I wasn't that good enough. Because you deserve better

Biasa kalau aku rasa macam hari hari lonely when everyone eats in their room despite ada dapur kah kah , takleh nak elak because we have different schedule and plus dapur sejuk gila , I'll definitely choose a movie to accompany me while eating ( aku tahu aku kedengaran forevaaaaalonecan'tlivewithoutyou ~ ~ ) , so I chose Shrek 2 ( I have four shreks in the movie lists but I incline to choose the second one sebab takde Lord Farquat ( motif apaaa hahha ) . By the way dah lama tak dapat this feeling , this urge of writing after so long sebab mood aku dua tiga minggu ni swing swayed off ke laut ke bukit ke gunung haha. Even hold banyak gila in post like Bath post , Palestine post , banyaknya reflection post yang masih berada dalam drafting stage dan stagnant tak kemana. 

And there's this one part dalam Shrek II ni when the fairy godmother ni wants her prince Charming untuk stay with Fiona and deceived Shrek and she told Shrek yang , if he loves Fiona ,  let Fiona go because that's whats best for her . 

* emoticon mata berapi * EXACTLY LA KAN KAU SIAPA CIK FAIRYGODMOTHER TO TELL SOMEONE TO LEAVE SOMEONE THEY LOVE SO DEAR CLAIMING THAT'S WHATS BEST
( kah kah emosi but sometimes , we're the one , we're indeed the fairygodmother dengan diri sendiri , we used to assimilate this " I wasn't that good enough for someone , so the best is to let him / her go because they deserve better " than you. 

So why not you , be the BETTER you , so later you deserve each other. Gituu. haha. 

Like seriously , why leave when you can fight? Why leave before you make your effort worth the while , why leaving is a choice when there's room to make you , the 'good enough' person , the 'better' so that later isu ni tak timbul. Fighting back tak tertakluk pada getting someone tu very close , or in your grip ke , you got what I mean? Fighting back include self improvement , and eventually that will make you a better person dari semalam sebab indicator 'good' ni akan jadi lebih tinggi when you actually feel yang you're doing good. Faham? Sebab good ni subjective. and level definition baik tu infinity , sebab tak pernah ada benda pun yang sempurna , tapi kita tak tolak yang kita hidup dalam refleksi penyempurnaa even mustahil sebenarnya untuk kita ni sempurna without flaws , but knowing yang you're driving your personality on stage better , that's good . ( enough )

Dan mungkin aku sendiri pernah jadi the person yang left without making any effort , baik dari segi to hold that person , jadi firm dengan pilihan sendiri , or even dari segi pembaikan diri. I did nothing , aku cuma kata , aku bukan yang terbaik untuk dia dan jugak sebaliknya , because he deserve someone better. I guess on that time , making any effort to stay wasn't a choice , wasn't inside the list. 

Tapi you can't help , in many situations , you'll always be the 'not good enough' , because fighting back cause you more harm than good , and kau dah weigh the probabilities yang letting go is the only choice left , and mungkin bukan sebab dia deserve better , its because its just not meant to be.

I was the one that got away. And perhaps , with no regret. 


Sebab at that moment , I was , never , THAT good enough. Sekarang pun , tapi the 'good' level is taking steps higher , sebab nak satisfy fitrah core hati paling dalam which to be good bawah definisi Tuhan. Dan buat masa sekarang , mungkin fasa perbaiki diri. Belum fasa nak kunci sesiapa dekat hati ecehh.

Tapi,

ingat !  Allah jugak janji dah do good , Allah bagi yang do good jugak , and even if He gave you yang vice versa , Allah nak bagi kebaikan kita untuk guide people to do good things , be the better one because indirectly tu kira macam satu rahmat dalam ujian dari Dia , lesson by experience yang the ' good ' you is about to produce more good people and making everyone deserving each other ( lols ayat putaqq belit ) 

Studying for Alevels.

So an anonymous dropped a question just now , and instead of directly replying , I plan to write a post regarding this .


Okay first and foremost , I got 13 over 15 ( A for Law , B for both English Language and Economics , and for AS , I got a C for History - despite belajar History lecturer ada - takde - ada - takde ) during my alevels , kira macam tak genuine mana to give advise on how to study ke tapi untuk share some study tips okay kot. 

PS I HAD TROUBLE UNTUK SUSUN THE WAY I'M STUDYING. Mohon bersabar . and maaf kerana tak mampu menghubungkan sel  sel otak untuk berfungsi dengan baik. 

Lost itu perkara biasa :) malas tak tentu hala malas nak buat apa apa juga perkara biasa. Untuk tak berusaha juga perkara biasa , tapi bila dah diberi amanah dan tanggungjawab ( read biasiswa or any tanggungjawab yang kau pikul , dan masih memilih untuk berada dalam zone selesa ) , itu luar biasa perangai tu ( tetiba haha ) 

My study technique differs ikut subject. As for law , pencerahan terhadap law ni datang lepas trial sebab I did so bad for trial ( I guess its a C , or B , tapi bukan A pastinya ) , masa trial tu aku masih lagi macam eh apa benda nak jawab apa ni apa , I did saw my friends memang merge dengan textbook highlight penuh when on the other hand aku masih keliru. So what I did last time was I used many revision websites to help with my understanding and my lecturer ( she helped me like a lot to score with my law ) . I seek for websites macam sixthformlaw , elawresources , even sebenarnya kita tak boleh rely hundred percent on those things , untuk aku yang macam eh lagi dua bulan nak final alevels tapi noob tahap kambing keliru nak makan rumput tak di pagi hari ( leuls hambar cuba lagi ) , those websites did help me. I did countless of SAME NOTES all OVER AND OVER AGAIN. I can't help but that's the only way , first time buat notes merujuk pada buku dan websites , next time buat I seek for any question and keypoint , then elaborate point dari situ and kalau lupa aku akan rujuk balik akta mana pakai untuk crime yang mana. Law isz complicated I know

and most important thing ! and kalau lost , you perhaps can start withhhhh...

PASTYEARSSSSSS ! , to score alevels , pastyears do matter and the answers and perhaps the feedbacks. Even sebenarnya law punya pastyears tak membantu langsung sebab takde contoh jawapan untuk guide kita ni kat jalan yang betul tak , dia cuma bagi keywords for that question , in the answers kau kena include apa. Tapi trust me , bila dah grasp concept and ideas for answers through many notes and reading , indirectly kau akan merasakan all those keywords did help you to sort things out ! 

How?

senang. Kau tidak perlu memerah otak cuba menjawab soalan soalan selepas print past years , kau cuma perlu print soalan , dan copy jawapan dari answers scheme yang turut serta dalam website yang ada. ( I bet you're now in alevels and you know which website I am talking about hehe  but I don't really suggest copying for nothing ) , dan sekiranya kau rasa macam masih belum di-trigger minat tu , pilih mana mana soalan yang kau rasa kau boleh buat , or least is to just read through answer scheme . Aku sejenis manusia yang sangat tak suka buat latihan for nothing ( like doing math , then tiru orang sebab kau takde idea kau tengah buat apa dan akhirnya latihan tu tak berguna ) , so aku / akak akan macam pastikan jawapan latihan yang aku buat ikut jawapan ( which indirectly aku suka latihan yang aku buat , diisi dengan jawapan yang dah betul ) eh faham ke? sebab nanti kalau kena buat pembetulan dalam jawapan tu , aku tend to ingat benda yang salah aku dah buat ( so RIP segala jenis pembetulan )

copy - answer scheme ni biasanya berlaku dalam Economics and English. Tapi ada masa kan kau akan rasa jawapan yang disediakan tu macam tak make sense langsung relation jawapan dengan soalan ,  kadang tu aku tulis gak dalam ruang jawapan with a big question mark sebab tu nanti boleh tanya lecturer kaitan dia or one day lepas dah belajar satu subject ni , kau akan macam tetibaaa ahaaaaaaa thats why the answer camtu. Cuba jugak baca contoh jawapan yang dapat fullmarks sebab banyak ayat ayat diaorang ni macam simple gila tapi kau tak terfikir pun jawapan dia , sakitlah mata sebab baca tulisan semua cakar tanah ( what do you expect its economics and its the battle between time - brain- handwritng - motor skill ) , elakkan baca contoh jawapan yang buruk buruk ni , sebab kadang benda yang ditegah tu manusia suka buat , wahahhaa. 

Aku ada maha banyak kertas kertas yang aku pakai untuk soalan economics , contoh ambik satu soalan ni , contohlah dia pasal demand elastic / inelastic , aku boleh produce maps of answer on a piece of paper. Aku sangat suka jawab soalan 30 markah ( A2 subject , lagi lagi economics , and getting B for economics yang constantly dapat A sepanjangn 4 semester makes me totallyyyyy saddddd ) , and sungguhlah aku berharap aku boleh share those papers with people ( I kept it at my home ke I gave it to someone eh ) , I kept it sebab aku suka satu hari nanti aku duduk duduk and tengok balik all the things I've done , and merasakan fasa rajin dan pencerahan itu pernah datang dalam hidupmu najwa hahaha

Buat aaa benda yang sama sampai satu masa bila kau baca contoh jawapan , kau akan boleh agak jenis question yang dia tanya. Aku selalu sebelum tidur suka baca random latihan economics , or any websites economics , contoh , aku dulu boleh tahan slow dengan elasticity topic so every night aku akan baca this one interactive website ( I'll get back to you later bila aku ingat website ni ) , and gigih la tengok example yang dia bagi , then tidur. Sebab aku percaya circulation semasa tidur ni akan trigger aku punya minda di pagi hari , so bila bangun bangun aku akan seek for certain terms yang bermain dalam kepala sepanjang malam ekekek. 

I don't have like specific ideas apa yang aku nak ubah kalau boleh patah balik masa sebab I kinda satisfied with my effort sebab masa alevels aku dah sedar my own study pattern , yang belajar bukan sebab tengok orang belajar. Dulu aku suka ajar orang sebab indirectly aku akan sentiasa memastikan apa yang aku belajar tu betul ( sebab nak sampaikan dekat orang ) . Its okay to break , malas tetiba , sebab aku rasa benda tu normal , sungguh normal , aku banyak je masa orang belajar aku pergi tengok random Harry Potter episodes dalam bilik , kadang sampai kena tegur sebab kelihatan tengok movie sepanjang masa . Aku juga kenkadang buat je bukak dua browser , satu browser twitter ( sebab dulu takde smartphone ) and sebelah browser website alevels. Selalulah menyampaikan ilmu tu , and even kalau kau takde siapa nak ajar , pergi bukak twitter account baru and tweet banyak banyak pasal alevels , share apa yang kau nak share , and least kau boleh acah acah ajar diri sendiri dalam cermin. 

I don't use textbooks that much. By other mean , jangan terlalu rigid in revisions , be creative , baca random notes on the line , or pergi randomly dengar orang buat perbincangan economics , or bug orang yang tengah study , tengok dia tengah study apa. Bahahhahah I always do this ! sebab mestilah someone study something sebab dia tak tahu atau tak faham atau nak refresh balik apa yang dia dah belajar kan? Nak nak classmate kita. ( obviouslyyyyy korang belajar benda sama ) , indirectly kau mesti akan tertanya eh dia ni belajar apa? kenapa aku tak belajar yang dia belajar tu? ( selepas melihat dia study apa ) , kau akan either rasa oh aaa tahu tahu , * sambil bercakap sendirian * or eh gelabah pehal aku taktahu pun benda ni * dan terus mengacau kawan haha * , teknik ni sesuai untuk orang yang cepat insecurity run deeper than the core of the earth macam aku. hahaha , kenkadang tu aku mintak je orang ni explain apa yang diaorang tengah belajar untuk membantu ingatan aku supaya weh berhubunglah kalian sel otak hahaha. 

I loathe textbooks meskipun the real guidence exist dalam textbooks tapi serious aku tak suka pakai textbooks , except for English sebab English , the one subject yang aku rasa textbook dia genuine nak dipakai dan tak meleret ke laut. I grasp concept through many many examples , and aku banyak buat independent learning through google wahahah , banyak benda weh kau boleh jumpa dalam internet ni , contoh jawapan alevels cambrdige aaa , revision notes semua subjects , and even better notes . Ikut kau aaa , macam aku , aku tak suka extract notes dari buku teks sebab bagi aku benda tu tak membantu aku because of the words like freaking a lot and confusing ( padahal law sekarang lagi kenfusing pastu buku semua pakat meleret hahah )  . Just because you see people using their textbooks freaking a lot and freaking banyak highlight , as long as you know step kau sikit sikit ada give you something , don't get intimidated . 

oh yeah , aku jugak manusia yang tak study two hours before exam , aku biasa tak suka study sakit sakit beberapa jam sebelum exam , saat orang masih pegang nota , aku lebih selesa menerawang dan mungkin tengok je orang belajar , sebab aku percaya ketenangan itu penting hahaha.

i don't know if I answer your question tak anonymous. I confused you too I bet. But this is how I did last time. And I know you can do better than me ! Good luck !

Budae Jjigae ( versi melayu )

Lols k motif sangat kan angin angin korea menginvade kepala , sehingga tahap nak sebut " Best gilaaaaaaaaaa " bertukar kepada " Daeeeebak " dan disebut dengan nada semangat , kalau lebih "gilaaa" ingin ditambah , daebak akan bertambah panjang dan di sebut banyak kali wakaka. Pastu kali ni bolehlah kot nak buat segmen memasak bersama Anis Najwa leuls. 

So budae Jjigae ni literally is army base stew. Mungkin versi aku ni versi askar melayu ( padahal takpernah tahu askar melayu makan apa haha ) . 

What I use , for the bahan bahan.
  • Sepaket benda benda untuk steamboat - fish tofu , fishball , bebola ketam ( ni senang gilaa cari lagi lagi dekat malaysia ) potong macam slice slice so nampaklah meriah maklong kah kah asyik makngah je dapat nama. 
  • Bawang besar potong potong - kubis -takde kubis tadi so aku pakai kubis bunga haha. 
  • Chicken broth ( tadi masak ada sup sayur semalam , so aku pakai that broth je , and selalu kalau ada guna chicken broth , kalau aku malas , aku cuma larutkan kiub ayam dengan air panas ) . Original recipe is the broth ada ikan bilis + mushroom + seaweed. ( tapi memandangkan tekakku bergender melayu , maka pakailah ayam based soup )
  • Ramyun ak.a maggi. lols. Aku pakai Shin Ramyun ( halal and senang dapat dekat asian store ), tapi pakai maggi ke mee sedap ke takde hal , sebab tadi aku campak masuk sekali dia punya serbuk serbuk nak kasi pedas sikit. 
  • Kalau rajin cari , letak sekali rice cake , kalau takde pun okay. 
  • Kangkung , ( water spinach haha ) takde pun tak apa.


For the sauce on top digaul bersama soup 
  • Red pepper paste korea ( sini banyak kedai cina / asian , so ni senang didapati di sini 
  • Pepper flakes ( namun tadi kat kedai susah nak cari benda ni , aku pakai je lebihan sambal ayam masak merah semalam miahaha ) 
  • Minced garlic ( I don't have precise calculation berapa banyak semua ni nak pakai , sebab tadi pun aku bancuh benda ni dua kali , adakah adjective dia bancuh haha ,  sebab the first one macam tak berapa nak merah )
  • Sedikit gula .  


Cara cara. 
1. Place a kuali on the stove , kalau ada portable stove macam lagi seronok masak atas meja korea habis k hahah memandangkan aku takde portable stove , everything is done on the stove yang tak portable wahah. 

2. In case takde broth tu , buat broth tu dulu , rajin sikit ikutlah cara korea ( cari kat youtube budae jjigae jumpa je banyak resepi ) and set it aside. 

3. Then dalam kuali tu tadi ( takyah bukak api dulu ) letak bawang yang dipotong tu then sayur sayur keras macam kubis tadi , tu kira macam the very first layer aa, second layer letak semua sliced steamboat stuff tu and rice cake. Pastu stuff inside all the sayur lembut ni ahhaha , macam kangkung dan batang batangnya. Pastu tuang broth inside the kuali. Dan light up the fire. Bila panas sikit , letak sauce di atas ni on top of everything.  so sambil sambil tengah panas nak mendidih tu , kacaulah broth dengan sauce supaya dia mix , and in case rasa colour dia tak meriah sangat , buatlah second batch sauce senang je insyaAllah. 

4. Dah mendidih tu masukkan ramyun tu tadi. And betulkanlah rasa in between tu with salt and sugar ke , ikutlah tekak kann. 

SIAPPPP !

Inilah ghope bu-de-ji-gae melayu ni haha. 

before di gaulkan dengan the sauce on top. 

bayangkan dia menggelegak dan mendidih makan panas panas sedapssssss !

since I malay'ed almost everything and tak pernah rasa the original taste of it , so aku rasa sedaplah. ahhaha. 

Untuk semua dosa , aku masih berharap ihsan-Mu menerima setiap inci kekurangan.

Untuk semua doa , aku masih berharap kasih-Mu memperkenankan segala yang aku harapkan.

Dan seluruh hidupku , aku ingin selalu pulang ke Syurga-Mu.

* nangis *

Forever Takkan Move On dari Selandar.

Pesanan penaja kepada adik adik : To my dearest adik adik yang esok insyaAllah ambik result , belajarlah untuk redho dari sekarang and constantly bagitahu diri sendiri this is the best yang kau dah usahakan , and redholah apa jua kemungkinan sekalipun dan bersyukurlah. Dulu masa dapat result , despite orang kata macam macam , I feel at ease Allah nak bagi 7 je sebab aku tahu usaha aku ( secara akademik mahupun spiritually ) tak melayakkan pun untuk aku dapat lebih. But kesan SPM tu aku rasa sampai sekarang , which a strict reminder to myself to never ever again take things for granted like you used to. To value ilmu lebih dari sekadar baca - ngantuk dalam lab leuls . Dan I must say the grades do matter ! but certainly its not everything. Sebab satu hari di masa hadapan , perhaps kau akan duduk dekat tempat akak and say the same thing ! exactly the same thing. 

Lepas ni , apa jua yang kalian dapat , tawaran belajar dia ni lebih dan kurang dari dia ni , itulah masa yang kau betul belajar rezeki ni betul betul rahsia Allah dan usaha kau memang like sangat secebis aaa. lols serious. What happen after this , kau hanya perlu terus berusaha , dan masih berusaaha , berdoa dan tawakkal , he surely puts you in a good path you deserve :) even if its not a good path for you , ketahuilah Allah kata dah dalam Quran , padahal yang kamu suka itu tidak baik untuk kamu juga sebaliknya. Sakit memang sakit tak tipu ( sebab I did it bad last time ( than I wish for and sebenarnya sakit tu datang sebab kau tak bersyukur dan pi compare dengan orang lain - well you can't help but to compare k ! kita manusia dan kita serupa bahahhaha ) The pain would last, but pretty less than a week , the lesson you got last for a lifetime :)

4 years ago,

and obviously puberty did nothing to this girl turning 21 soon. ergh.

Despite people calling it Sisme ke SBPIS ke , I always prefer calling SBPI Selandar as Selandar. Dan after many months telling stories how it feels like dekat Cardiff and hows life treating so far , I guess once in a while I'll fall in the memory lane. Ocassionally aku akan search keyword " SBPI Selandar" in twitter ( though dah dekat 3 / 4 tahun jugaklah tinggalkan Selandar . Pastu nampaklah tetiba ada sorang hamba Allah ni dibash kerana mengatakan reason someone tak masuk sekolah tu is  " Sbp tu tak femes " <--- malas nak layan eja famous pun femes pastu fikir nak popular. ( tetiba haha )

Takpelah , tak popular ke , ceruk mana ke , tempat tu yang aku rindu. Tempat yang tak kira berjuta batu kau terbang sekalipun pun , orang kata tempat jatuh lagi dikenang , inikan pula tempat bermain. Tempat yang signify jatuh bangun Anis Najwa , fasa gelap fasa terang benderang fasa malap mentol tak bertukar ( tetiba sekali lagi hahaha ). Selalu perasaan longing for school ni datang masa esok nak result SPM ( literally esok ) and tetiba kau nampak orang tweet pasal sekolah - result - hashtag #Machinants atas timeline. Perasaan yang takleh describe ni datang sekali dengan scent sekolah , lols aku taktahu nak cerita camne tapi each time I tell you , each time datang sekolah balik , there's this one scent , a nature scent ( sebab Selandar ni in the middle of bukit bukit dan kelapa sawit kot ) and its a calming scent yang aku taknak let go that feeling. Dan aku terbawa bawa perasaan tu sampai ke Cardiff and I'm having trouble distinguishing sebenarnya what's happening ni kau dekat Selandar ke kat Cardippp oi najwa. K. 

Plan nak meetup four machinants di bumi UK soon for #TeachersDayVideoProject plus berukhwah aicewahs. Rindunya zaman belajar depan pintu sebab dah light off. Zaman yang aku taktahu kenapa aku belajar , mungkin sebab tengok semua orang stay up kot. Bahahahha zaman debate , I miss debating like a lot. Duduk surau panas. Bercakap depan orang sambil confuse layan dorm yang two weeks in a row dapat bersihkan toilet ( benda ni kira macam masalah gila k dulu ) . Rinduuuuuuuuuuuuuuuuuu pergi latihan rumah ( fake najwa is fake stop trying hahah ) . Rinduu cakap melayu dengan classmates sebab aku selalu rasa macam why guys kenapa cakap english laju sangat simpan dalam mulut tu ? I met many Hermoine's kat sini miahahhaha ( sebab slang British yang pekat ) 

Though sebenarnya banyak fasa gelap malap dekat sekolah , benda tu kot aku rindu. Takdelah rindu nak patah balik ke zaman jahiliyyah tu , tak sekali kali. Tapi come to think , kalau kau tak pernah rasa jahiliyyah tu , macam mana kau nak tahu kemanisan bila dah overcome fasa jahil tu? Macam mana kau nak pat bahu sendiri and yakin yang kau is a better person than yesterday and insyaAllah a better person untuk esok dan hari akan datang? 

Selandar , tak kira popular tak popular , tempat tu aku semat paku figuratively dalam hati. The teachers are beyond beyond beyond great , the staffs are beyond friendly level , the place is beyond beyond beyond kali dua puluh calming. Plus the people I miss , the hundred and sixty four machinants mungkin jugak juniors yang mewarnai hidup . 

aku fikir kadang tu , okay ke tak move on? Pastu rasa macam eh move on aaa najwa. Tapi aku akan selalu end up kata dengan diri sendiri , takde harm pun tak move on dengan sekolah sendiri. 

aihh aku rindu cat dorm (( tetiba ))