That one big elephant lifted off . IELTS, LNAT & UCAS done :)

THAT ONE CRUCIAL WEEK END. fullstop. 
All these days , letak reminder sana sini , IELTS ( International English Language Testing System ) 5 oktober 2013 ; speaking . The rest of the components ( reading , listening , writing ) is on 12th of October and in 
between terselit LNAT ( Law National Admission Test ) on 8th October. So before meeting the dates , I ever wondered , apa bakal jadi minggu ni . Dengan UCAS ( Universities and Colleges Admissions Service) yang tengah undergo process nak hantar to respected uni's.  Belum campur presentations ( this one was not that burdening , alah present je pun - ketuk kepala sikit ) dengan class yang masih berjalan seperti biasa . Walaubagaimanapun ,wanita ini masih juga sempat menonton 17 episode Master Sun seminggu sebelum itu. * cry * 

So mungkinkah yang lifted tu cuma anak gajah jumbo? hahah

So basically memang turun naik emosi guwa minggu ni. 

LNAT - meh sini nak share cerita ( ecewah mentang-mentang dah habis ) , well basically LNAT is some sort of admission test to enter some law school in UK. Tapi banyak je uni yang tak mintak LNAT ni sebab based on apa yang encik google bagitahu , makin lama benda ni makin tak reliable. 

Jadi if you rasa tetiba lepas baca benda ni nak ambik law , aware with the test . 


Ada 3 je possible test centre dekat Malaysia ni untuk buat lnat ni , satu Petaling Jaya ( to be exact Phileo Damansara ) , Cyberjaya and Johor Bahru. So last Tuesday , aku buat dekat PJ , kebetulan ada 4 law mates buat on the exact date - thanks to my classmate Khadijah for the ride. Sumpahlah kalau aku sensorang redah public transport semua , menangis sebaldi. So if anyone happened to take the test in PJ , the landmark there is the Eastin Hotel . Blok F , Level 3 ( Wordware Distributions ) . For added info's , test tu boleh ambik sekali je and the test cost you 70 pound which is equivalent to RM 350.00 . Menangis kan tengok duit terbang begitu sahaja . 

Its basically a test with 12 passages with few objectives questions for each passage. Jawab dalam masa 80 minit. The second part was an essay : 3 diff question. Jawab 1. I choose to answer the first question : " Do you think that we have a general duty to obey the law " Since its only for 40 minutes, I ignore the second ques yang panjang dan pelik. And the third question was about sportsmen that take drugs should be banned for life. Erks tu memang bukan field makencik. Sorry. 

I did a mistake on that day , camni cerita dia : The whole time given for the test is 135 minutes , aku aware dengan benda ni tapi , masa buat objectives questions , aku mati mati ingat yang 80 minutes tu gabung sekali dengan masa nak buat essay. Fail doh math. Sumpahhhhh fail p triple f t. So aku cecepatlah buat sepantas kilat , konon kalau ada baki 50 minute, boleh buat essay lama sikit <--- tipikal. ahahahhaha. Dengan passage yang boleh buat kepala cramp. Menangis aaa kau lapan puluh tahun . Tapi bila dah habis tu , aku tanya orang yang jaga exam tu " Can I do the essay first then I do the essay?" he said tak boleh and aku tak pulak tanya pasal masa tu. The moment when I started writing the essay , tickling the keyboard , triggering the mind suruh fikir , aku tengok kawan sebelah aku yang buat test 30 minutes earlier and he still buat objective , and I was like " Kenapa mamat ni tak habis lagi " and that moment I REALIZED YANG AKU SEBENARNYA TELAH MEMBAZIRKAN 50 MINIT tadi T.T sebab they separate the time for essay and objectives. Time tu memang boleh meraung aaa, tapi bila tengok clock ticking from 40 minute to less , memang jammed fuuuuuf fuuuuf fuuuuffff huffle puff , dah bantai aaa, tawakkal. 

And mohon doa untuk mata mata yang membaca - supaya result lnat aku okay :')

So sikit yang aku boleh share :
1. Jangan jadi macam aku. Ignorant. Sobs.
2. Pergi dengan kengkawan and kalau boleh jangan ambik session petang - sebab petang satu kau penat. Next , petang , biasalah peejay jammed tu memang equation. Since the place , sangat sangat sangat susah nak dapat public transport, ambillah nasihat makencik dalam account anda. 
3. Essay LNAT ni , jawapan yang dia bagi most of the time, semua betul , cuma yang paling betul tu ada satu je. So buat je la kot. hahah. Evaluation essay tertakluk pada respected uni's.
4. Bring along your pasport ,IC semua. Dekat situ, while waiting for the turn , its very comfy sebab dia provide nescafe's milo teh tarik machine semua. And banyak air kotak. And masa kitaorang , adalah sepinggan dua kuih. So anxiety level goes down. Kehkeh.
5. Nak tanya detail ke apa ke? Use the social net uolls. 

IELTS - apa ini? Ini adalah english test ala ala muet. Ada 9 Band. Seperti MUET , band ielts , lagi tinggi lagi baik. IELTS takde tips apa pun nak share, sebab aku pun harommm juga binatang ini. Mohon didoakan yang baik baik. Atas band 7. Atas 8. Ameeeeeen :') 

UCAS , semalam mabecs ( agent ) called yang dia nak submit university application semalam. Moga dimudahkan segala urusan. 

Basically , I've done all my admission test . Habis jugak isi UCAS. Hantar dah semua. * tarik nafas sikit * Tinggal nak ace the finale je. Law. English. Economic . History. Boleh dah kot start momentum belajar. Steady girl. Waktu waktu camni sebenarnya sangat penting untuk makan kata kata semangat diri sendiri. Penat memang penat , kenkadang tu balik exam tetiba ada discussion , sedar yang esok ada presentation , penat berfikir semua , tetiba pulak ada meeting perwakilan kolej  , kena selalu ingatkan diri sendiri, ada orang lain yang lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii busy. So chill girl. Benda biasa tu. Eceewah. 

Bye elephant. * seeing elephant flew away back to Africa * haha


1 comment:

Jean Lee said...

Hello , I'm taking LNAT tomorrow. Masalahnya ialah saya tak ada passport. Kalau saya bawa IC saje , ada masalah tak ? Thanks.