Perhimpunan Musim Sejuk 2015 , Shall we embrace the light within together? #PMS2015

I got back from a long two weeks away from home - the first week to Croatia and Bosnia , then balik sehari bergolek tulis satu post then bertolak semula ke Perhimpunan Musim Sejuk 2015 under Ikram UK Eire , this time around dekat je dekat kawasan Wales ( the reason we say bye bye to jamak apatah lagi qasar , so thats the feeling heh tengok orang lain jamak solat , qasar siap semua but you don't hahahahahha ) 

By train , it took around 30 minutes-40 minutes or less , tapi sempat gak berdengkur dua tiga minit bagaikan lima jam train kah kah - it was not a long journey , but alhamdulillah , sebab dah dua minggu menapak jelajah bumi , a short and sweet escape fits to my liking. 

This year marks the second time attending PMS , Oh yeah the connotation of PMS here means  two things , its a pre menstrual syndrome which applies to British unexplained weather and the other PMS is the Perhimpunan Musim Sejuk ( unlike last year this year seriusssssss sejuk , ni tahap aku tak confuse musim apa sekarang haha ) * kalau rerajin bacalah herher  Perhimpuan Musim Sejuk 2014 * ( just saw that I got a picture with Kak Beila and Faez dalam ni , hahahha tahun ni Allah bagi kenal deeper ( sikit ) these people haha ) 

Harapan datang PMS kali ni? 

Last year aku takde specific harapan. Aku pergi PMS not knowing what PMS is all about , tapi aku cuma tahu aku akan bergaul dengan orang orang yang baik insyaAllah kat situ , because these people spends their money to be there , and dia bukan melibatkan like only a pound or two , even the nearest part of Wales had to spend around 10 pound for the return ticket , belum mention yuran pendaftaran semua . Nak katanya for some people money is definitely an issue ( a highlighted issue ) but being able to spend for some people cecah beratus which they can perhaps habiskan dekat travel or anywhere around the world since we're on our winter break - they choose to be here , that shows on implied personality , these people wants something here , that's why they're here. And insyaAllah SOMETHING tu ialah benda yang baik - in can be in terms of good company - maybe a crowd to make things warmer while embracing harsh winter not so harsh hahah .

But this year , what I want maybe just a really small pengharapan , which bagi aku dia cukup besar , is to berlapang dada dengan apa jua benda yang Allah nak bagi. Kalau kata Allah nak bagi a big dorm called a Dog House ( kau bayang a real small dog house pastu magically cam Harry Potter tu masuk masuk boleh muat 30-40 orang hahahaha ) , of all the sejuk ke ramai ke , aku sentiasa nak yang aku tu selalu berlapang dada which includes tak merungut , merasa bahagia je dengan susunan Allah tu , tak marah marah bila kena uji sikit dengan lantai sejuk ke takde air ke saat sedang mandi , sebab aku selalu rasa point kelemahan diri sendiri tu adalah , kemampuan untuk bersabar lebih nipis dari kulit bawang , which aku tahu aku kena tame this side of me to be more sabar hendaknya. 

Some other people might have differents aims according to their struggle , which to me is untuk capai tahap berlapang dada tu. 

What this year PMS basically offered you ?

First and foremost , the peluang dan ruang untuk jadi facilitator PMS which I must say alhamdulillah bebanyak alhamdulillah sebab I got like the confusion of being a faci ke peserta , but being both offers me tons of tarbiyaah ( learning from different source ) ,  sebab kalau jadi faci , you got to like get the feeling of responsibility maybe in terms nak jaga ( sikit ) perlakuan dan tutur kata , supaya you can indirectly help people to know more , getting to know Islam positively , I know insyaAllah all of us , Muslim sejak lahir but not everyone including me  dapat rasa kemanisan being a muslim when I don't make effort to know my religion deeper , on why I choose to stay in Islam aside from being born as Muslim tu sendiri .

we people sometimes takde keberanian nak preach people with our words , so being able to touch someone's heart from your personality is definitely a goal for every Muslim tu. Kita kan cerminan / refleksi agama kita :) 

Jadi peserta pun it offers you more , because banyak je yang first timer datang PMS , don't know what PMS can offers , it may somehow offers you ruang nak jumpa kawan lama , terpisah dari sekolah jumpa balik mungkin?  and mungkin jugak a place you see how someone can be so beautiful in many ways - like " Akak ni dah lah cantik pastu everything that she says cantik macam dia jugak " like siapa kan tak suka tengok an angel terjatuh dari heaven ? ( leuls over ) , mungkin jugak a place yang kau rasa in real life benda tu macam asing , contoh , you see people who can miraculously relate EVERYTHING , EVERY SINGLE THINGS with Quran when you only read Quran lepas solat and thats it , tapi seeing even some people memang hafal Quran and truly understand the guidance , kau rasa macam jelaous yang tahap " Aku nak jadi macam dia " , because its okay untuk jealous pada kebaikan someone that make us want to be like them.  Tidakkah menarik melihat kita melahirkan banyak orang baik melalui personality diri sendiri yang kadang kita tak pernah sedar pun kita ada , seperti permata ( diamonds * my group name ehhhheeeee * ) yang perlu digilap aicewahs . 

Mungkin dekat tempat lain pun kau boleh je nampak different people with different good characters , but as for me , dekat sini, aku nampak orang orang yang macam tu kadang ada sampai lepas PhD when here I am struggling with my undergraduate years , tapi at the same time they dress in modest , and knows a lot about Islam and be the good reflection of the religion itself - LIKE HOW CAN SOMEONE BE THAT ALL ROUNDER PEHAL PERFECT SANGAT NI * jerit suara teletubbies *

tapi bila memikirkan yang Islam tu syummul ( menyeluruh ) can be applied in every aspect , there's no wonder you can see these great people all around ! , you can be an alim ( berilmu ) , at the same time you can be an abid ( ahli ibadah ) , you can also be an expert in different cabang ilmu , at the same time apa yang kita pakai tak membataskan pun kita untuk segala kebaikan yang kita boleh grab dalam dunia. I met people who can sing so well , people who plays music instruments , people dengan kepakaran in architecture there , like amusing k jumpa orang yang sangat sangat pandai in many sense ni ( jealous sambil bergolek golek ) 

Faham ke? 

PMS jugak offer things like * drumroll * perasaan pi kenduri kahwin yang kena sleepover empat hari hahaha , the foods was beyond beyond beyond amazing yeahhhhsz , alhamdulillah alhamdulillah special thanks to ahli ahli dapur yang memasak , you guys make me feel so sad bila balik , knowing no one is going to prepare you constant lunch and dinners , and tetiba datang sagu dengan santan during our Ukhwah Night , pastu datang pasukan ketuk ketuk sudip bersama puding roti lagi * k pengsan kenyang hahaha * 

This year , unlike last year , aku lebih selesa bergaul dengan manusia secara am , like tak kisah makan dulang dengan sesiapa pun , like takyah cari pun geng Wales and South West , beratur je and makan je dengan sesiapa , remember the part yang nak berlapang dada tadi? I guess this is a good step , kot ;p 

I got attached to my Diamonds k ! over only four days or less , rasa sepanjang jadi faci tu macam senang je to see everyone melontarkan idea , sebab aku selalu rasa aku takde luck with grouping which selalu dapat yang hambar ( berdasarkan pengalaman pengalaman yang lepas ) , so part grouping ni selalu aku takdelah berharap sangat , but this is like soooooo different weh ! These diamonds really fits the name , they all have something inside them that completes each other , something so positive yang buat aku selalu gembira to be with the group  yknow that feeling bila kita rasa kita dah selesa and blend in , its just feel so nice. Fyi * tetiba haha * we won the Ukhwah Night , kitaorang dapat choral speaking , ( tetiba rasa nak recite sesatu kat sini ahhahahaha ) .








To my fellow Diamonds , ( in case you guys came across this ) 
shine bright like you always do. Shine bright in dunya and akhirat :) moga kita sama sama popular among penduduk langit aicewah. * fefeeling bagi autograph lepas menang Ukhwah night kah kah kah * 

Diamonds ( missing Kak Fiqah ) 
( okay semua pura pura gelak haha ) 
Afina - Aisyah - Ulfah - Najwa - Diyana - Kak Beila - Faez - Huda 
thank you for the warm winter :')



not to mention " emergency calls only " " No service" definitely force you to reconnect with people in real life , so sepanjang empat hari tu jugak aku tak pernah mencari plug untuk charge phone even powerbank was still full lepas empat hari leuls , detaching to attach yourself with the reality , its nice tho , jauh jap dari kecelaruan dunia maya hahah.  so excuse me with not that much photo leuls . 

What events / anything in PMS personally touched you? 

of all games and slots , aku paling terkesan dengan satu benda ni , the last game , we need to build a bangunan ( as so cliches as it sounds ) , its not just that , we need to build a bangunan , with disabilities , ada group dapat buta - patah tangan satu - lumpuh separuh badan - bisu. And tadadada tangan ini yang mencabut undi dan sosok ini menjerit kecil membaca kertas undian ( AAAAAA BUTAAAAAA ) k , over hahaha. 

seriously sepanjang benda tu , menjadi sosok buta rasa macam worthless weh , all our group did was only kira and susun straw and at some points offer tangan untuk letak salotape , * not to mention lepak minum air and makan biskut dihulurkan group yang ada disabilities lain * , kau nak be a part of the builders ,* nyanyi lagu bob the builders haha * but you just can't sebab kau tak mampu melihat . 

and aku banyak je kali sebenarnya tengok video macam how people got bionic eyes to see someone they long to see though bionic eyes only bentukkan figure , not even the details , and time tu rasa macam kena banyak gilaaaaa kena syukur Allah kasi nikmat melihat tu , tapi time tu takdelah macam rasa deep sebab alhamdulillah Allah masih beri nikmat melihat dengan sempurna tu , 

tapi masa buta time game tu , the first twenty minute was fun sebab I was in group with all my groupmates , tapi after twenty minutes someone move me from the spot nearer to where the building was built , and I sat there , I heard people's voices and cuba nak merge diri sendiri , merasai dengan hati like cuba kalau kau betul betul buta , you won't hear voices , but you hear noises , kau rasa macam sangat left out sebab kau tak contribute apa apa and time tu aku terfikir yang orang yang buta in reality must have tried so hard untuk jadi seorang yang bermanfaat pada orang lain , and personally because aku rasa worthless tu , thats because people don't even care that much about you because you're just worthless , tak mampu nak contribute satu apa pun , 

but have you ever felt what it feels like being them? 
do we ever count their efforts? 
they do more , they give more , they put even miles away punya effort , to be the 'worth' one. 
off giving more and doing more , have we ever felt that? Have we ever appreciate that? 

dan tak salah untuk kata tak sebab kita tak pernah rasa. Because I believe if you're reading sampai tahap ni , insyaAllah we have this ability to use our eyes. And took seconds in life untuk rasa sangat bersyukur dengan mata tu , for all the years you don't even have to struggle untuk melihat melalui deria lain , like how blind people read with braille , they use their fingertips to sense things , which the dots to us mungkin tak mampu nak trigger apa apa pun pada kita . 

Masa tu rasa macam I just want lights ! Give me the lights so that I can see ! even kalau samar samar pun , pimpin aku nearer to the lights ( hidayah ) , and don't leave me alone here :'( , lets embrace the lights yang kau dah jumpa tu , embrace it with me , together ! 

Jadilah manusia yang bila dia berdiri duduk hatta berbaring , orang yang selalu memikirkan kebesaran Allah ( Al Imran 3:191 ) 

Of All , PMS as conclusion? 

alhamdulillah , I got more than I wished for , saat meletakkan pengharapan untuk berlapang dada at the very start of PMS tu  , aku impliedly menyatakan kesediaan diri sendiri untuk OKAY dengan apa je Allah nak bagi sepanjang empat hari di camp , 

Allah gave me combos of kebaikan atas kebaikan , baik dari tenangnya campsite tu dengar deruan air sungai , and knowing yang setiap deruan yang kita dengar tu is zikir zikir air tu pada Allah , mungkin kita tahap takleh bayangkan camne sungai boleh berzikir , cukup untuk bila kita nampak sungai , then we say subhanallah , bukankah sungai tu indirectly mengingatkan kita pada Allah? 

Baik dari segi the people I met , aku la juga manusia yang macam insecure dengan kecantikan people around me , with all those good traits and wanting to be just like them , 

Baik juga dari segi susunan Allah - bila balik ( keluar ) je dari camp tu rasa macam " Najwa , this is the real world , where apa benda yang kau belajar dari camp kau akan apply dalam dunia ni " sebab the four days rasa secured sangat , we're in a comfort zone , full of wise people from your country ( after all aku tak menolak warmness Malaysian had to offered ) , full of people yang nakkan kebaikan untuk diri sendiri , so kau takdelah rasa challenging , sebab apa yang kau dapat dari camp and kau terus apply dalam camp - kau akan rasa okay je , because you're surrounded by people that understands your kind of comfort zone. 

Time tu rasa macam sedih jap sambil merenung keindahan Port Talbot ( ahahhaha ending nak drama Port Talbot , Aku Tinggalkan Kau ) ( or mungkin PMS'15  , selamat tinggal )

Moga apa yang aku lakar , sedikit sebanyak memberi manfaat , this is what I personally dapat from PMS , ramai orang lagi dapat more than this , which to say , Allah kalau nak bagi good things to us , it can be in many forms , hatta berada dalam suasana yang membina iman tu ( biah solehah ) tu boleh bagi berjela pengajaran. 

May we meet again in PMS 2016 maybe? insyaAllah :) 

6 comments:

huda ahmad said...

may you be shown your house in Paradise Najwa:)

Anonymous said...

Bestnya awakkkk hehe

Anonymous said...

Hai kak Anis! Can you do the what do you achieve in 2015 and (the reflections) like what you did in 2014. Just a suggestion tho ^^V

Anis Nazari said...

Hai awak, hahaha I've been giving a thought regarding that but macam takde force of writing things down . But doakan kot tetiba rajin mihmih

Anis Nazari said...

I guess it'll be lagi best if you're there physically because me myself kenkadang tak mampu deliver things very well pun but in case you're already there , lets high fiveeee yesss PMS besttt !

Anis Nazari said...

To you too Huda. I'm so glad that we've meet each other :) mungkin kita boleh munjung mengunjung di banglo di syurga aicewahs haha