PENAT STUDY. a statement. a question.

Assalamualaikum. :)

I don't really write these days. Worrying that much on my A-level thingy atau ini hanya sekadar alasan. Ahaks. Jangan salahkan A-level jika twitter dan facebook priority pertama. Aicewah. Screw it. * I've reduced my tweeting and "facebook"ing activity ( yawninggg ) * 

So brothers sisters , Penat Ke Study?
* okay relaks dulu. Tutup buku. Baca.* <-- statement poyo ada reader :p

I've been wondering for whole day long. Seeing numerous of people goes up till their PhD, I was like, erghhh my A-level pun ala ala Titanic tunggu direndam di lautan Atlantik and HOW IN THIS WORLD THERE WERE PEOPLE DOING PhD O.O or even masters. Gahhh. Giving my great salutes to them who're currently pursuing studies even further. I hope through times, I'll say to my husband *ekekeke*  : " Najwa nak sambung Master laa " ameeen ameeeen. 

But then, trying to look this thing another way round. Sebenarnya bila dah a step further , from kindergarten-primary school-high school and to college, I realized that ilmu yang kita ada ni memang sikit sangat. Nak dibandingkan dengan ilmu Allah yang seluas lautan and even bigger up to infinities, ilmu manusia yang belum berdegree in lagilah cetek ataupun tak sampai setitis.  Nak nak masa tengah dalam kelas History. Seeing my lecturer with numerous of general knowledge , I was like STUNNED. HOW IN THIS WORLD HE GOT TO KNOW ALL-THESE-THING-TERMS. *tarik tudung orang sebelah* 

Dulu masa duduk Selandar, sebelas subjek tu dah rasa burden yang amat. Burden yang amat. Amat Amat. Hambik kau. Baru 11. Baru SEBELAS. Habis je SPM , ilmu semua hilang tah ke mana. Kalau tanya sesikit tu, adalah tinggal sikit cebisan ilmu Fizik. Ilmu Kimia. Itu pun tak mampu menjawab tatkala encik adik menyuakan soalan senang seperti : Apa itu ISOTOPE *jari digerakkan ke google search engine* . Masuk INTEC, first semester was like damn it great. Sebab takde Math. No numbers i need to deal with. Yeay. Semua subjek perlu membaca. And yeah I can sleep and read and sleep. And that wasn't how my second semester looks like. Now I am cursed. And " Hey Najwa, We Met Again " said Numbers T.T 

Penat study selama ini sebab sibuk kejar A. Kalau dulu angan angan dan usaha sekadar A- je dah okay. Doa lepas SPM tang nak tunggu result : Nak A+ , siap nak straight A pelasss lagi. 

Penat study selama ini sebab nak kejar pointer. Nak 4 flat. Yang Alevel-nya nak 15 points. Ghairah study sebab nak point tinggi, so bolehlah dabik dada mohon masuk Oxford. Konon nanti orang tanya , dulu belajar mana, kalau orang lain U biasa dekat UK, kata UK je, kalau dia duduk Oxford, Oh saya dulu belajar Oxford. Hmmm. Hmmm.Tak salah berimpian, malah digalakkan. Cuma tengok lorong niat :)

Penat study. Lelah menuntut ilmu sebab bukan Allah yang diletak di atas. Aku pun dulu macam tu. Tak pernah nak value kebesaran Allah masa menuntut ilmu. Tau yang proses biology semua macam magnificently organized, tapi tak pernah nak recite Subhanallah. Tak pernah bangun bangun pagi terus niat : Aku menuntut ilmu kerana Allah. Niat pepagi : Nak jumpa crush itu. Nak buat kerja ini. Nak tiru homework kawan sebelum kelas #ehhhh. 

Dulu aku selalu jugak merungut dan tengok orang merungut dekat status memasing  : Kenapa cuti kejap sangat. Taknak balik sekolah. Kenapa esok Isnin. Yeay esok Jumaat. And I personally think Its Not A Good Status to be written down : Sebab kata kata itu kan doa, kita illustrate apa yang kita fikir melalui penulisan, melalui kata kata. Kalau asyik update negetif je, susah kan? Perlu sejenak masa berfikir, yang tak semua orang dapat peluang untuk menuntut ilmu,yang diberikan tempat yang baik untuk belajar,  yang di berikan kelebihan untuk ada biasiswa, tak semua orang dapat peluang tu. Maka jadilah hamba yang bersyukur.

Kena HAPPY bila ALLAH PILIH KITA UNTUK MENUNTUT ILMU. Mengambil secebis ilmu Allah. Untuk membezakan darjat manusia disisi-Nya. 

Sebab dalam firman Allah dalam Surah Al-MujadalahAllah akan meninggikan orang yang beriman antara kamu dan orang yang diberikan ilmu pengetahuan beberapa darjat.(Surah Al-Mujadalah, ayat 11)

Lastly a very wise reminder from Imam Syafi'e: 


Marilah kita bersama bersungguh sungguh menuntut ilmu :)

No comments: