#theanisnajwamusafir

Perhimpunan Musim Sejuk 2015 , Shall we embrace the light within together? #PMS2015

December 25, 2015

I got back from a long two weeks away from home - the first week to Croatia and Bosnia , then balik sehari bergolek tulis satu post then bertolak semula ke Perhimpunan Musim Sejuk 2015 under Ikram UK Eire , this time around dekat je dekat kawasan Wales ( the reason we say bye bye to jamak apatah lagi qasar , so thats the feeling heh tengok orang lain jamak solat , qasar siap semua but you don't hahahahahha ) 

By train , it took around 30 minutes-40 minutes or less , tapi sempat gak berdengkur dua tiga minit bagaikan lima jam train kah kah - it was not a long journey , but alhamdulillah , sebab dah dua minggu menapak jelajah bumi , a short and sweet escape fits to my liking. 

This year marks the second time attending PMS , Oh yeah the connotation of PMS here means  two things , its a pre menstrual syndrome which applies to British unexplained weather and the other PMS is the Perhimpunan Musim Sejuk ( unlike last year this year seriusssssss sejuk , ni tahap aku tak confuse musim apa sekarang haha ) * kalau rerajin bacalah herher  Perhimpuan Musim Sejuk 2014 * ( just saw that I got a picture with Kak Beila and Faez dalam ni , hahahha tahun ni Allah bagi kenal deeper ( sikit ) these people haha ) 

Harapan datang PMS kali ni? 

Last year aku takde specific harapan. Aku pergi PMS not knowing what PMS is all about , tapi aku cuma tahu aku akan bergaul dengan orang orang yang baik insyaAllah kat situ , because these people spends their money to be there , and dia bukan melibatkan like only a pound or two , even the nearest part of Wales had to spend around 10 pound for the return ticket , belum mention yuran pendaftaran semua . Nak katanya for some people money is definitely an issue ( a highlighted issue ) but being able to spend for some people cecah beratus which they can perhaps habiskan dekat travel or anywhere around the world since we're on our winter break - they choose to be here , that shows on implied personality , these people wants something here , that's why they're here. And insyaAllah SOMETHING tu ialah benda yang baik - in can be in terms of good company - maybe a crowd to make things warmer while embracing harsh winter not so harsh hahah .

But this year , what I want maybe just a really small pengharapan , which bagi aku dia cukup besar , is to berlapang dada dengan apa jua benda yang Allah nak bagi. Kalau kata Allah nak bagi a big dorm called a Dog House ( kau bayang a real small dog house pastu magically cam Harry Potter tu masuk masuk boleh muat 30-40 orang hahahaha ) , of all the sejuk ke ramai ke , aku sentiasa nak yang aku tu selalu berlapang dada which includes tak merungut , merasa bahagia je dengan susunan Allah tu , tak marah marah bila kena uji sikit dengan lantai sejuk ke takde air ke saat sedang mandi , sebab aku selalu rasa point kelemahan diri sendiri tu adalah , kemampuan untuk bersabar lebih nipis dari kulit bawang , which aku tahu aku kena tame this side of me to be more sabar hendaknya. 

Some other people might have differents aims according to their struggle , which to me is untuk capai tahap berlapang dada tu. 

What this year PMS basically offered you ?

First and foremost , the peluang dan ruang untuk jadi facilitator PMS which I must say alhamdulillah bebanyak alhamdulillah sebab I got like the confusion of being a faci ke peserta , but being both offers me tons of tarbiyaah ( learning from different source ) ,  sebab kalau jadi faci , you got to like get the feeling of responsibility maybe in terms nak jaga ( sikit ) perlakuan dan tutur kata , supaya you can indirectly help people to know more , getting to know Islam positively , I know insyaAllah all of us , Muslim sejak lahir but not everyone including me  dapat rasa kemanisan being a muslim when I don't make effort to know my religion deeper , on why I choose to stay in Islam aside from being born as Muslim tu sendiri .

we people sometimes takde keberanian nak preach people with our words , so being able to touch someone's heart from your personality is definitely a goal for every Muslim tu. Kita kan cerminan / refleksi agama kita :) 

Jadi peserta pun it offers you more , because banyak je yang first timer datang PMS , don't know what PMS can offers , it may somehow offers you ruang nak jumpa kawan lama , terpisah dari sekolah jumpa balik mungkin?  and mungkin jugak a place you see how someone can be so beautiful in many ways - like " Akak ni dah lah cantik pastu everything that she says cantik macam dia jugak " like siapa kan tak suka tengok an angel terjatuh dari heaven ? ( leuls over ) , mungkin jugak a place yang kau rasa in real life benda tu macam asing , contoh , you see people who can miraculously relate EVERYTHING , EVERY SINGLE THINGS with Quran when you only read Quran lepas solat and thats it , tapi seeing even some people memang hafal Quran and truly understand the guidance , kau rasa macam jelaous yang tahap " Aku nak jadi macam dia " , because its okay untuk jealous pada kebaikan someone that make us want to be like them.  Tidakkah menarik melihat kita melahirkan banyak orang baik melalui personality diri sendiri yang kadang kita tak pernah sedar pun kita ada , seperti permata ( diamonds * my group name ehhhheeeee * ) yang perlu digilap aicewahs . 

Mungkin dekat tempat lain pun kau boleh je nampak different people with different good characters , but as for me , dekat sini, aku nampak orang orang yang macam tu kadang ada sampai lepas PhD when here I am struggling with my undergraduate years , tapi at the same time they dress in modest , and knows a lot about Islam and be the good reflection of the religion itself - LIKE HOW CAN SOMEONE BE THAT ALL ROUNDER PEHAL PERFECT SANGAT NI * jerit suara teletubbies *

tapi bila memikirkan yang Islam tu syummul ( menyeluruh ) can be applied in every aspect , there's no wonder you can see these great people all around ! , you can be an alim ( berilmu ) , at the same time you can be an abid ( ahli ibadah ) , you can also be an expert in different cabang ilmu , at the same time apa yang kita pakai tak membataskan pun kita untuk segala kebaikan yang kita boleh grab dalam dunia. I met people who can sing so well , people who plays music instruments , people dengan kepakaran in architecture there , like amusing k jumpa orang yang sangat sangat pandai in many sense ni ( jealous sambil bergolek golek ) 

Faham ke? 

PMS jugak offer things like * drumroll * perasaan pi kenduri kahwin yang kena sleepover empat hari hahaha , the foods was beyond beyond beyond amazing yeahhhhsz , alhamdulillah alhamdulillah special thanks to ahli ahli dapur yang memasak , you guys make me feel so sad bila balik , knowing no one is going to prepare you constant lunch and dinners , and tetiba datang sagu dengan santan during our Ukhwah Night , pastu datang pasukan ketuk ketuk sudip bersama puding roti lagi * k pengsan kenyang hahaha * 

This year , unlike last year , aku lebih selesa bergaul dengan manusia secara am , like tak kisah makan dulang dengan sesiapa pun , like takyah cari pun geng Wales and South West , beratur je and makan je dengan sesiapa , remember the part yang nak berlapang dada tadi? I guess this is a good step , kot ;p 

I got attached to my Diamonds k ! over only four days or less , rasa sepanjang jadi faci tu macam senang je to see everyone melontarkan idea , sebab aku selalu rasa aku takde luck with grouping which selalu dapat yang hambar ( berdasarkan pengalaman pengalaman yang lepas ) , so part grouping ni selalu aku takdelah berharap sangat , but this is like soooooo different weh ! These diamonds really fits the name , they all have something inside them that completes each other , something so positive yang buat aku selalu gembira to be with the group  yknow that feeling bila kita rasa kita dah selesa and blend in , its just feel so nice. Fyi * tetiba haha * we won the Ukhwah Night , kitaorang dapat choral speaking , ( tetiba rasa nak recite sesatu kat sini ahhahahaha ) .








To my fellow Diamonds , ( in case you guys came across this ) 
shine bright like you always do. Shine bright in dunya and akhirat :) moga kita sama sama popular among penduduk langit aicewah. * fefeeling bagi autograph lepas menang Ukhwah night kah kah kah * 

Diamonds ( missing Kak Fiqah ) 
( okay semua pura pura gelak haha ) 
Afina - Aisyah - Ulfah - Najwa - Diyana - Kak Beila - Faez - Huda 
thank you for the warm winter :')



not to mention " emergency calls only " " No service" definitely force you to reconnect with people in real life , so sepanjang empat hari tu jugak aku tak pernah mencari plug untuk charge phone even powerbank was still full lepas empat hari leuls , detaching to attach yourself with the reality , its nice tho , jauh jap dari kecelaruan dunia maya hahah.  so excuse me with not that much photo leuls . 

What events / anything in PMS personally touched you? 

of all games and slots , aku paling terkesan dengan satu benda ni , the last game , we need to build a bangunan ( as so cliches as it sounds ) , its not just that , we need to build a bangunan , with disabilities , ada group dapat buta - patah tangan satu - lumpuh separuh badan - bisu. And tadadada tangan ini yang mencabut undi dan sosok ini menjerit kecil membaca kertas undian ( AAAAAA BUTAAAAAA ) k , over hahaha. 

seriously sepanjang benda tu , menjadi sosok buta rasa macam worthless weh , all our group did was only kira and susun straw and at some points offer tangan untuk letak salotape , * not to mention lepak minum air and makan biskut dihulurkan group yang ada disabilities lain * , kau nak be a part of the builders ,* nyanyi lagu bob the builders haha * but you just can't sebab kau tak mampu melihat . 

and aku banyak je kali sebenarnya tengok video macam how people got bionic eyes to see someone they long to see though bionic eyes only bentukkan figure , not even the details , and time tu rasa macam kena banyak gilaaaaa kena syukur Allah kasi nikmat melihat tu , tapi time tu takdelah macam rasa deep sebab alhamdulillah Allah masih beri nikmat melihat dengan sempurna tu , 

tapi masa buta time game tu , the first twenty minute was fun sebab I was in group with all my groupmates , tapi after twenty minutes someone move me from the spot nearer to where the building was built , and I sat there , I heard people's voices and cuba nak merge diri sendiri , merasai dengan hati like cuba kalau kau betul betul buta , you won't hear voices , but you hear noises , kau rasa macam sangat left out sebab kau tak contribute apa apa and time tu aku terfikir yang orang yang buta in reality must have tried so hard untuk jadi seorang yang bermanfaat pada orang lain , and personally because aku rasa worthless tu , thats because people don't even care that much about you because you're just worthless , tak mampu nak contribute satu apa pun , 

but have you ever felt what it feels like being them? 
do we ever count their efforts? 
they do more , they give more , they put even miles away punya effort , to be the 'worth' one. 
off giving more and doing more , have we ever felt that? Have we ever appreciate that? 

dan tak salah untuk kata tak sebab kita tak pernah rasa. Because I believe if you're reading sampai tahap ni , insyaAllah we have this ability to use our eyes. And took seconds in life untuk rasa sangat bersyukur dengan mata tu , for all the years you don't even have to struggle untuk melihat melalui deria lain , like how blind people read with braille , they use their fingertips to sense things , which the dots to us mungkin tak mampu nak trigger apa apa pun pada kita . 

Masa tu rasa macam I just want lights ! Give me the lights so that I can see ! even kalau samar samar pun , pimpin aku nearer to the lights ( hidayah ) , and don't leave me alone here :'( , lets embrace the lights yang kau dah jumpa tu , embrace it with me , together ! 

Jadilah manusia yang bila dia berdiri duduk hatta berbaring , orang yang selalu memikirkan kebesaran Allah ( Al Imran 3:191 ) 

Of All , PMS as conclusion? 

alhamdulillah , I got more than I wished for , saat meletakkan pengharapan untuk berlapang dada at the very start of PMS tu  , aku impliedly menyatakan kesediaan diri sendiri untuk OKAY dengan apa je Allah nak bagi sepanjang empat hari di camp , 

Allah gave me combos of kebaikan atas kebaikan , baik dari tenangnya campsite tu dengar deruan air sungai , and knowing yang setiap deruan yang kita dengar tu is zikir zikir air tu pada Allah , mungkin kita tahap takleh bayangkan camne sungai boleh berzikir , cukup untuk bila kita nampak sungai , then we say subhanallah , bukankah sungai tu indirectly mengingatkan kita pada Allah? 

Baik dari segi the people I met , aku la juga manusia yang macam insecure dengan kecantikan people around me , with all those good traits and wanting to be just like them , 

Baik juga dari segi susunan Allah - bila balik ( keluar ) je dari camp tu rasa macam " Najwa , this is the real world , where apa benda yang kau belajar dari camp kau akan apply dalam dunia ni " sebab the four days rasa secured sangat , we're in a comfort zone , full of wise people from your country ( after all aku tak menolak warmness Malaysian had to offered ) , full of people yang nakkan kebaikan untuk diri sendiri , so kau takdelah rasa challenging , sebab apa yang kau dapat dari camp and kau terus apply dalam camp - kau akan rasa okay je , because you're surrounded by people that understands your kind of comfort zone. 

Time tu rasa macam sedih jap sambil merenung keindahan Port Talbot ( ahahhaha ending nak drama Port Talbot , Aku Tinggalkan Kau ) ( or mungkin PMS'15  , selamat tinggal )

Moga apa yang aku lakar , sedikit sebanyak memberi manfaat , this is what I personally dapat from PMS , ramai orang lagi dapat more than this , which to say , Allah kalau nak bagi good things to us , it can be in many forms , hatta berada dalam suasana yang membina iman tu ( biah solehah ) tu boleh bagi berjela pengajaran. 

May we meet again in PMS 2016 maybe? insyaAllah :) 

#theanisnajwamusafir

#BalkansWithSisters Part 1 - Winter Trip '15 ( doakan please ada Part 2 haha )

December 21, 2015

My introduction for every post was kind off the same - its either "it's been so long " " haven't write for quite some time " and yada yada I did abandoned the site for quite some time. My last post was on the 29th of November , and we've passed 21 days in December , here I am , trying to be on the track keeping everything recorded , the feelings and the memory , to last longer than what brain capable of remembering ( apa ayat kau ni terabuqq ) 

sekarang guwe lagi chilling sambil lap hingus ( we all have flu don't we? ) and battling with never ending sakit tekak in Cardiff  - mabukkkkkk telan ubat bebanyak , but I need to since I'm departing to a winter gathering as a facilitator uhuks doa dia tak menyesatkan. 

so guess what , I'm going to write about my Winter Trip ( insert firework ) (sebab ada orang tu rajin ) keh keh ( finaaaaaaly ) 

* cari rhythm menulis * * tengah dengar Hot fm tah pape lagu sekarang or its just me? aku tak jatuh dalam fasa fasa hipstur who finds wording oktaf lapan tu amusing * * when she's writing like acah hisptur * ( dah diam hahahahha ) 

Bismillahirahmanirahim , 

so for whom who follows my instagram probably dah tahap loya mengetahui yang perempuan ni ke Croatia and Bosnia masa winter . Ampunkan patik wahai followers , because I need to , I need to store the feelings , sebab aku ni spesies yang belajar dari reflection ( harapnya haha ) , so before everything hilang dari kepala , I need to put everything in a wording ( long captionsssss ) 

Kenapa Bosnia , Kenapa Croatia ?

( sebab kalau pi jalan sana time winter ketahuilah KAU JE MUKA IMIGRAN DI MANA MANA HAHAHHAHA because I don't think people like travelling in cold weather , at an obviously cold places * read winter kejung * * tak kejung mana tapi sejuk la * * kah kah terbayang Anna ( Frozen ) * siapa tengok Frozen je paham , yang tak paham , bayangkan haha - terjatuh dalam air takat sejuk membeku - berjalan dengan skirt yang beku seperti seekor plank berjalan di atas tanah miaaha * 

My obvious reason was because of Remy Ishak. Omey kan fans fanatik camni? ( sounds like a psychopath I know hur hur ) Sebab Remy Ishak pernah berlakon dalam cerita Satu Hari ( dengan Sara Ali ) so aku nak fefeeling menjejak kaki di mana Remy Ishak pernah berpijak , hahaha orang kata , we might find our soulmate in tracing their path , BAHAHHAHA KETAHUILAH NI AKU JE KATA BUKAN ORANG KATA. 

And the winter which I hashtagged as #BalkansWithSister , yang aku plan adalah sebulan lebih ( which lambat sebenarnya ) consist of Eight members , Four from Cardiff , Four from Essex. The selection was random ( haha bohong ) , you must have that bias stand before allowing someone to join your trip . Alhamdulillah thumma alhamdulillah , we finally wrapped our winter trips on the 19th of December , flying from Dubrovnik to UK , Gatwick. It started way back from 11th December , when we started to make our moves from Cardiff at 5.30 pm - Heathrow Terminal 5 , then we spend a long long long stranded night in the airport ( unlike KLIA , sebab Heathrow ada like 5 different terminals - so memang krik krik habis la airport tu ) , our flight was on the next day , 12th December , from Heathrow to Zagreb , Croatia .

* nanti kita cerita pasal who's my jaulahmates kali ni herher * 

Like in this world kenapa ambik bas seawal tu? 

Yknow , the only answer to that is MONEY , when it deals with your money , you're forced to do everything yang kau tak willing at the first place because it was a significant different kot , bus at 5.30 pm cost only 20 pound , which on the other hand , yang gerak lambat lagi dari tu cost me around 45 pound ( ni harga sebulan awal k , which mencekik tercekik tersedak semua haha ) 

Kenapa masuk from Croatia instead going straight to Bosnia?

sebab its way cheaper and ada flight straight , plus I guess its fun? hahahaha fun with all those immigration yang treats you lebih kurang macam pendatang asing tanpa izin , like " pehal budak budak ni keluar dari Croatia " and they left you kejung pukul 1 pagi , sesejuk , without a proper place to stay warm and they talk their language and we're left with " kenapa ni? " " okay ke ni " " rabbi yassir wala tu'assir "

Masa ni tahap yang macam Ya Allah aku takde siapa waktu ni , memang yang paling dewasa time tu is Akhsya sebab dia lahir awal berapa awal dari ceqqq , hahaha . Memang rasa macam Ya Allah bantu guweeee don't leave me alone , I'm just 100% clueless kenapa kena tahan kat immigration ni weyyyy ! 

K introduction je baru dah sounds bumpy ( if it doesn't , please forcefully make it bumpy for you too her her ) 

What Croatia had to offer? 

The first day in Zagreb was not a pleasant one , sebab we're like walking all day searching for our accommodation sebab nak try naik tram since it was in the afternoon camtu , and we got only like snack berbentuk croissant kot and yogurt on the flight sambil menahan ayaq liuq ( a not Kedah trying to be Kedah in every words leuls mohon ditampar dia ni ahaha ) tengok orang makan ham with bun , not that we want ham , but its protein kot , why don't you offer us any halal chicken? ngeh? tapi sebab naik British Airways , bunuhlah segala macam expectation nak bermesra bersama ayam , it was a short flight though , an hour ++ camtu je. 

I was at fault as the leader sebab sangat ignorant part makan ni , sebab aku merasakan aku berjalan bersama dinosaur yang memagut daun dari dahan pokok , hahahahha aku berjalan dengan manusia yang naturally gets moody with a perut yang lapar , it definitely kills the mood wehhh kalau jalan lapar lapar , so next trip  focus on foods ! 

and bila dah sampai accomadation tu memang dalam kepala nak keluar cari makan , preferably foods with protein , and lagi prefer kalau its halal , but nyata we expect things to high BECAUSE ITS DEYMMHARDDDD to find one decent place , we end up in a fine dining restaurant , that served seafood , after walking and wondering around the main square , tanya orang is there any halal foods around , they give you " whtchu talking about girl " face. Hardly see ( almost takde ) anyone with hijab on and you're totally a stranger yang invade their land harhar macam baru lepas mendarat dari Marikh . 

muka sebelum kelaparan kuasa Bezita ( dragonball haha ) 

Alhamdulillah Allah guides us to a speak English souvenir shop owner yang explain possible places we can eat , and sebab tu jugak we spent our money there buying souvenirs , cash je Allah bagi , orang buat baik dibalas baik gituuuu haha. 

But the second day was totally different from the first day ! And I love it so much !

Second day tu kitaorang opt for a trip with a guide to Plitvice National Park , this one I recommend gila gila punya recommend , kitaorang dah search for this trip dari awal awal , memang gigih aaa google which offers best , roughly it can go up to 90 euro per person for a day trip to this Plitvice ni , I seek for the most convenient trip with many things they offered with a good price , and we meet this Viatica-travel ( insyaAllah kalau nak itinerary , after I finalized things up I will share it with you guys ) , super warm helping Sashar ( our tour guide ) macam ayah ayah layan anak anak ambik gambar , sabar tunggu memaciks ni ambik gambar ( Malaysian punya level suka ambik gambar instagram qualified tu tinggi sikit dari warganegara lain har har ) 

its not that cold pun , it was sunny but I had no choice , but to wear complete winter kind of baju sebab malas nak bukak hahahaha



That's Sashar , our one day father haha. 
Our 48 pound is definitely WORTH THE PRICE ! highly recommended . I got my best pictures during this trip , blend of nature and tranquility , tolak sejuk semua tepi sebab its very nice there , its like a ten hours journey back and forth , plus Sashar tu macam taknak kitaorang kesejukan taktahu buat apa tunggu bas ke Sarajevo , Bosnia pukul 10 malam on the same day , he brought us for a city sight seeing from the van , masih aaa terasa warmness Sashar sampai sekarang , sebab tu rasa macam first time  attached dengan a total stranger , that you can rely on , that makes you feel at ease , yang knows the best angle for pictures hahaha sebab bila nak say bye bye tu rasa macam , " Its been a long warm day ". Maybe sebab the day before we was like devastated , he totally change the mood for the second day . He understand when we ask for a silent moment untuk solat dalam van , and he told the people at the cheese tasting farm to not serve us any haram foods beforehand , he definitely set a good vibe about Croatia. 

Bumi yang aku rasa asing dengan Islam , tapi memahami every little details , and makes you feel so accepted , I definitely recommend this trip - plus people who went to Croatia memang akan , MEMANG AKAN ke this Plitvice  Waterfall ni , sebab they offers magical scenery ! 

I guess shall we wait for the real bumpy ride in Bosnia? ( angkat angkat kening )