Utara trip hence the lazy post.

Attempt kali yang keberapa tah to keep this thing updated. Tried many times nak menulis tapi end up nampak Ahadiyat Akashah tengah menunggu leuls the book , its obvious the book not someone name ahadiyat-akashah-kah-suami-mu masuk laut please , well overtimes tetiba nampak whatssap pulak masuk the I'll eventually forgot the pending post sampailah laptop tetiba masuk fasa gelap. 

so the obvious struggle is to get the rythym menulis tu , which its kinda hard to get that ' you' in the mood of writing but through times its get familiar , and kejap lagi adalah aku tambah monolog monolog through lines. And seeing that I'm detaching from my bluewoo ( the laptop ) ( because its blue ) ( I bought the laptop last three / two years pun sebab dia warna biru , because my two housemates ada laptop with the same brand colour kelabu dan purple , so let me complete the colour cycle haha ) I am currently at the phase yang alhamdulillah enjoying my real life , teman pak mat ( I called my brothers ahmad , so literally later they'll be pak mat in ma eyes ) tidurlah , nak buat homework la , nak bersihkan rambutanlah , nak kait rambutanlah , so most of my time spent dekat rumah sorting things out for the brothers and the family ( I hope so ). 

Frankly I don't really have much plans this summer , tapi eventually adalah rasa nak buat trip around Malaysia which I did it for the first phase ( Utara trip ! ) well to be exact ikut abang balik Peghligh then solo not so solo trip to Langkawi . Its like my forever dream menjejak Perlis , since I was in school , kah kah over , serious ni , I never got the chance to go there ever since abang duduk Perlis ( study and now dah kerja ) ( how come dia dah kerja aku belum grad ) (eh takpe taknak grad awal awal please ) sebab masa di first year aku sekolah lagi , by the time my parents went there , its either aku dekat Intec ( study jugak ) , and by the time dia grad , aku dah flew off to Cardiff. So memang tak pernahlah aku ada can nak tengok unimap tu cano , like Perlis tu macam mana. So the only time well not only but the time yang aku free takde comitment is NOW or nevaaa. Hahah selepas menempuh ranjau tidak berduri ni , aku tak rasa aku fit as fiddle for more utara trip ahahah sebab personally utara highway seems too bumpy for me , and dia macam ergh memabukkan tolonglah daku ~ ~ ~ plus its faraway and I salute my brother sebab able to go through that freaking how many hours trip from Melaka to Perlis because I can't. Highway play an important role in my life sebab aku maybe in the past haha sangat suka tengok scenery and have that one feeling yang highway tu menyeronokkan ( plus faktor RNR jugak ) , and pernah juga berjanji yang kalau boleh taknak husband orang johor sebab HIGHWAY JOHOR IS SO SO SO NOT ENJOYABLE TO ME haha. 

okay stoplah merapu. 

Dekat Perlis aku merasalah hidup ala ala sorang diri dan aku tak rasa aku mampu melalui hidup sorang ni meskipun angan angannya dulu nak beli rumah duduk sensorang aicewahs , sebab I can't really stand the surrounding. Duduk sensorang dalam bilik pun nak kena ada bunyi kipas inikan pula sendirian ngueh. Aku merasakan abang sangat tough duduk sensorang in a boleh tahan big house , tapi bila fikir balik dia tak duduk rumah pun sebab kerja 8-5 then sambung class for master sampai 9 malam. such a tough abang I have here. so I'm left with two choice either cari housemate masa kerja nanti or kahwin keh keh. 

dan sebenarnya aku dah malas nak menulis. hahahahhaa kbye


slipped to jahiliyyah.

After going through a tormenting days sebab I am getting upset for benda benda yang tak patut untuk aku rasa upset with , finally I got a grip about myself , thinking yang sebenarnya lama dah aku tak affected with this frustrating never ending issues , which to say yang my days back in the UK , aku susah sangat nak rasa messed up with these things ( which mainly concerns about human being ) , sebab aku pun akui yang I was an easily affected person when it comes to human-human relationship , tapi sebanyak mana kali pun aku affected dengan manusia ni , aku akan macam owh snap berhenti , this seems worthless to me  and to my time plus all the jumbled emotions. Surprisingly and alhamdulillah sepanjang a year in Cardiff aku tak rasa aku jumpa moments macam ni which aku ingat aku dah cukup kebal dengan issue macam ni , but not that I wish it to happen again , balik menapak tanah melayu , I was once again, affected lagi dan lagi. 

because according to my personality it matters , I wish it doesn't really matter. 

I once thought I got my emotions upside down sebab result , ( alhamdulillah result baik baik je insyaAllah  :) survived first year with pretty good grade to ma eyes haha alhamdulillah :D ) , tapi bila dapat result , I was still in that fasa macam sedih tak tentu hala , i kept writing which indicates my sad emotion tengah dekat level high ) 

But this morning , sebenarnya I realized a thing , aku rasa messed up ni sebab I , in my concious , slipped back to my jahiliyyah mode ( you name it , no constant tarbiyah well I am not even making any move to remind myself , I did reflect on quran phrases but one second hadam one second kelaut , this is really upsetting and that's not one , banyak lagi but I guess whats the point of listing your aib , well in this case , my bad is my aib and when Allah covers it for you , banyak ruang Dia nak bagi for you to reflect and repent  sendiri ) though sebenarnya bila kat rumah ni takde pun banyak tengok benda lagha cth dekat , korea dan kengkawan , but if its to be the only indicator to jahiliyyah , kira kau dah takdelah tergelincir dari jalan ni , but yeah it fails to be the one and only indicator , so yeah. 

and aku rasa main answer on why aku tak affected with issue remeh ni masa dekat sana is because my life is so filled up with many good things , surrounded by good vibes , bukan aku tak mampu nak create the vibe here , its hard. 

pastilah aku sedih dengan tahap sedar ni pun tergelincir , my biggest fear now turns into a reality. 

dulu before balik , aku takut sebab tak mampu nak kekalkan the learning I've been going through sepanjang sembilan bulan plus minus dekat luar negara. Indeed this summer test menduga aaa , paling sedih is bila kita tak rasa pun terduga tu , rasa macam selesa sebab balik ke keadaan asal / lama . Your winter spring classes tak berkesan pun dekat ujian musim panas ni. Memang sudah sedari awal sedia maklum yang ujian musim panas ni cukup cukup menduga , and bila kau dah in that phase ujian , kau nyata aaa sedar yang benda ni tak main main punya susah ( emoticon nangis berjuraian air mata ) 

tergolek. 

why slipped to jahiliyyah , why slipped , sebab aku dah in that phase yang tergelincir , dan orang yang tergelincir masa berjalan ni , choice dia ada lepas dia tergelincir is to get back on track and berhati hati dengan steps dia , sebab dia tahu dia dah pun keluar track before tu , and biasa bila kita slipped ni , sakit kot , emosi terkejut , kaki pun sakit , kot lagi menderas air dalam jalan jahiliyyah tu , lagi dengan badan badan kita ikut sakit ,  and aku jugak harap fasa sedar sebab tahu sakitnya rasa tergelincir balik dalam dunia jahiliyyah ni kekal , untuk aku terus alert.

Najwa. 
susah tak bermaksud payah
tergelincir tak bermaksud hanyut. 
get a grip. Usahaaa , push yourself , filled your days with constant reminders , put yourself in a positive vibes surrounding. Allah indeed tahu kau usaha macam mana , and moga pulangan yang Allah bagi tu menandingi usaha yang kau usahakan. Struggle macam mana kau struggle academically , rohani semua kena sama balance sister. 

moga tak tergelincir , lagi dan lagi. 

bi'er

have you ever had that feeling , you're trying really hard for something but at the end of the day , you feel worthless , because no one ever care about what you're trying to do.

Dan banyak je kali aku cuba nak tenangkan hati balik dengan seribu satu penipuan konon nak sejukkan hati , you create bundles of soothing words which you thought boleh easekan the burden you had inside. Pastu at the end of the day all you do is cry sebab you can't take any of those soothing words that you've create , sebab you know its all lies you create  , its all the fancy words you had in mind just to make the inner you kindoff healed.

dan kau cuma tak mampu nak terus menipu diri sendiri.

because it bi'er. bi(tt)er.

bi'er
sebab kau masih lagi letak harapan pada manusia.
berapa banyak kali nak pesan ni najwa?
berapa banyak kali nak pesan ni najwa?

harapan + manusia = mengecewakan.
this one simple equation kau tak mampu nak hadam. simple , dua je , takde pakai kuasa 2 , square root ke apa takde , tak perlu nak multiply apa apa.

kenapa
susah
sangat
nak
faham

nah ambik that bi'er feeling.


Better off.

So I just finished writing about my reflection pasal current timeline issues pasal pakcik mencadangkan jangan balik raya save duit , issue lelaki curang dan jugak termasuk issue harga barang serta polemik politik hambikkk kau polemik aku bagi haha 

tapi lama lama tulis aku rasa macam takde joy in condemning upon those issues. Sebab aku rasa lebih ramai mampu menulis include fakta berjela which kalau aku ada pun aku tak boleh nak guna pakai sebab aku ni dikira macam tahap orang ketiga , orang yang takde kaitan secara direct dan hanya melihat fakta omongan media social which aku takleh nak verify pun ketelusan fakta hahhh cenggitu sampai tahap dia. Dan kadang aku fikir gak contoh kalaulah aku maki maki pakcik yang bagi cadangan tak balik raya tu , in one sense he might be someone's father and kalaulah aku anak pakcik tu baca komen negetip pasal bapak dia ( even kalau dia tak setuju dengan bapak dia sekalipun ) its his/her father kot , so ibarat cubitlah peha sesiapa , terasalah peha yang lagi satu hahh cenggitu. 

sebab boleh jadi bila aku pakai fakta yang media social pakai , sekadar pandangan orang , aku boleh trigger fitnah , and bila mana orang membaca penulisan kita , nak tak nak they will create bias and macam " hahhhh macam meyakinkan je fakta theanisnajwa ni meh kita percaya dia secara berjemaah ", tadaaaa I just create rantaian dosa which lagi seram dari mesej berantai ( hahaha rindu pula issue mesej berantai kah kah sekarang orang text pakai message traditional pun jarang dah , whatssap jelah hah ) 

Jadi aku decide untuk berhenti menulis issue issue polemik timeline. Biarlah. Duduk je dediam dalam draft biar untuk aku baca balik nanti. 

Saat yang aku rasa aku perlu berkata sesuatu pasal issue ni , memandangkan aku merasakan yang aku lebih banyak menjadi golongan minoriti yang melihat sisi lain ( seperti tidak menyokong tindakan hakak yang melempar pinggan semasa pasangan issue curang tu makan ) , Allah hari ni bagi mata ni tertancap dekat satu ayat dalam Juzu' 26 ( #GEEFRamadhan goals ) , Al- Hujurat 10 - 11 , secara tidak langsung aku merasakan lebih baik berkata kata melalui sokongan kata kata Allah , which terang nyata depan mata ,

I shared it on my social medias ( instagram ) and ( facebook ) , twitter gak kot. 

Suits the current timeline issue ; politics to lelaki curang kahwin tah berapa bulan. 

Perlu ingat yang kita yang membaca dan mengikuti perkembangan melalui media sosial ini cuma pihak ketiga. Bila nama dia pihak ketiga , there's always room for doubting the truth. Tak boleh nak ambik bulat bulat then mencaci maki orang yang curang / orang yang dalam issue tu. Kau tengok orang ni kena lempar dengan pinggan time makan ( dan kau yang tengok video tu pun pun sesama kata " hahhh padan muka curang lagi " ). Weh bila fikir balik en , kalaulah pinggan tu pecah ke apa , yang rugi yang melempar tu and for god sake kenapa kau melibatkan makanan ( rezeki tu weh ). Aku tak support orang curang tapi for me this is not the right way to deal with that issue. Apatah lagi kau yang menjadi pihak ketiga ni, cukuplah dari menambah dosa diri sendiri mengeji orang. Jangan bila kau tak suka seseorang ni, baru tengok video orang tolong sarungkan kasut , kau mengilai mencaci orang tu. Ini bukan issue " Hahh support gomen le tuuu " bukan ! . Be sensible , draw the line between hating and being sensible. Kau perlu sedar yang bila kau yang syok mencaci orang ni , konon macam nak gather retweets and supports , kau kena tahu lebih banyak flow dosa masuk tertulis dalam buku, padahal orang yang kau keji tu free free dapat in flow pahala dan tanpa kau tahu dia tu mungkin jauh lebih mulia di sisi Tuhanmu. Tidakkah itu merugikan?

Tak tahulah sampai tak message tu tapi tengok ni, beratus tahun dulu Allah dah sebut dah bagaimana sepatutnya akhlak manusia dengan manusia ni. Nak kata seru berbaik antara manusia tu tak sampai lagi, hmm ni apa awak?

aku tak tegur tapi Allah yang tegur ( peace two fingers pose ) 

I guess I am better off writing about  life reflection and benda melibatkan fitrah instead of taking the risk talking about someone's life and membuat fitnah. 

Old , gold , fold

Hari ni tidak seperti hari hari lain , hari ni iftar dekat luar , dekat rumah kawan ayah , satu geng , rupanya ayah juga seperti aku atau aku seperti ayah kerana mempunyai geng leuls sangat.

Sejak kecik kot aku rasa aku selalu je hidup revolved around kawan ayah - anak kawan ayah , tapi this time around geng ayah semua yang 30's to 40's , cikgu cikgu sekolah jugak. And because diaorang 30's and 40's anak anak semua usia from baby to darjah enam macam tu dan memandangkan aku sorang yang 20'an since abang aimi and nadzmi memasing dekat uni masing masing - aku basically dah taraf maks maks wakakaka .

can't help tapi masa duduk tadi sambil main goyang kaki mata melilau , duduk dekat satu pondok ni , tengok ayah dengan kawan kawan bercerita before buka. and aku secretly nangis ( macam acah menguap masuk habuk )



sebab aku nampak

yang ayah dah tua.

( lagi lagi duduk dalam circle tu )

And I never realize that. Aku selama ni nampak ayah macam aku nampak ayah setahun dua tahun yang dulu. Gigi belah atas ayah banyak dah takde , kenapa aku boleh tak perasan. Mungkin sebab ayah jarang senyum nampak gigi dalam gambar. Jarang senyum pun ada . Minggu lepas , ayah demam , demam sampai tak sekolah padahal jarang sangat ayah demam. Dan dari selalu berimamkan ayah masa maghrib , masa ayah demam , ayah assign adik form 2 aku jadi imam.

Hati anak mana yang tak risau. Kadang syukur sangat sebab Allah bagi lagi perasaan risau tu sebab to keep myself alert yang family punya portion dalam ruang hati besar kalahkan semua individu lain dalam kehidupan. And to always keep the family in the utmost priority list in doa.

Ayah , kakak nak ayah selalu sihat. Dan selalu sihat , akak nak bawak ayah jalan pusing Europe , akak jugak nak bawak ayah dapat jelajah syurga nanti. Bagi kesempatan untuk akak give something gold in your old days , and then let it fold neatly in your memories :'(