Random Q&A about flying off to the UK

I've been receiving random questions about flying off to the UK that sometimes I curi curi jawab email masa tengah watlek takde document nak dilihat masa bekerja. Hence I decided to list some of the questions I received for the past few days , and the answers too insyaAllah

I've been wanting to put this picture somewhere.
( some technical stuff aku mungkin dah lupa the details but I'm trying my best to help ) ( this may apply wholly on sponsored students esp JPA , sebab my answers revolved around my experience )

VISA

Shall I opt for the priority visa
My answer for this will always be a YES ( dalam duration masa July to September ) . For JPA students , insyaAllah akan dapat balik this money when you claim back . Sebab after result sampailah masa nak fly , you will always ,always berperang dengan masa , so to be on the safe side , please opt it in. 

Bila nak buat appointment for Visa? 
Last time I applied mine somewhere end August early September tak ingat , and since masa tu macam ramai gila orang fly , I got my appointment on the 9th of September ( aku tak ingat , aku cuma scroll balik post lama hahaha ) , and I collected my visa on 17th of September , a day before aku fly. Exactly visa aku dah siap on the 14th or 15th September , tapi masa tu aku baru pergi KL ingatkan visa dah sampai ( masatu email visa belum dapat tapi nak try an error lols ) , tapi bila dah patah balik Melaka , sampai seremban , email baru masuk kata visa dah sampai adududu. hahaha

Visa ni bentuk dia macam mana? 
My time its printed on a piece of paper and digamkan , kot , dalam passport , so masa aku apply visa kena hand in sekali passport sebab dia perlukan passport untuk lekatkan kertas visa tu. But I guess sekarang dia macam dalam bentuk card. Macam IC but idk betul tak. 

Harga visa semasa?
I'm not sure. But my time dah reach up to RM1500++ I bet its higher now. 

FLY 

Nak bawak apa nanti fly? Selain makanan and baju 
Selain bawa hati yang sejahtera , bawa bersama semua resit - resit asal for everything yang boleh claim dengan sponsor , from your visa application , your visa priority , your TB test for visa , adik adik kakak abang yang mungkin ada kaitan dengan visa. 

P/S ; JANGAN LUPA TO MAKE A COPY OF ALL YOUR LETTERS / RESITS letak dekat rumah . Time time camni selalunya banyak saguhati pelajaran , so tinggalkanlah offer letter kat rumah buat simpanan your parents. Apa apa kita taktahu nanti kena rujuk en? Buat satu file letak dekat rumah , fotostat setiap benda yang kau bawak ke UK . 

Anything vital on the plane?
A pen and your address in the UK . Perhaps your ticket as well. Sebab masuk UK kau akan kena isi satu borang masuk UK. Dia nak alamat , your duration years dekat UK , your flight detail sesikit gak tak ingat. 

Bawak sekali filing yang ada certificate TB test , your CAS/ Offer letter and any bukti yang kau akan melanjutkan pelajaran ke UK , sebab imigration akan mintak benda benda ni , maka janganlah dikau gelabah saat turun ke Heathrow Terminal 4 yang tak amusing tu hahahha. Letak all the documents dalam HAND LUGGAGE / HANDBAG okay ? 

For JPA students selalu korang akan naik MAS , its a non stop pleasing flight weheeee bila nak naik MAS lagi ni. so my advice , untuk orang yang selalu dehydrated , lepas security semua , buy a bottle of water , besar pun okay la kot , tah tengoklah kau jenis minum air macam mana. Okay je nak bug steward stewardess sepanjang flight mintak air , tapi kau pulak yang tak selesa. Kot. sebab meminta banyak kali tatkala semua sedang tidur. 

Macam mana nak tahu tarikh fly? 
Usually dengan sponsor , kau cuma akan tahu tarikh a day or two before flying which you might found yourself in despair . Kalau ikut anggaran , last time my terms starts on 24th September , my flight on the 18th , so pepandai la kira. 

My advise , prepare yourself dalam tarikh anggaran tu , last time aku punya date fly bercanggah dengan apa yang JPA bagi and apa yang MAS bagitahu. Jenuh la menunggu call MAS tapi nak tahu exact tarikh fly punya pasal lols. Masa guwe , JPA bagitahu aku fly on the 17th tapi bila call MAS , they said on the 18th malam. So aku tanyalah JPA nak percaya siapa ni ? JPA kata percaya sponsor , namun sebetulnya percaya MAS , hahahahha sebab takkanlah MAS salah urus orang naik flight apa. oh yeah usually JPA akan email and call bagitahu bila fly , so make sure update email dengan phone number dengan JPA k 

Jangan pernah atau coba coba memberi alasan dekat JPA '' Saya tak kemas lagi'' sebab JPA definitely jawab ' Awak nak fly tak? ' Rhetorical question mestilah nak , so boleh lah start buat list and bukak beg dari sekarang , kemas sikit sikit , so by the time dah middle Sept , dia panggil boleh terus fly. Nak taknak kita kena bersedia la kot and takleh nak expect JPA leisurely bagitahu awal awal , dia memang akan rasa Ya Allah geramnya , tapi bukan selalu adrenalin mengalir lajuuuuuu hahaha. 

UK 

Makanan mahal or murah? 
Barang seperti sayur sayuran , aku rasa sangatlah murah , kalau kau jenis suka makan cendawan butang tu , hari hari boleh kot pergi beli satu pound dekat tesco. Veges and fruits generally murah , pakai currency sana la , kau jangan ngengada pi convert. 

Which telecommunication line provide the best and akak pakai apa?
Masa first year I use bills , contract , 14++ pound a month Vodafone , contract 12 bulan rasanya. Tapi tukar Giffgaff masa second year sebab dah taknak commitment bayar contract sebab last time aku kena bayar gak masa summer padahal tak pakai pun tapi sebab ada contract terpaksalah. 

For me , Giffgaff paling worth it kalau in comparison with others. 10 pound a month , pre paid , 500 minutes call , giffgaff to giffgaff number call message free , tak ingat berapa ratus text , 1 GB of internet sebulan. And I must say , 1GB sebulan , kalau kau pakai wifi dekat rumah , IS MORE MORE MORE THAN ENUFF. Idk but dekat UK dia macam tak makan data laju , kadang aku pakai lebih dari dua minggu ( kat luar untuk terima whatssap , whatssap call , kenkadang bukak youtube tapi aku tak tegar pun tahap bukak youtube ) baru pakai dalam 400 megabyte to 500 Mb. Sometimes less. Kadang tak habis pun pakai sebulan lols. Idk if I gave you guys the right one ( package ) tapi I think Giffgaff is nice.

Andddddddd , if you go to JOM Journey of a Muslim , usually seniors gave you simcards for FREEEEEEE I REPEAT FOR FREEWEWEEE. So perhaps that saves you some penny huh? 

Which bank you use?
I use Lloyds. Sebab Cardiff semua bank pun easily accessible. Some unis kadang takde Lloyds dekat dia , so they may have Barclays , last time Cardiff did gave us inside the freshies file , a comparison between banks , so you may choose from there. No specific reason why I'm using Llyods but my current account is an Islamic current acc ( takde interest ) ( I'm not sure how this works ) , but as for savings , there are interest yang akan masuk dalam your account , so soalan yang orang selalu tanya , camne nak meng'halal'kan account saya ? 

Seniors said , there are various ways , selain simpan duit dekat bawah bantal yang dirasakan kurang relevant secara praktikal , selalu we advise to ask the bank the rates of interest yang masuk dalam account ( jangan risau its all inside your acc flow so boleh tengok ) , then asingkan siap siap . Or take the money out and give it to charity. Sebab its not like we have choices sebab kita kat negara orang. But I don't know if somebody out there have better solutions to it. 


Okay tahap kerajinanku hanya takat ini hahahhaha people did ask about Financial Affidavit and Visa namun guwe lagi kemalasan nak menaip okay bye. 

Episode 18.7 - That 10k better be worth it ! ( it will insyaAllah ameen )

ITS MY MUM'S BIRTHDAY TODAY ! She's 47 today . This morning while I was getting my baju kurung from the sofa - sofa sounds soft - its hard kerusi kayu jati hahah , I whispered to her " Happy Birthday " then she replied furiously " Eh takde ibu nak sembahyang tak siap apa lagi " And I was like " Ey whut? " 'Oh she must be mistaken that I need her help to iron my clothes hahahahha lols I would never do that , to my mom . " Akak kata Happy Birthday la " sambil terkekek kekek masuk bilik. And there she was , smiling. 

Happy birthday ibu :)

One of the night in summer :)
Did I ever told you I was contemplating over my decision to do CLP, Certificate of Legal Practice after I graduate ( yeah ini cerita lagi setahun punya lag ) . And it was merely because of the fees. Almost or beyond 10K which for now I don't have any choices but to use my savings ( in fact part of my saving was meant for it ) and of course as time goes by , your savings are meant to be used for things like houses and car. I'm not that into cars and I'm now working on conveyancing , I've been looking at houses and what I see was beyond the build and bricks , I see cash flows. 

But not till I had a conversation with my boss earlier , its my second time meeting her and this time our conversation was more into legal world kind of conversation , because the first time I met her was few days ago when she invited the staff for raya feast. Neither we have so much time to talk to each other. I was exceptionally sleepy after lunch hour and Tuhan sahaja yang tahu gimana perasaannya bertelagah sama syaitan yang bermain konda kondi di mataku hahaahhahaha kau cuba bayang sikit syaitan main konda kondi haha. Not till I heard the sound of the door upstairs opened , I'm so glad it makes noises hahaha so I can detect someone is coming downstairs , after seconds of checking on the voices , it was the lawyers and guess what I'M ALL WIDE AWAKE HEY WHATS SLEEPY HUH.

Back to the conversation earlier , I did mentioned to her that I was contemplating over my decision to do CLP but she said , " Having a law degree there without a CLP , its like you're not getting the honours " , that short kind of phrase I shall keep inside my mind , and my decision is solid now. I'm going to do the CLP despite on how hard it may sound or how absurd it may be. So that 10k better be worth it - I shall say this thousand times to myself either. Get your head straight. Make it as your capital gain. ( in a long term ) ( sedapkan hati hahaha ) ( excuse me we're talking about 10k here thank you )

We're also discussing what area of law I'm keen into , and my passion was and forever will be in criminal area. Though currently I'm stuck with conveyancing. In case you don't know what conveyancing is - its an area of law where you dealt with property - how you buy houses , how you apply for loans and it involves numbers , which I don't really favour. I had this one special insecurities for land law and thats what I've been talking about since my pre-exam days , and I got my result last few weeks , I scored second best for land law , its a 2:1 and I was so surprised. Just like how I loathe contract law during my first year , I scored a 2:1 for that paper either. Though I was into criminal , evidence and criminal paper show either way. I guess I'm better off with technical things? Or I shouldn't let my papers define what I like and dislike. Or what , help me to decide.

And soon I'll have two motivational camps , well I hope I may facilitate well , my last facilitating role was in March . Ey no last was in June , during the Ramadhan camp. Got some overlapping events and a really tight schedule , with the thoughts that I shall travel somewhere , I guess my End of July and Early of August will be packed . Well at least I'm doing something beneficial to the community during summer. This time around a more formal I can say. Above all , wish me luck ! I need to keep myself awake after work so I can help my brothers with revisions. But that one is a real struggle ( emoticon ngantuk satu bubble )

Episod 14.7 - Apa yang berada dalam fikiran minggu ini


Banyak sangat benda yang bermain dalam fikiran sepanjang dua tiga minggu ni, lagi lagi minggu ni bila dah mula kerja semula. Aku mula terfikir untuk menulis sepenuhnya dalam Bahasa ataupun English , mungkin sudah masa untuk aku hormati dua bahasa yang berbeza , atau mungkin juga nak membina personaliti diri sendiri . Dua minggu ni aku asyik dapat kerja yang melibatkan peralihan bahasa Melayu dan Inggeris , dan kadang tu meratap keseorangan jugaklah memikirkan , sebagai contoh 'stakeholder' dalam bahasa Melayu . Alhamdulillah teringat minggu lepas , ada seorang kawan sekolah ni , dia memang ambil jurusan bahasa , dan dia pun mencadangkan satu laman web yang dia guna pakai dalam peralihan bahasa. Dan buat pertama kali juga dalam kehidupan aku jumpa perkataan ' Pemegang Pertaruhan ' , rasa macam bawak ayam pergi bertaruh pula perasaan dia. Haha.

the long list T.....T


Dua tiga minggu ni jugak aku berhenti menonton Return of Superman sebab tak mampu menunggu kelajuan siput internet rumah. Dan nampaknya tiada siapa pun nak layan permintaan mingguan aku untuk muat turunkan Return of Superman dan juga Runningman. Sebab kalau di UK , itu kot aktiviti mingguan di hari Isnin , itu je rasanya sumber hiburan untuk mengelakkan kebiruaan hari Isnin haha. 
Seminggu jugak aku merasa sedikit tertekan dengan kelajuan Maxis memakan data internet , padahal aku cuma buka facebook , messenger , whatsapp ,  twitter dan kadang kadang instagram dan itupun banyak artikel dari facebook yang aku tak boleh nak buka , tiba tiba datang berduyun duyun mesej mengatakan yang aku dah guna sekian sekian data T_____T 

Walaupun sedih tetap aku gigihkan tambah nilai dan beli internet ( lagi ) ( dan lagi ). Tak perlulah suruh aku yang buta teknologi separa ni bertukar pada talian yang lain. Bukan apa , aku beli Maxis sebab itu yang paling mudah di mata aku , lagipun buat masa ni , nak pakai cuma tiga bulan dan ianya satu keperluan untuk aku ada nombor Malaysia . Maka aku harus bersabar dengan Maxis yang nampaknya kebuluran internet. Mungkin aku harus berkerjasama dengan Giffgaff dan mencantas birokrasi perkhidmatan talian dan internet ( amboi sangat haha )

Selain itu juga , setelah merasa beberapa hari ( baru hari ye anak anak ) bekerja , aku selalu berfikir macam mana orang masih ada kekuatan untuk berjalan jalan lepas kerja , aku kalau diberi pilihan pergi kerja bawak kereta ataupun naik bas ( menunggu bas di pagi hari ) ( seringgit untuk satu hala perjalanan ) , aku lebih selesa menunggu bas . Sebab dengan emosi nak cepat sampai rumah , penat menghadap computer seharian , aku dah tak boleh berfikir benda lain. Kadang tu dah bercita cita nak habiskan satu episode cerita Korea dan dengar cerita banyak cerita baru yang seronok ( info dari Agent Penyaluran Cerita dan Info Korea - Aimi Zahraa ( adik perempuan ) , tapi aku rasa ini mungkin kali pertama aku bukak laptop dan hadap secara serius. Kalau tak sekadar nak bukak sebab kesian tak bukak seharian ataupun lepas bukak laptop yang akan bercinta tengok aku tidur. Dan bekerja jugak buat aku sedar yang betullah waktu solat adalah waktu kerehatan , makan perasaan dia lain , kalau dapat escape pergi solat asar dalam waktu 5.00 pm ke 5.15 pm ( biasa tenaga kau dah level 2.78/5.00 ) , aku rasa itu antara waktu berehat yang aku impikan seharian selain waktu rehat tengahari. 

Ini situasi untuk aku yang tak ada komitmen suami dan anak anak . Aku terfikir yang dulu selalu tulis dalam karangan , antara punca keretakan hubungan kekeluargaan adalah ibu bapa semakin sibuk. Tapi nak buat macam mana , bila dah lalui alam pekerjaan separa atau suku ni , corak pekerjaan di Malaysia dah sememangnya macam tu . Itu kita bercerita tentang orang yang kerja office hour 8.30- 5.30 pm. Belum yang mula pagi habis malam. Atau mula pagi habis keesokan paginya. Aku tahu ini soal meletakkan priority pada tempatnya. Ini yang rasa nak bina tempat jagaan kanak kanak dalam pejabat , nak jadi ibu bapa yang melihat anak besar depan pengawasan kita ( bunyi seperti terlalu tinggi angan angan ni , tapi itu yang apa aku fikirkan minggu ni )

Dan selepas mencuba menulis dalam Bahasa Melayu , aku masih merasa kekok. Mungkin sudah terbiasa mencampur adukkan bahasa. Takpe , kita cuba lagi lain hari insyaAllah ! 

Of July and Syawal.

This is my second attempt on writing post in July precisely in Syawal. I was motivated to keep updating throughout Ramadhan , I broke the usual monthly post , I wrote six I bet , but I was occupied for the last two weeks of Ramadhan , been travelling to my hometown then starting my internship , and all the six siblings were home . Walaupun baru dua hari bekerja , aku fefeeling la balik kerja tolong siapkan makanan untuk buka , the second day walaupun macam tak buat apa kat office , aku balik berenang di dapur kepenatan sebab banyak banyak tempat dalam rumah , dapurlah tempat paling sejuk haha. 

This year raya was a bit relaxed , for me at least. Sebab basically ibu dah masak awal , and aku basically banyak tolong untuk persediaan makanan , kupas - blend - tumis - tolong rasa makanan pastu evaluate apa kurang , apa yang kena tambah , kalau ada degree on those , I perhaps scored a first class kah kah masuk bakul. My sister dia specialized dalam kemas mengemas so dia la yang settlekan bab kemas , my brothers more on benda macam menyapu laman , bertukang siapkan pacak nak letak pelita , basuh tingkap , yang basically kena panjat panjat or beli barang ke hantar lauk ke , my four brothers punya kerja. Jadi sebab banyak benda sorted out , aku cuma perlu ada didapur check cili dah gunting belum , perah santan sampai takde santan boleh diperah , dan apa jua urusan keluar masuk dapur ada didalam poket guwe giteeeew. 

Sekarang dalam usaha nak meningkatkan pembacaan hahah , aku brought along a novel and few books letak dalam kereta . Satu tah mana siri salmah aku ambik dari almari , satu lagi pasal Riba' and Law I bought few years back and haven't seriously baca. So most of the time kerana terlalu memikirkan apa yang aku nak tweet hari ni , aku akan bergolek sendirian membaca buku tatkala yang lain dibuai mimpi. Tengahari panas cenggini best tidur sebenarnya di bawah kipas yang hala dekat kau sorang.



okay sebenarnya post ni tak berarah pun , cuma nak menghidupkan blog lewls.