bigger than the spain yang sekarang ) , and Andalusia suatu ketika dahulu pernah ditakluk oleh kerajaan Islam , have you ever heard of Tariq bin Ziyad? ( aku sebelum pergi spain , have heard his name but not what he did , magnificent job ) The guy who open Andalusia ? Have you ever heard of Cordoba ? Granada? Istana Al Hambra? well if you're into history zaman zaman sekolah you might once terperasan those places in your textbook , perhaps with pictures. Truthfully I can't say much about the history part sebab maafkan patik , patik tak study in detail about the Islamic history ( when I dah janji dengan diri sendiri untuk mencerahkan kembali timeline sejarah Islam di bumi Andalusia ) . I would share mana yang aku ingat insyaAllah. :) . So that 9 days covered Madrid , Cordoba , Seville , Gilbratar , Malaga , Granada .

Jap lagi I janji ikut timeline jaulah k. haha. For this one jumbling up.

Kalau ikut timeline sejarahnya , it started from Gilbratar dimana banyak banyak tempat dekat Andalusia ni , Gilbratar is the place where Tariq pilih after beberapa hari / bulan ( I better confirm this later ) study map Andalusia sebagai tempat nak buka Andalusia on that time yang berada bawah cengkaman Raja Roderick ( it was the dark days for Andalusia during his time ) . And I did went there ! Kitaorang singgah je Gilbratar sebab nak naik Jabal Tariq ( this is where Gilbratar got its name weee wee ). Gilbratar ni is negara , kawasan bawah jajahan UK. And dia terletak dekat betul betul sebelah laut ( you can see ports and kapal all around from the hill ) , its funny when Spain actually panas sampai ada sekali dekat Medina Azzahra , it was like gila panas and gila heaven bila dapat minum air tengah tengah deserted area leuls ) , tapi masuk Gilbratar its like sejuk UK plus its all english. Aku tak menafikan rasa selamat masuk Gilbratar sebab its all English ( after days you only see spanish all the way everywhere everyday I cannot ) . We park our car dekat luar ( I mean dekat Spain ) and berjalan kaki masuk Gilbratar sebab imigresen kereta panjang bak hang sempat lapar nak terkencing semua kalau tunggu zzzz hahha ) . Speaking of car , I remember the tough start with the cars , dari satu satu masalah bawak ke spring camp tak settle , sampai Madrid tunggu tiga jam , puff finally merasalah naik Nissan Juke ( lols padahal najwa tak pernah pula kisah perihal jenis kereta selama ni ) . 

And kat Gilbratar ni kitaorang sempatkan naik cable car at the very top of Jabal Tariq ni . It was a half an hour above there tapi subhanallah it was a breathtaking moment , kau dapat rasa jiwa berkobarnya Islam nak disebarkan at that time. Jabal Tariq ni if you see dari jauh is like bukit yang tinggi dan curam. The best strategy yang Tariq ni buat is that he came with tentera Islam dari belakang bukit ni and dia tunggu je dekat bawah while tentera bawah encik roderick ni kena naik turun bukit untuk serang ( where diaorang penat even before they fought against the Muslim punya tentera ) . ( omg serious takut cerita pasal sejarah sebab takut menerwawang ke mana mana , I need to study this people ).


selamat datang ke Gilbratar , we move around by bus , for like dua jam , tiga jam dekat situ. 

the very top of Jabal Tariq :) 

me struggling with the family picture hahaha ai katik ai tahu hahaha 

( so later kira there's a missing Gilbratar sebab dah tulis dekat sini ngueh ) 

Okay lets get back to track. 

Day one - Masa sampai sampai Madrid , half or more than half of the group settlekan kereta , since our accomodation semua jauh jauh and its seems like our luggages demands us to really get a car sebab itulah plannya selama ni , while three of four of us ( including me ) jaga beg beg . It was like chaos gak aaa when suddenly the car company nak tengok experienced driver ( setahun dari tarikh apply for kereta )  by mean dia nak nampak kat lesen competent kita dari bila kita drive , tapi lesen malaysia tak menunjukkan tarikh bila kita habis P dah berapa banyak kali renew lesen tu pun takde tarikh as they only show tarikh lesen tu diperbaharui ,  so in other words you need to have your L and your P license along ( ni mungkin untuk case takde international license ) . So any of you guys yang plan nak jalan with a group by car , I advise you guys to bring all sorts of license yang kau pernah ada dalam hidup leuls. 

We burn a day dekat accomodation sebab we're lost for like two hours CARI PARKING BECAUSE ITS FREAAAAAAKING HARD TO GET ONE IN MADRID . Serious said it was like the toughest day sudahlah baru sampai and tak biasa jalan Spain lagi , and boleh muntah cari parking. bila keluar jalan ni , tak jumpa jalan balik , and its like kau baru sampai dari UK , back in UK semua sejuk tahap angin tak lagi sepoi sepoi bahasa , sampai Spain , kau mungkin terlupa kau used to stay in that hot and sunny places as malaysian , kau tiba tiba merasakan spain sungguh amat panas sekali. haha. Tetiba teringat dekat Stansted , maha ramai sangat orang  that morning , plus its very windy and we got like last minute check in , plus orang semua pakat nak escape dari UK on that day , chaos gila bila ingat balik , Stansted punya airport from the security to the gate adalah sangat jauh sangat sangat jauh I ken krai yknow - I was never a fan of stairs bila ada elevator but I was like running on the stairs tak perasan ada elevator on that day sebab nak rush punya pasal. My advice is to be at the airport early and alert. Kitaorang sampai dah awal cuma tak check in awal so its like ribut jugak pagi tu . Berakhirlah hari pertama di Madrid , bayar balik penat earlier that day

So basically the picture for the day was just at the airport - and funnayhhh I was assigned to cook on that day , have I mentioned above ( since this is the edited version ) about the LANGUAGE BARRIER , I could never thank google translate enough for this , makan hati gak aaa tengok 32 pound melayang terbang dari account sebab 9 hari subscribe internet euro traveller for vodafone , but what to do , a smartphone without the internet is merely is partial dumbphone trying to be smart kah kah. One thing here is that they don't have labels macam dekat UK whether the food is suitable for vege's ke tak , so jenuh aaa kau google sesatu benda dalam ingredient yang ada. Mungkin antara pelajaran pertama yang aku dapat dari Spain ni is new language !


me and haha tetiba the awkward looking akhsya haha. 


seriously pakcik why hahaha. 


Bila ingat balik , it wasn't that smooth on the very first day  . I wonder why the trip was so meaningful for me when it was not sailing smooth and I was not in the good mood. 

Mungkin sebab aku dah bersedia , menerima tarbiyah dari Tuhan dari segenap perkara.
atau mungkin seorang najwa tu tak berperasaan.
Mungkin nak jadi dua orang najwa baru berperasaan hahahahahhahahha ( najwa hambarsssssssssss )

Day Two . Cordoba ( or the rest of the places ) - Soon tak tahu bila  serious ni ,

Nah teaser sikitlah haha.

at the Medina Az-zahra.


E X A M


lets fly high , in your exam



I NEED TO FOCUS WITH THE REVISION , doakan anis najwa tak malas :'( bencinya jadi malas yang malas nak buat semua benda padahal I loathe last minute things. Doakan wahai orang yang membaca :'). 

Mysale - Najwa's shopping tips ( flip tudung )

I used to declare that I am not an avid shopper. I used to cry waiting for my mom habis shopping. LITERALLY CRYING  , which means bila aku ingat yang aku nangis di dalam shopping mall , I was sound enough ( big enough , to have that memory inside my head hahaha ) at that moment. But guess what? That's not what happening here ( emoticon dua tangan pegang muka - mulut ternganga - mata dibesarkan skala lapan ) 

I
am
an avid
shopper here. 

( a sudden confession of the not so shopaholic ) 

hey gang not so gang haha. ( sumber image shaikh google ) 

Hard to admit ( like its a crime but I feel like its a crime ) but I am. I got amused even by 30 , 20% discounts on the walls. ( padahal 30% 20% tu turun sikit je wehhhhh * I am not into math but money calculation laju leuls jangan pernahlah tertipu . WALK AWAY FROM THIS PEOPLE ! haha. )  Sekarang I tengah pening camne nak angkut semuaaaaa baju ni bawak balik Malaysia. Siap pening to where my unused shirts should go , charity shop or to battle a space in my luggage ( this girl dah keluarkan luggage dia letak atas cupboard even lagi 56 nak balik Malaysia meow ) . So right now I am going to share with you guys my so-called shopping tips. I used ( infact sekarang , kau takyah nak used used sangattttt * emoticon nangis tak berlagu * ) to subscribe all kind of shopping mails and found myself scrolling online shopping websites early in the morning. And as for me , selalu I don't really care about the brand ( though I should care ) , guess what's the first thing I'll look into the website? * angkat angkat kening *

I'll always go to the ( Lowest price  ) first , though sebenarnya kau akan tengok barang barang yang macam hmm padanlah murah. And if that does not satisfy me , I'll go to the SALE tab. And siapa je kat dunia tak suka sale ? ( kalau ada , pergi sorokkan diri sendiri tidak perlu muncul disini wahah ) 

Now I would like to share with you girls ( like only girls ke suka shop? No shopping is for universal genderrrrrr hahah )  shopping tips during mysale.

UK ni en berseason , that 4 seasons affect economy dunia fashion ( I uuuuu myself this time haha )  , time winter kau akan nampak semua benda dull , its all black , blue , gelap bosannnnnzzzzzz sebab sejuk en , you don't bother to wear fancy clothes , sebab semua sorok dalam coats ( tapi aku langgar je fashion sebab hipster ( the one that stands out in my definition of hipster la haha )  kan ? ( bahhahahahaha apa benda declare diri sendiri hipster weh tampar diri sendiri ) so mungkin aku baru setahun jagung sedapnyaaa jagung di bumi UK ni , so back then , I have no choice but to spend lots of money on my winter coats and nak taknak kena beli masa early season , which sekarang dah spring en , kalau kau pergi kedai kedai , murah sesangat sesangat sesangatlah all kinds of winter thingy. So tips satu , Shop at the very end of the season ! , so like sekarang omeyylah bagi siapa yang nak fancy time winter nanti , mula membeli ( even kau akan dipandang pelik kerana membeli baju dull tatkala banyak baju berbunga bunga cinta di racks ) 

Selalu kalau masuk kedai , mata ini akan tertancap kepada benda benda di clearance item , because of the reduction in price , lols the trick is to wait for some time , like six to eight weeks ( lols gagah gila nak tunggu lelama wehhh but it worth the wait ) , ( tapi biasanya time flies fast and by the time aku datang kedai , semua benda secara tiba tiba dah ada dekat clearance part lols haha ) , sebab in logic en , why buy benda yang sama pada harga yang mahal when you can get it for a lower price? * kening kening lagi * , but sometimes I doubt this gak , sebab ada one time your affection would go beyond anything and for getting something you love , at any price would be a satisfactory for you. ke? But as for me student ni , belum kot tiba masa affection goes beyond anything , I need to do savings gais. 

Next , this might sounds mencampakkan diri ke lembah kelemasan di dalam dunia shopping hahaha , is to subscribe shops mails ! Tenenenenene this is so far my best shopping tips wakak , sebab aku nak limit diri sendiri dari pergi city plus kalau aku takde urusan dekat kelas / luar rumah , I don't bother going to the city. So jaranglah sebenarnya nak nampak aku dekat city center during weekends or even holidays ( sebab takde urusan dekat kelas why bother going outttttttttt ). 

Aku jugak seorang shopper yang tak suka crowd places moreover on weekends plus aku jarang nak mencuci mata lelama end up buying nothing , which online websites help me a lot with this. Sebab before anything I would go to the websites ( I am all updated with the price , any sale going on , and paling penting I can just type je nak mende dekat tab instead of pusing satu kedai tak jumpa ) . Yeah one thing though I subscribe mails , for kedai kedai yang accesible by legs , aku akan tengok website then pergi kedai untuk cari the item. I would list down things yang aku nak beli so by the time kat kedai , I just need to bother the saleswoman ke men bermata biru untuk carikkan apa yang aku nak miahahhahahah , tunjuk je screenshot and there you go. Ada masa ada je yang takde stock dalam kedai , tapi okay je , kita pakai concept takdok rezeki nak buek camno. tudiaaaa haha. so indirectly subscribing mails are a good thing because you save your time and ada matlamat nak beli apa ( wakakkaka I make this sounds okay when it should not , guilty pleasure spending your money nangis aaaa cemni leuls ) . Online things ni kenkadang notify kau good deals like ada sekali tu aku membeli belah di sports direct , beli kasut beg segala bagai , I spent like 40+ time tu , then suddenly teringat yang if I spend another ++ ) cukupkan 50 , dapat voucher 10 pound ( jangan pernah undermine 10 pound je eleh NO , 10 pound here might worth 10 good item with good value k ) 

so that's it kot for the time being. I have more days to discover my so-called shopping tips wakakaka. I hope this helps you triggering your shopping wise ( not so wise ) sense leuls. Lols shopping takdelah negative sangat sebenarnya  , we all shops and kita semua helping with the economy to bergerak like how can an economy cycle when you don't buy ? ( free things campak tepi ) ( menggunakan hujah ekonomi ye kau disini najwa hahaha ), cuma degree tu lelain , and as long as tak berlebih lebih , once in a while to treat yourself sebab dah study lapan hari lapan malam , I think its okay je , so be balance with your thinking and lets us be wiser for the upcoming exam.

Exam exam kau cerita pasal shopping ye Anis Najwa. ( memandang sepi nota di tepi katil wahaha )

adios people ( dah tulis dah pasal Spain tapi baru tulis hari first second panjang kemain and monotonous sangat gaya , so I guess biarlah dia menjeruk dalam drafting side ) kah kah. 

Spring Camp 2015

menarik si google ni membuatkan gambar bergerak gerak ni leuls. 

HEY GUYSSS ! I'M BACK FINALLAYHHH.

Just got a comment on my previous post from an anonymous why me no update this thing. I wish that I write / wrote more frequent namun begitu kejauhanku dengan laptop membuatkan banyak gilaaaa post tertangguh hence no update leuls . Iols selalu bajet bajet ada reader meski takde wahahah , ni kira ada juga yang menunggu ( libas tudung terlanggar batu tersadung haha ) 3 days in Spring Camp. 8 days in Spain. Semalam balik pun dah tinggal nyawa nyawa paus sampai terlepas solat isyak ( sebab isyak masuk pukul 9.22 pm , and aku telah selamat tidur pukul 9.13 bhahahhaha siap boleh ingat ( I was transferring 900++ pictures masuk laptop and masa terakhir mata lihat adalah pada pukul 9.13 wakakaka bangun bangun dah 5.30 am zzzzz ) 

So Sekarang tengah nak trigger balik what happened in Spring Camp lapan hari yang lepas. I swear I wrote gila aaaa banyak draft post pastu bila bukak balik hilang semua tulisan I isz sad. T.T and trust me triggering back this thing is not easyyyyy .

Bismillahirahmanirahim :)




As usual , aku jarang meletakkan expectation to camps sebab biasa aku adalah orang yang sangat ignorant ( padahal dah banyak kali muhasabah diri jangan jadi ignorant tahap apa ) , mungkin terlepas pandang nak expect apa dari camps because you don't really explore about that one thing before everything started. Sebab bagi aku , expectation itu perlu but overtimes I'll make myself free dari expectation sebab if its too high , then aku yang akan rasa reluctant , and matlamat aku untuk setiap camp adalah sama insyaAllah , which to get surrounded by good people , sebab aku sendiri tak boleh nak janji aku boleh jadi lebih baik , but eventually thats what everyone wants , which to be better each day kot. But what I know is that people who went to camps ni semua , have a control over their accounts and they choose untuk where to spend their money , which nak cakapnya yang people were there by choice tanpa paksaan  , and you know being there is for a good purpose so memanglah you'll get that positive vibes. Baik here is to be very subjective / vague sebab in any sense kau akan rasa ada kebaikan / hikmah dalam setiap benda yang kau buat dekat sini , from jemaah subuh to knowledge sharing , pastu masuk sekali qawiy jism activities ( aktiviti yang menyihatkan badan aicewahs ) . Seronok sebenarnya kan when you know you gather for good . 

Pengisian kali ni lebih memberi impak pada aku kalau nak dibandingkan dengan winter camp. Sebab its something yang very closely related to you , you read it everyday but kadang the sole purpose is to dapat pahala but sebenarnya you got even more than that kalau betul betul kita faham dan menghayati. Whats that?

JENG JENG !
THE RETURN OF GEN-Q ! Kelahiran / kebangkitan / kepulangan ( eh kelakar pula kepulangan dah kenapa ) Generasi Al- Quran ( the theme for the camp )

Since seminggu dah tinggal benda ni , aku sebagai manusia normanya melupai little details  tapi one thing yang aku dapat dari camp ni is one thing , kenapa kita baca Quran ? Dapat apa dari Quran? Selain pahala , apa sebenarnya yang kita dapat dari Quran? Masa this question was asked at the very first time , aku sumpahlah macam , eh aah , and the answers from my side was rather vague , macam nak dapat pahala - sebab tu mukzijat - sebab Al-Quran tells me everything. But wait whats the EVERYTHING?

so sepanjang camp ni the intisari was guided by tulisan Sayyid Qutb : Muqadimmah Tafsir Fi Zillal Quran ( bolehlah google and cari ) . Note that this might be written in his perspective and he specified like seven points apa yang dia dapat dari Quran , which the range might be larger for you. Sebenarnya even after years menulis , menyampaikan something from Al-Quran its a bit hard for me , sebab takut salah tulis , salah bagi pendapat , meski bagi pendapat tak pernah salah leuls . I was reading back the handout untuk grab balik the points , and antara banyakk banyak  benda yang included in the hand out , satu benda yang memang aku sentap , dan wajarnya kita semua sentap is 

" Di bawah bayangan Al-Quran juga aku dapat mempelajari bahawa DI DALAM ALAM WUJUD INI TIADA RUANG BAGI KEBETULAN YANG MEMBUTA TULI DAN BAGI KEJADIAN LUAR DUGAAN YANG MENDADAK

Which nak cakapnya kita ni selalu sangat kan , cakap yang " eh kebetulan je ni " " kebetulan je benda ni nak jadi " NEHI ! sebab dalam surah Al-Qamar  ayat 49. Allah kata " Sesungguhnya Kami ciptakan segala sesuatu itu dengan ukuran yang rapi ". Which anything happens in your life , bukan sekadar kebetulan , bukan saja saja je dia jadi macam tu , memang ITULAH yang Allah dah tetapkan. Allah memang dah susun each and every single thing , why we met , why this why that sebab semuanya dah Allah tulis macam tu. And kesan dia bila kita fikir yang takde satu kebetulan pun semua benda terjadi dalam hidup , is kita tahu yang Allah bagi benda ni jadi sebab dia nak kita dapat sesuatu dari satu benda tu. Allah tak saja saja kita meet different kind of people for no solid reason , mesti ada sebab , its either untuk lebih kenal different personalities , or untuk mencontohi this one person sebab ada character traits yang baik. 

Contoh yang Kak Fizerk ( kakak yang bagi the talk about this ) bagi is tak semua action membuahkan result. Contoh macam kita belajar bersungguh sungguh supposedly kita akan dapat good result. Tapi nak ceritanya yang tak semua sebab melahirkan akibat / kesan yang sama. Ada je masa kita belajar bagai nak gila ni tapi Allah tak bagi pun the good result when sepatutnya good result it should be. Nak nak bila nampak orang lain studynya tidak result gempak gila , and sampaikan kita ni berfikir yang , takyah usaha ke macam mana ni? Tak ! Usaha ni tak tertakluk pada akademik semata , it includes hubungan dengan Allah. Dengan manusia , ada tu mungkin kita dah usaha gegila tapi at the same time bermasam muka dengan mak / makcik / orang sekeliling kita , its for us to value back yang everything happen comes with hikmah yang mengajar kita . I must agree yang usaha solely academically wasn't the real asbab kenapa aku dekat sini sekarang ( Cardiff ) , I know its a whole universe punya kerja , dari redha ketentuan Allah - doa ibu ayah nenek atuk makcik pakcik adik abang kakak kawan - maybe plus doa doa dari pokok yang kita siram pepagi , or angsa angsa yang pernah ku beri makan suatu masa dahulu ekekekke sampai tergelongsor di atas tanah basah wakakak. 

sebab one of the hikmah yang ada dalam penulisan Tafsir ni is dia melihat tangan kekuasaan Allah mengendalikan semuaaaaaaaaa perkara. SEMUA PERKARA. 

This camp had shift my ruang pandang terhadap banyak benda , buat diri ni terima berlapang dada nak terima tarbiyah ( pengajaran ) dari Allah dalam semua perkara. Tak kiralah susah ke senang , I was ready insyaAllah untuk terima apa je yang Allah cuba nak bagi. and sentiasalah note yang Allah bagi ujian dekat kita sesuai dengan apa yang kita mampu nak hadap. And even you think you are not ready for that burden , Allah bagi jugak sebab nak bagi kita aware yang kita ni dah reaady dah ( gituuuu hahha ) You know uniknya islam ni is banyak urusan dalam hidup kita ni berlandaskan faith , ( iman ) , kepercayaan kita yang Allah tu wujud walaupun kita tak pernah nampak dengan mata . You know takde benda yang jadi for no good reason. and when we cant find reason secara zahir , we knew yang mesti ada sebab kenapa ni jadi , when we ourselves taknampak pun sebab tu at that moment sebab dari awal kita dah iman tu , kita dah ada kepercayaan kita tu. Like kita masa baby , masa tu tak tahu apa , ingatan semua takde lagi , but kita dah letak kebergantungan / kepercayaan pada parents kita , makan pasir pun takdak hal , sebab mesti lepastu mak kita gelabah eh jangan makan pasir kotoqqq ( sambil bersihkan lidah dengan jari wakak ) 

Semalam balik balik rumah tercerita pasal war game , as it was one of the vital thing yang ada masa spring camp ( tapi aku dah lupa hahah ) , war game seronok sebab dia bagi this feeling of being protective , and nak dapat feeling feeling perang zaman nabi dulu - zaman sahabat , semangat perang tu sendiri , plus membenarkan ayat surah Al - Baqarah , " wajib ke atas kamu untuk berperang... ayat ni sebut yang pasal , boleh jadi sesuatu itu suka , tak baik untuk kamu dan sebaliknya " , which this sini dia tak tertakluk semata pada perang secara fizikal , perangi jahiliyyah , perangi kemalasan ( sobs sobs sobs susahnya yang ni ) , perangi kebodohan diri sendiri ( sobs lagi ). 

Aku tak mampu untuk tulis everything in details , tapi nilah sedikit sebanyak yang aku dapat insyaAllah sepanjang tiga hari bercamp. Nanti bila dah ingat balik sikit sikit solving the bits and pieces sebab berkecamuk dah semua perasaan mix feeling air batu campuqq dalam kepala ni haha , I will try untuk smoothkan the points. Trying to get back najwa kind of writing style with all the hiks hikhok leuls. Getting back on track and nak review about spain lagi ni. Doakan ceh ceh. 

teaser next post insyaAllah :)

bersama singa singa di dalam buku sejarah. 

Adios ( Bye bye ni Spain ! )