A Four Two O Six ( A4 / 206 )

Its been a year and never once I blogged about my dearly housemates , snapping pictures together pun tak pernah and baru hari ni WE HAD A PICTURE TOGETHER.

So this post might be long, since I am mashing up things that happened through A YEAR. TWELVE MONTHS. erks.

Now I am going to tell you about my housemates. 

Despite some people might confessed in the confession page that they're having problem to stay peace and having trouble assimilate themselves with their house members, alhamdulillah I don't have such confessions to make because I reaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaally love my housemate ( ni bukan ayat membodek kerana guwe sudah mempromosi post dekat housemate tatkala post ini masih berada di fikiran  ahaks - nampak jemahnya di situ )

Dulu sebelum masuk intec, aku dah kira kira nak tarik best friend sendiri jadi housemate jadi roomate so aku takdelah nak hadap fasa kenal-mesra , but then Allah surely had a better plan for me , dan alkisahnya disebabkan aku dengan cik bestfriend bukan dalam satu course yang sama, pendaftaran pada waktu yang sama tidak menjanjikan apa apa makna, aicewahhh bunga kemain lulz. K habis kat sini.

So generally , my housemate semua ambik course yang berbeza , datang dari negeri yang berlainan , malah mempunyai degree kecomelan yang berbeza. wahahahha. 

Anddddddd despite the differences that we had , they accept me as who I am. Redha je kalau almost everyday masak bubur je , siap dengan tutorial masak bubur bagai , redha je layan aku merepek disaat mereka khusyuk dan tawadhu di meja sambil menekan kalkulator. Redha layan aku fangirling sebab nampak crush senyum dekat Rafi. And thats whyy I love them. 

Best dapat housemate rajin. Housemate yang tak influence pun aku ke arah lagho dunia. 
Malam malam , or almost every night they will sit at their tables and aku berguling macam penyu dekat atas carpet and merepek sampai bila aku rasa nak tidur. lols. 
Best dapat housemate yang accept both good and bad side we had.
Best dapat housemate yang daripada tengah rancak gosip tetiba boleh masuk genre ekonomi.

This is like year ago pink sheet. Takdok ummu dalam bilik, bakal ummi insyaAllah. hahaha

semangat aku snap rumah kesayangan 3 semester. Rumah yang jarang ada masalah air namun nyamuk menjadi rumah ini sebagai salah satu kawasan pelancongan mereka sekeluarga.

NOW.

LE HOUSEMATES

Three
Two
One


Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)



From the left. Kak Nurul Amirah ( because I self proclaimed myself as her sister in law because her brother is dammmmmmit handsome kbai ) , Nureen Hazirah , Nabilah and Najwa. 

The Four N :3


abaikan background yang tak berapa menarik, makcik cleaner dah cabut dah semua kertas kaler kaler dekat board kitaorang. Mira course Pure Science ( she's from Johor ) , Nureen pulak course Social Science bersama waktu French yang menggilaaaa sampai 10 jam seminggu , Nabilah course accounting - seorang manusia yang rajin amat amat amat amat amat nak dicompare dengan roomate dia yang selalu fangirling kereaaa haha. And me, taking law :)







Since we never had our picture together, haaaa ni hamekkkk sekali snap . Huihui.


Tadi kitaorang sama sama imarahkan rumah sendiri buat terawih sama sama , semangat google bacaan between terawih and letak laptop atas sofa , cari qunut nazilah and it feels good to enjoy the ramadhan with them , since this would be our last ramadhan together in intec. Next year masing masing dah start cuti and insyaAllah tengah tunggu masa nak terbang ke negara orang. Ameeeeeen. 

Sama sama cari syurga :')


Through times , I've been thinking things like, I'll be meeting new people after this , after all time do runs fast , seee preparatory college dah masuk semester ke tiga. Tahun depan dah semester akhir. And one of my best memories being here in intec is bila Allah jumpakan aku dengan wanita wanita yang awesome and tak invaded dengan demam kereaaa ( korea ) yang melanda negara. hahah. 

Pesanan Penaja. 

One day, we'll be preparing our steps to grow apart . You and I and us might have different path of life. And maybe we won't meet again once A-levels end. No matter how far we go , I am glad to have you guys in my life. Take care wherever you are. * aku bunyi macam budak semester 4 yang esok hadap paper last dah kenapa T.T * . 

Moga Allah redha dengan perjalanan kita nak chase ilmu dia. May Allah grant you guys good health , infinities of wealth , eternal happiness and grant US Jannahtul Firdaus. May Allah keep the bond that we had strengthen and last till the end. 


Nurul Amirah. Nureen Hazirah. Nabilah. Najwa. 
we're overly attached creatures. invisible bond. lols. 

One day , surely I'll say , I miss A4 / 206.

I talk like a married woman. Heh.

Assalamualaikum and a very good morning :)


P/S : THIS POST MIGHT NOT SOUNDS LIKE I'M WRITING. because its rare. Eh? ( apa yang kau cuba sampaikan sebenarnya wahai wanita )

Dah lama tak menulis pagi - pagi. Since the biological clock is hard to predict , my sleeping time semua ke laut. And I freaaaaaaking hate it for having trouble to SLEEP. K tak lawak , trouble to SLEEP. Because I know staying up late , doing nothing beneficial were not a good thing to practice. Lagi lagi bila esoknya kelas pukul 8 pagi.


K sebenarnya macam random sangat. Sebab writing delayed , semalam iye iye nak menulis tapi ada assignment , maka diutamakan apa yang lebih utama.

Apa yang kau nak cakap ni najwa?

So semalam sebenarnya nak cerita pasal One Guy yang aku tergoogle : lulz. I'm seeking for a cerpen to read sebenarnya and suddenly jumpa blog Warkah Buat Isteriku , or something that sound similar to that. A guy ( a duda to be exact ) that lost his dearly wife months ago because of sakit yang isteri dia tanggung for like 2 years. Briefly , dia dah kahwin 4 tahun , 2 tahun isteri dia sihat , 2 tahun sakit. He stated that the blog is something for his wife to read when his wife recover. Okay part tu memang touch le nerves weh T.T sebab isteri dia tak recover pun :'( .

What makes me write about this?

Sebab aku rasa macam terharu ada lelaki macam tu. I mean , memang la wujud kan lelaki camtu , but tak semua lelaki menulis untuk ekspresi or even store memories through writing a blog. Selalunya its normal to see a wife yang stand beside her husband , sakit ke sihat. I said selalunyaaaa. Logically , dalam drama drama melayu etc etc , the guy would definitely ( high chance ) leaving his wife , or carikan pengasuh or kahwin lagi satu or whatever happen to cross your mind. Luls.

So?

So selama ni aku tak pernah fikir pasal benda ni, truthfully . Aku tahu nanti nak kahwin, dapat anak , happily ever after * dancing in the air * , tapi aku tak fikir pun, cuba kalau aku sakit through jalan tu ? Would the other of my part accept or jaga kita just like bila kita sihat. Selama ni kriteria suami semua bersifat sementara dan dunia semata : handsome, romantik semua . Bila baca blog tu, aku nak lelaki macam tu. WAHAHAH benda camni pun aku tak boleh fikir kan T.T

Lelaki yang akan vow his life for a woman that they love. - this sounds too awkward.

And?

and its the power of love. Love punya boundaries tak kenal sihat ke sakit , cantik ke buruk , kekurangan atau kelebihan. There's no boundaries. Bertuahnya si isteri dapat suami yang macam tu, even at some moment , as women , kita akan rasa macam burdensome sebab menyusahkan hidup orang , tak fullfill what a guy want in marriage ( y'know what I mean ) , kita jugak akan start buat drama suruh husband kahwin lain , abandon je kita ( meskipun dalam hati kata lain ) - biasalah perempuan . KANNNN?

By the way , idk if its too early to state this , but...
Dear husband , I want YOU to be the FIRST MAN and the ONLY companion till the end. 


Eiuurgh najwa. You sounds eiu . Tettt.
K bunyi macam wanita yang dah berkahwin lapan puluh tahun.

So bye :)

Sebenarnya Ceq Nak Pi India jadi doktor...

Hamekkk kau tajuk , utara gituuu. hahah. * senyum siput sedut *

Tadi masa mengelamun dalam kereta , sambil lagu raya berkumandang di hari puasa yang ke 17 , pandang tingkap sambil berfikir masa hadapan .

Monolog dalaman : ' Sekarang tengah ambik A-level. Eh dah masuk semester 3. Ohoo intec bagi cuti raya kemain lagi lama. Hmm tahun depan raya dekat Malaysia lagi tak? * Siap prepare ucapan raya tahun depan heks.* '

Dan tetiba tersentap , KEJAP , APA? aku tengah pursue A-level ? Semester 3 ?

Eh takpayah nak drama terkejut sangat. Dulu masa zaman nak determine nak jadi apa , saat struggle SPM , trial mahupun diagnostik form 4 , berangan yang in 2 years time degree dekat mana, lepas tu sembang sembang nak jadi doktor, pi India , kemain lagi masa interview nak jadi hicom selandar , ayahanda tanya

" Awak nanti nak sambung belajar dekat mana? "
Dengan yakinnya " Saya nak jadi doktor , saya nak belajar dekat India "
" Kenapa India ? "
Dengan yakin kuasa dua " Sebab nanti dapat mayat sorang satu , takyah A-level bla bla bla "

*tergelak*

Mungkin sebab muka yakin nak pi India tu, tersenarai lah aku dalam list 6 hicom prefect.*PEJAM CELIK * Dah lepas dah postiton Kapten Villa Puteri , dah habis dah zaman zaman tahan ngantuk sebab duduk barisan paling hadapan , kerusi empuk. Fiuhh.

Tapi , aku bukan nak ke India.
Bukan juga bakal doktor . Malah tidak mahu ada suami bergelar doktor ( tetiba )

Mungkin Allah letak aku dalam jalan Undang Undang , nanti jumpa mayat sensorang jugak. Ke acane? haha

Pantas masa berlalu meninggalkan zaman berangan ke zaman realiti ( balik kepada zaman selepas 2 tahun : Tahun 2012 / 2013 ) , bukan India yang Allah lorongkan, dia lorongkan ke United Kingdom insyaAllah , lorong yang tak pernah mudah tapi berharap setiap urusan dipermudah , sudah setahun. Ada dalam kalangan kawan yang dulu nak jadi doktor kanak-kanak tetiba Allah letak dalam jalan nak jadi engineer ( mungkin ada relation paeds dengan enginee ) haha. Banyak lagilah. Angan angan dan impian , nampak macam senang je lakar atas kertas " Dr. Anis Najwa " mungkin gelaran doktor tu dapat masa PHD ameeen.

Yang taknak A-level nilah , Allah letak laluan 2 tahun ni.
Yang nak jadi doktor ni, Allah lorongkan jadi lawyer.

Bila makin meningkat dewasa. Bila setiap keinginan tak dipenuhi, ALLAH ganti dengan apa yang kita perlu.

Betullah yang Allah tu Maha Tahu. Sebaik perancang.

Bila ingat balik, sembang la kencang mana. Lukislah angan angan meski sebesar drawing block. Future , yang hold tu Allah .

Kita takpernah tahu keindahan perjalanan hidup kita. Yang lepas jadi semalam. Dah masuk tabung masa silam. Bila ditelusuri balik jalan ni , Cantik sangat susunan Allah , Dia letak kita dekat tempat yang kita capable nak lalu , no matter macam mana wavy turbulence punya dugaan , tetap Dia guide through.

Aku pun takkan pernah tahu adakah satu hari nanti akan pergi atau tak ke negara empat musim tu. Atau , jadi tak salah seorang peguam negara. Aku takkan pernah tahu tapi aku tahu yang manusia ni tempat bergantung dia pada Tuhan, tak kira apa jua agama , maka , bergantung dan berdoa supaya di permudahkan  apa jua urusan.

Sesungguhnya Dia lebih tahu :)

p/s : Sekarang aku tengah cuak dengan Ielts ( its like an international Muet )  sebab masih boleh ngantuk2 buat reading * I can't really help it mannnnnnn * , dengan LNAT ( Law test to enter some law schools in UK ) , application uni. Mohon doa :)

Kan Dia akan guide through. Faith najwa.

Lets ARIIIIIIIIIIIIIIIIIIIBAAA :3



Right Guy.

The smiles that makes the heart melts. 



...

I thought you only exist once in my sight.
But you come across my sight twice another day. 
I know and would always know that you won't give a damn. 

.

But its enough. Merely more than enough. Because you should be someone that I'll be able to resist from my mind. Because I hate things that are uncertain. Because I know I won't be inside the qualification list that you might look upon into - women are the worst critique of their own beauty. Never mind. One day , I'll meet the right one guy . Patience is virtue. 

Moga takdir tak jumpakan kita.

Rentas Tiga Ratus Lapan Puluh Empat Jam.

Ni dah masuk entry ke berapa entah - dicuba tulis - dipadam semula - menulis semula - dipadam.

...

So hari ni tergerak hati usha statistic blog despite aku alah alergik dengan statistic ( math a-level ) . Tengok trafik source , surprisingly one of the traffic source from the google is " Anis Najwa Nazari ramadhan " . ERR MOMENT TO THE MAX.

Ugh hello. I don't really have constant readers ( as far as I'm concerned ) since this blog is new , replacing the old jiwang - rempit blog back in 2008 when I first write such alien languages. Aku bersyukur sebab meningkat dewasa dan diberi hidayah , antaranya 0 ( kosong ) dengan O adalah dua simbol yang berbeza . Tett.



So maybe its you who happened to read this , yang eagerly wanna know how my Ramadhan goes * puke ayat sendiri * here goes boring cliche life of me. SERIOUS.

bagilah aku rasa retis dalam blog sendiri. haha

Merentasi ramadhan selama 16 hari , tak dinafikan perasaan inginkan perubahan yang baik kadangkala naik, mendatar , menurun merudum , dan akhirnya aku cuma mampu berdoa , moga dikekalkan level iman menempuh baki 14 hari. Tak pernah lagi jejak bazaar ramadhan dekat seksyen 18. Semalam baru sekali tergerak nak ajak classmate perempuan iftar sesama. Hari hari lain aku memasak , benda cliche , benda yang aku nak makan macam bubur, macam tomyam : kalau dah tahap malas melepasi normal , aku cuma berfikir, kalau sekarang dah berkeluarga, mesti aku kena masak tanpa sempat nak whine on things , makanya kaki digerakkan ke dapur A4/206 * muka mengantuk *

Hari hari lain dikira biasa. Belajar seperti biasa. Sekarang bila dah takde berkajang latihan math yang perlu dihabiskan, aku mampu channel attention pada subjek membaca yang lain : Econs. Law. English dan History.  Catching up the rythm back. Twitter pun dah membosankan , sebab aku rasa banyak benda yang takboleh openly share kan. Jadi ... twitter hanya tempat untuk aku spill ambiguous words.

Semalam teringat a smile on someones face , lepas tu rasa nak tulis entry. Dah tulis. Dah dipadam. Sebab aku merasakan apa yang aku rasa ni complicated. Aku tahu, tapi macam susah nak interpret dalam words choices. Ni kau kata nak jadi majistret? * Nada " Ibu Mertuaku " *


entry tak bermotif. 


Dah aku ngantuk.

What life had taught me here.

Hello greetings everyone. I am trying to loose the tense we had , well to be exact " I don't really feel the tense " <-- bunyi macam err err err but like seriously , aku tak berada dalam keadaan luar kawalan emosi sewaktu perjumpaan bersama JPA dan INTEC tadi pagi. Because what I requested _ dilayan _ hehe. Stop it you najwa.

Enough said.

SO , what life had taught me here for the past one year?

That much.
Or nothing.
Or more than what I've expect.
Or the same.

Truthfully , manusia yang tak belajar dalam kehidupan dia - kena tengok balik dia tu manusia ke tidak. EH HAMBAR. k. There were lots of things I did learn and they really change me, in and out , physically emotionally and dia sebenarnya banyak yang kita belajar since belajar is an ongoing process regardless where and when.

One of the most obvious thing that I think, really change who I am back then in high school years is communications 'need' with the opposite gender. I don't know whether this is a good or a bad sign - if I include my choice of career here. Kalau dulu nak differentiate The Need To Talk to the Opposite Gender - susah sangat nak ikut limitation piawaian - kahwin , belajar , kerja. Tapi sekarang , the moment when I talk to the boys - that is obviously only for work and studies matter. And it really effects my behaviour towards any non-mahram guys . Deep inside my heart, I am happy , for experiencing the change.

Tapi baru baru ni, I talked to my mum on how I responded to one of my colleague when he talk to me.

" Tak boleh macam tu . Cubalah jadi friendly sikit - nampak yang kita entertain dia , selesa bercakap "

Denial mode. Aku tetap rasa , one year ubah aku jadi pesimis sikit. Jadi orang yang claim dia menjaga every single thing a husband deserve. EH BUKAN, nak jadi perempuan yang Islam deserve to have.  Erks. Entah. Aku nak jaga diri.  Make myself worth as a khalifah yang Allah bagi peluang bernafas dalam dunia. Jadi perempuan yang worth di sisi sesiapa , bilamana orang tanya : " Whats your obligation towards your religion" , tanpa aku menjawab, perilaku peribadi menjadi jawapan tanpa suara.


Sitting at one side inside the surau. Seeing people come to surau cari masa abdikan diri untuk Allah , tanpa ada orang yang paksa. Lain suasana dia dengan Selandar dulu. Hardly see people talk to each other hal dunia dekat dalam rumah Allah. Tak nampak muka yang terpaksa. Syukur sebab Allah letak hamba dia yang tak berapa nak baik ni dalam kalangan manusia yang baik - supaya dia dapat belajar.


Sem 3 knock my head somewhere, bilamana aku tanya dengan diri sendiri " Apa perubahan yang kau buat sepanjang setahun dekat sini , persediaan tang mana yang kau usahakan ? " Alhamdulillah. Ada sedikit. Hari hari keluar rumah, paksa diri sendiri pakai stokin. Paksa, nanti biasa insyaAllah. Kalau malas nak pakai stokin sebab nak cepat, tak boleh sarung sandal , pakai kasut. Tudung , biarlah tak bergaya, sarung tudung jahit tengah masa sekolah dulu , rasa dia, lebih secure. Shawl semua dah tinggal dekat rumah. Buku novel semua letak dalam almari rumah. Biarlah tak lagho sangat insyaAllah../

To change to good. To change to bad. Its Us who decide. Bila dah decide, mohon Allah tetapkan hati. Supaya perubahan itu bersifat kekal , tak berunsur riak , dan ikhlas mencari redha Dia. :)

" Nak Jadi Baik " - Tanda Seru. Tanda Soal. Noktah. - fasa 2

Truthfully. I accidentally  ( accidentally or like purposely? ) slept after I recited 2 pages of Al-Quran sebelum Asar. Terdengar suara azan berkumandang dari surau kolej hadapan. Tapi aku ngantuk. " Nak Jadi Baik " berbunyi mendatar. Dan tewas.

Bangun. Merasakan kepala macam tak berapa nak betul. 6.30 , buka puasa. Tak nak ke bazar. Tak nak jumpa orang. Emosi tengah terumbang ambing. Teringat yang belum Asar. Allahuakbar.

...

I don't really wait for iftar. Tak bersedia macam selalu.

" Semalam ramai gila junior solat dekat dewan tu , tolonglah hari ini tak ramai junior, diaorang pergi makan ke apa ke "

When I said those lines, tersentap sendiri. Bukankah mereka dalam fasa " Nak Jadi Baik. " , kenapa perlu berdoa sedemikian rupa? Bukankah aku harus gembira sebab nampak saf di surau penuh like extremely penuh ? Aku sepatutnya gembira. Bukankah "Nak Jadi Baik " menyukai mereka yang punya matlamat sama. Saat itu " Nak Jadi Baik " berbentuk tanda soal. Menyoal diri sendiri kenapa berkata sedemikian rupa. Kau Nak Jadi Baik sorang sorang? TAK.

Selepas dihabiskan satu muka surat Al-Quran seusai solat Maghrib , housemate terus ajak siap siap nak ke surau. Sebab yang melalui fasa " Nak Jadi Baik " bukan sorang bukan dua orang , tetapi beratus orang - maka jadilah yang awal , supaya kononnya tak perlu berebut tempat dalam Saf. Sebab nak dapat tempat sejuk kena kipas kena aircond. Maka saat itu " Kau nak jadi baik ? Dengan syarat ada kipas ada aircond? " TAK , ERR TAPI tipu kalau kata hati tak kata " Eh... aa tak boleh ke include sekali " .

Seperti dijangka. Ramai. Seramai semalam mungkin , ke kapasiti imaginasi aku jadi lemah. Maka kiraannya lebih kurang.

Masa terawikh, keadaannya seperti semalam , ada aircond ada kipas. Tapi panas. Tapi dalam hati tetap cakap , " Kan Ramadhan ni , maksud pun panas  . Apa la kau ni " Memarahi diri sendiri sebab masa tu semangat berkobar " Aku Nak Jadi Baik ! " sebab tu kaki dilangkah menuju surau , melakukan solat secara ramai ramai. Aku teringat tadi masa habis solat Isyak , ramai yang bangun untuk buat solat lepas solat wajib - solat ba'diyah - tapi aku tak bangun. Maka saat itu " Aku belum masih cukup baik. " " Kau nak jadi baik kan? Bangunlah sekali , buat solat sunat tu " - Tapi tetap tak bangun.

Di pertengahan solat , sakit perut pulak. Ke imaginasi sendiri kata sakit perut. Nak keluar saf. Masa tu " Nak Jadi Baik " berperang di antara Tanda Seru dan Tanda Soal.

Kau kata nak jadi baik, baru half nak keluar.
Tapi aku sakit perut. Boleh excuse kan ?
Ye ke sakit perut. 
ERR. KEJAP. - boleh pulak tak pasti. Hmm.

* dialog diri sendiri *

...

I thought that I can write this thing well. But I can't. Tapi personally. Aku nak jiwa remaja ni selalu dalam keadaan " Nak Jadi Baik " berbentuk seruaan , dengan keikhlasan dari hati . Saat aku rasa nak mengeluh panas tak selesa semua, aku ingatkan diri sendiri , inilah jalan nak jadi baik. Tak senang. Tapi tak jugak susah. Buktinya , Allah masih gerakkan kaki , gerakkan tangan ke rumah Dia. Maksudnya , its choices. We can opt whether to take it or leave it.

Aku selalu jugak berada dalam fasa " Nak jadi Baik? : berbunyi pesimis. Bunyi tak yakin. Bunyi tak pasti. Questions like " Boleh ke? " " Mampu ke?" - fasa ini perlu doa. Ditetapkan hati oleh pemilik hati.

"Nak Jadi Baik. " lebih bersifat tak beremosi, kurang jelas hala tuju. Nak jadi boleh. Tak jadi pun takpe. Konon pujuk hati yang ada masa. Amboi , pandai tilik umur sampai berapa. Sentap.

Moga Allah redha dengan usaha. Mungkin sikit pada kiraan kita , tapi Ustaz kata tadi , kiraan semasa Ramadhan ni, Allah yang bagi - there's no specific grades on it. Maka berusahalah untuk Terus Jadi Baik. Ameen :')





" Nak Jadi Baik " - Tanda Seru. Tanda Soal. Noktah. - fasa 1

p/s : Through out the post you might face moments question yourself - after tons of " Nak Jadi Baik " is repeated through the writing . Apa itu " Nak Jadi Baik " or why the words should be spelled that way. Or its only me who're too complicated.

Bismillahirahmanirahim, mari kita bermula .

" Nak " merupakan satu perkataan yang mengilustrasikan kemahuan , kehendak.

" Jadi Baik " , I personally think that  there's no fixed definition untuk dua frasa ini , sebab dia lebih kepada individual judgement. Degree " Jadi Baik " kita berbeza.  Mungkin pada A - baik dia apabila dahulu dia berpuasa tanpa ibadah sunat , tahun ini dia gandakan ibadahnya -maka itu degree definisi A. For B, mungkin tahun lepas dia tak puasa, tahun ni dia transform kepada seorang yang berpuasa - maka definisi baik dia apabila dia berhijrah daripada tak puasa kepada puasa. Dan degree definisi berubah mengikut masa - humans do realize that we can never be perfect , but what we're doing and practicing everyday - trying to be better everytime - it leads to perfections , thus degree definisi baik turut akan berubah. Wallahualam.

Tanda Seru - !
Tanda Soal - ?
And do I need to visualize Noktah ?

The moment when I jot down my wishlist for Ramadhan in my post / diaries. Merasakan bahawa empunya diri telah membazirkan seluruh Ramadhan tahun lepas, maka wishlist yang dibuat penuh dengan emosi dan determination, maka " Nak Jadi Baik " tatkala itu bersifat Tanda Seru. By hook or by crook , I need to make sure I am doing every single wishlist without fail - fake it till I make it. Keikhlasan hati wajib ada. Dan semuanya berbentuk seruaan. Sebab tahu yang umur bernafas bukan satu janji pada sesiapa.

Maka wishlist ditulis dalam keadaan , " Saya KENA jadi baik ! " - penuh emosi.

Today when I aimlessly walked to no where after classes , kaki digerakkan ke Pusat Islam sambil memaksa diri sendiri yang gaya macam 10 tahun tak pernah puasa - I repeat it like times " When you can't feed your stomach, feed your soul " . Mood keadaan " Nak Jadi Baik ! - tanda seru " Maka digerakkan langkah menuju Pusat Islam. Feeding my soul with beberapa baris zikir yang bermain dalam kepala. Dan selebihnya dihabiskan melayan ngantuk. Syaitan dah tak boleh di salahkan. Qailullah. Hehe. Saat itu, " Nak Jadi Baik " berbunyi mendatar. Noktah mungkin.

Puasa diteruskan. Tatkala sedang berenang di alam maya sebelum Asar, secara tiba tiba mata digerakkan pada post sebelum ini - aim khatam Quran. Tersentap kejap. " Nak Jadi Baik bernada seruaan " ditinggalkan alam maya yang berlari pantas , tanpa rasa malas. Meneruskan alunan Al-Quran.

...
I hate it when I can't really act well when I am possessed into emotional break down.

I started to make myself silent. Away from everyone. Changed from someone who cheerfully talked to someone passive and things ARE obvious.

Mungkin sebab tertidur asar, jadi kepala macam nak dragged to acidic values. Kot. Kot la. Nanti maghrib datang jadi manusia normal balik.

Tak boleh nak marah. Nanti nampak sangat yang sebenarnya memang selama ni yang marah tu bukan syaitan tapi nafsu tu yang selalu nak marah. Jadi , kita kena sabar :')

Turns ujian to something valuable to yourself. Allah bagi sentuhan kasih sayang di hari yang mulia. Husnu'zhon. Bersangka baiklah dengan Allah.

How it feels like when your heart pierced by the blade.

My heart is aching badly , well I can't really say how it feels like. Not even bleeding. But then it ache.

I guess.

My Math paper force me to act this way, I am dropping my Math. I am not that kind of sure is my decision right or wrong but then mungkin through time I'll be half healed. Mungkin.

The moment when I go through my math paper, i FEEL BAD. Because , its not completely like I am dumb kuasa seratus on math but then for silly and unforgivable mistakes. Like writing your answers using pencils and your marks were deducted about half of the actual marks. And I feel so bad. Next about organizing the answers. That was pretty harmless too. Entahlah. Allah nak suruh belajar la kot first ramadhan ni. Dying crying semua macam tak guna. Entahlah. But one thing that I am sure is. It caused my heart ached.

Sebab aku rasa, I can score better. Tapi.

Bunyi macam tak redha dengan keputusan sendiri tapi takdir Allah kan. Who are you to question on things that you don't supposed to mention it pun kan? apa tah yang aku fikir dalam kepala.

Allah. Bagi aku redha. Bagi aku sabar. Bagi aku tenang.

Ramadhan. Moga masih bernafas.

I can say my last Ramadhan was pretty a waste. Pretty waste like seriously. Things like, I never went down to the surau to perform terawih berjemaah. N E V E R. So bila dapat peluang, nak menginjak ke ramadhan, meski esok bukan satu kepastian sama ada kita masih bernafas atau tak, aku berharap yang aku masih diberi peluang merasai ramadhan.

So this result affecting me so bad. Mungkin ada yang kata , kau patut bersyukur compared to siapa yang tak meet cut-of-points. Tapi biarlah aku heal diri sendiri through times. Biarlah. Aku bersyukur dengan red alert ni. Cuma aku manusia ,  lagi lagi dalam fasa natural ( y'know what i mean ) emosi sekarang tengah dalam value kejap acidic kejap alkaline. Perlukan masa.

Enough menangisi diri sendiri. Kita bercerita tentang ramadhan.

Ni nak masukkan dalam dream list. Aku selama hidup, tak pernah sekalipun tergerak hati nak khatam quran dalam Ramadhan, tapi kali ni, Allah detikkan rasa di hati. Aku nak semester 3 aku lalui dengan barakah Allah. Supaya aku tak lupa yang kejayaan tu, adanya redha Allah.

So I googled this.


insyaAllah boleh buat ni, Al-quran is a must in your bag. Everytime. 

So application dia, you kena tallykan dengan jadual you najwa. Okay subuh, maghrib and isyak insyaAllah takde hal nak buat. Zuhur and Asar. Since your classes might sampai petang kan, asar insyaAllah tak kacau. Lets say zuhur asar tak boleh, you need to topup masa waktu either subuh, maghrib atau isyak to three pages. Boleh?

Takkan tak boleh. InsyaAllah boleh. InsyaAllah. 

Najwa. Hold on what you're wishing for. Okay? Allah permudah niat yang baik. 

Jaga ibadat. Awak dah 19 for Allah sake, sembilan belas dah. Faham?

Quick update - result.

So result checked.

First and for most lets us recite Alhamdulillah because with His blessings , finally the result is out tenenenenet.

What I can say , or conclude.

Is, I know that I won't be able to obtain 15 points for this semester ( full points ) because of myself. Sebab I do realize things that went wrong about myself. Dang!

so so so , what I got is T-H-I-R-T-E-E-N. Economics & Islamic studies  A. English & History B , Math C.

Nampak tak combo grades yang sedappppppp ni. K.

alhamdulillah Ya Allah. lepas cut of points dah cukup dah syukur. ( the cut of points for JPA is 12 )

well tak dinafikan adalah sikit * sikit rasa * sedih , sebab last sem dapat 15, this sem dapat 13 dan ayat berbunyi macam tak bersyukur. Nopeeeee, syukur dah ni, cuma yalaa seeing others dapat 15 , makes you feel, " WHATCHHHUUUUU HAVE DONE THROUGH THE SEMESTER HAHHH ANIS NAJWA !!! " k that kind of moment exist.  Takut sebab I guess I've broke my parents heart ke, sebab I achieved lower. But then tadi bila dah check berdezzzzzuuuuups teruih call puan emak, after what I've done, feeling bad about myself, she still congratulate me on what I've achieved. Terharu air mata mengalir di situ. At least, she sooth. So for now its better to not scroll the timeline. Nanti buat kepiluan diri sendiri dan transform jadi hamba yang tak bersyukur. Kenalah kan ada ayat pamper diri sendiri. hehe. I believe yang Allah create hikmah behind something happened. Meski dalam hati ni gelisah punah ranah acane nak evaluate subject performances untuk UCAS. But then. Ada hikmah najwa. Ada hikmah.

Fighting fighters !