#RoadToUK Visa Oh Visa ( Online Application )

Visa Oh Visa sounds like a deep sigh I supposed. Well so read it in a deep sigh. 

Pre Script : Sebelum membaca , harap beristighfar dahulu kerana points saya lompat dari sini ke sana seperti saya melompat dari  bas T ( Transnasional ) ke kereta kawan A ( Aishah ) ke kereta kawan N ( Nazira ) ke kereta kawan A lain ( Aliff ) ke kereta kawan D ( Dini ) dan akhir sekali lompat masuk well not literally hopping haha ke kereta N & N ( Encik Nazari dan Puan Nurul Inawati ) keh keh  untuk completekan perjalanan saya dari Melaka ke Putrajaya ke Melaka semula dalam satu hari. ( if you my A, N, A, D friends reading this , thank you for the day ! _ moga Allah mudahkan perjalanan kalian ) 

So yesterday ( Read Thursday 26th of August ) was quite a hectic day for me , it was unplanned but I couldn't wait any longer for my Financial Affidavit ( FA ) which supposedly I'm expecting JPA to send it by post to my house since I live like quite not that far ( Melaka - Putrajaya ) but having no one to bring you here and there except for pakcik pakcik pengangkutan awam , Melaka - Putrajaya dirasakan seperti Melaka - Perligh hahahaha hiperbolanya penipuaan. 

kamera 2 mega pixel dumbphone kesayangan. Ambik gambar pun kena sorok sorok wahaha. 

But still I need to understand the sponsor menguruskan like hundreds of us , itu baru INTEC , belum campur dari kolej persediaan lain , so the only option left for me is to go to Putrajaya and get my FA. 

So in case the one who read takdok idea apa benda FA ni? FA , atau nama panjangnya Financial Affidavit is a document ( a piece of paper I can say ) with list of fees - expenses sponsored by your sponsor , in my case its Public Service Department Malaysia ( JPA ) . Its a kind of perjanjian dari pihak sponsor for your university yang they will pay the amount stated ( kira macam kita takyahlah nak keluarkan duit kita to pay any kind of university fees , wohoooo kalau kena bayar dulu , mahu menangis lapan tahun 3 bulan )

so basically my course fee ( tak termasuk allowance ) is GBP 13500 which kalau darab dengan duit Malaysia ( kali 5 I guess) and for that big amount , I personally thank , deep inside thank Malaysia citizens + my parents ( all the taxpayers in the country )  for helping to support my study soon . I don't know how to repay each and everyone of you , but the least I can promise is to spur my whole efforts for my study and insyaAllah I'll be returning back home and serve for the country. I always keep it to myself since the start of Alevels dulu , yang kalau I use the money sambil lewa tak pergi kelas belajar main main , its kinda same as I'm eating riba' ( sebab kita dapat duit untuk something yang kita tak usahakan ) and it'll be obvious yang diri sendiri berdosa bukan hanya pada diri sendiri tapi pada rakyat Malaysia keseluruhannya. So , I'll definitely try my very best Malaysian !

Moving on to the next phase of Visa Oh Visa.

So note that if you're going to study in UK for a period of time ( in my case its 3 years ) , you'll be needing a visa. To do a visa , we need to apply it online first untuk secure appointment dates and stuff. So apa yang kena ada nak buat visa ni ? ( kemain drama soalan kau haha ) 

You'll be needing a CAS Statement ( Confirmation of Acceptance for Study ) , FA ( Financial Affidavit if you're sponsored ) and passport ( termasuk passport passport lama in a period of 10 years * kalau ada * ) . 

Camne nak dapat benda benda atas ni? Its from University and Sponsors. And lets say kalau yang baca ni tengah buat Alevels semua , you guys need to wait laaa sampai habis Alevels bro , tengah tengah Alevels takdok university nak offer kau CAS ) - BE PATIENT , hakak pun dulu tunggu Alevels dua tahun habis + 2 bulan tunggu result . Sesungguhnya 2 tahun berlalu dengan pantas sepantasnya , jangan risau , kita ni memang cepat tua ( wakaka tetiba ) 

Semalam pergi Putrajaya , tak sampai 1 jam tunggu ( which apparently 30 minutes camtu ) dapat dah FA , I got it real fast compared to yang baru datang and baru nak buat. How? HEHE , last week I've faxed my CAS and UO ( Unconditional Offer letter - also request from University ) and email them ( like 2 3 kali jugak - perempuan yang menulis ni memang insecure tahap tinggi ) , so kira bila kat sana they've settled your FA so yeah. 

Ada banyak detail dalam online application yang kena isi - which it include personal details , travel history and details on financial dekat UK nanti ( that one through time you'll face it and insyaAllah takde apa masalah ) , kalau cam cuak cuak gak isi entah betul tidak , you can go to Mabecs ( Agent yang uruskan pasal UK ni from your personal statement masa nak apply uni sampailah ke tahap apply visa ni and its all free - maybe sebab JPA/INTEC dah bayarkan their service kot idk I am not sure ) . Mabecs office situated betul betul tepi highway at Petaling Jaya ( ini mintaklah tolong Waze dan adik beradik untuk membawa anda ke sini ) . Since I went there with my friend's car , so I don't really feel the adventure naik LRT lols. Nearest LRT kata google is LRT Asia Jaya , a 12 minute walking distance. ( which idk google jalan kaki berapa laju per minute lols ) 

melepak menunggu turn isi online application ( ni semasa belum stress maka bolehlah silang kaki gaya boss wahaha tak lawak najwa tak lawak please jangan gelak ) - gambar belas ihsan kamera 2 megapixel

Nanti dah habis isi and submit semua , you'll need to choose a date for appointment. Which this is by your luck haha , isi awal dapatlah awal , isi lambat dapatlah lambat cenggitu , tapi Visa ni ada je kalau your case very urgent nak fly lagi 8 hari ke , they give option for that which kena bayar lebih sikit. ( lebih banyak kalau anda tidak mempunyai income tetap zzz seperti saya zzz lagi ) . 

And kalau nak securekan masa and tarikh appointment visa ni , you need to like pay your booking within 3 hours. Contoh kita book date 9/10/2020 ( kah kah motipnyaa nak letak 2020 ) , 9.00 am , kita book waktu tu pukul 7.00 malam 25/9/2020 , in order to get that 9/10 9.00 am punya appointment , last payment to secure would be pukul 10.00 malam 25/9 tu. Kalau tak , your booking tu cancel and you need to choose perhaps other dates ( kalau time tu peak time semua nak fly , memang sekelip mata 9/10 tu boleh fully booked ) - eh paham tak analogi kuasa tinggi ni? Haha. 

To fill in your online application always make sure your credit cards , not yours aaa tapi anyone yang you'll be using his/her card , please do make sure the card boleh pakai and sebaiknya adalah bersama pemegang kad ketika waktu pembayaraan. Sebab semalam I'm almost masuk fasa hilang akal 23 minit haha sebabnya I'm contacting my parents through phone sebab iols pergi Mabecs sendirian dia Petaling Jaya and my mum dekat Melaka sibuk buat kertas soalan peperiksaan - untuk mintak detail kad kredit. AND SEMUA PAYMENT UNSUCCESSFUL MENANGIS AKU HAIH , dari appointment 5/9 cancel pergi 8/9 pastu payment problem sebab dah try banyak kali ( so dia locked takleh bayar , pastu kena redo balik application ) , last last dapat secure date 9.9.2014 9 pagi. Fiuh. 

#IniBukanKebetulanTapiTokdir 

Harga buat visa ni differs from year to year. Dulu tanya senior in 2012 , its RM 1000 , which dia sempat buat before September its less than RM 1000. I paid USD 530 for the Visa ( well its not me paying haha ) which roughly darab tiga RM 1600 duit Malaysia. **ANDDDD You may claim this money with your sponsor. Termasuk dengan tb test ( which dalam RM 210 - 250 ikut resit ) 

To process visa , they usually took 2 - 3 weeks ( as informed ) to process. So lets just say nak fly awal tapi visa mungkin lambat siap , you guys can opt to pay for Priority Visa which they process within 3 -5 working days , which semalam I tengok harga dia RM 580 + ( I'm opting for this too tapi this one can bayar masa appointment tu , kira macam boleh bayar cash kat kaunter and say " I want to do Priority Visa / Express Visa lols  ) or bayar online ( pening lagi haku ) 

And kalau sesiapa yang insyaAllah soon flying tu and non of family members ada credit card , usahakanlah untuk ada sorang with credit card sebabnya when it involves transaction luar dalam negara ( for purpose nak fly ni ) , they use credit card. Ada je yang pakai debit card ( card yang terus tolak duit dalam akaun ) tapi urusan dia akan jadi macam leceh sedikit. I understand how it feels like kalau family ada yang tak mampu ada credit card semua , sama sama doa dan usaha Allah mudahkan setiap urusan kita insyaAllah ) 

SO MY POINTS JUMBLING UP EY? YESSZAA SEBAB SEMALAM KEPALA AKU PUN JUMBLE UP GAK SEBENARNYA MIAHAHAHA my caps lock means nada stress dan tetiba rasa nak gelak gak sebab stress sangat nanti many wrinkles on faces lols tetiba. bunyi cam gilaaa kan? * cries sambil gelak lap air mata palsu * 

Post script : Kesabaran anda sepanjang berurusan dengan mahkluk bernama Visa ni amatlah diharapkan berada dalam level yang paling tinggi . sekian. 

3 comments:

www.iessawriter.com said...

I am so much excited after reading your blog:)

Anonymous said...

Hi Anis, I love your blog! :) I have a question regarding the allowance JPA provides; did JPA give you a laptop allowance for your degree in the UK? If so, how much did they give you?
Thanks!

Anis Najwa Nazari said...

Hi anonymous , I hope you do read my reply ( nasib tergerak nak check comment site ) thanks for loving it :)

About the questions , nope , JPA didn't give us any laptop allowances . But insyaAllah duit masa dia bagi waktu pre depature , cukup untuk beli satu laptop ( what I mean here is that JPA tak specifically say the allowance for laptop and stuff ).

Do I actually answer your question? ( if I don't , you can either ask as anonymous in the ask fm or drop down an email - najwanis24@gmail.com ). I would be happy to help you :)