Ayam Panggang self proclaim sedap recipe.

Oh well I am stuckkkkkk with my contract exercises awatlah gini blurr dia. 

I remembered my cravings for Ayam Panggang for the past two weeks after viewing Tesco's website konon nak online shop groceries ahaks. Well nay pastu ternampak ayam panggang. Oh god tuhan je tahu bertapa rasa nak click dan order ayam panggang and you know its not halal , mourn inside the bedddddddddddddddddddddddddddddddddd T.T

Selepas mengharungi hari hari penuh malas nak masak , my food will rotate from Ajlaa's cooking , bread , muffin , eggs , and m-a-g-g-i-k-a-r-i mungkin satu masa di masa hadapan I am going to face this 'maggikariphobic' where my taste bud couldn't accept more MSG's from the yummy maggi curry. I finally got a grip , nak gak masak ayam panggang ! dan mulalah menggoggle phrase ' Ayam panggang sedap senang ' because selalu benda sedap ni complicated durrrhh dan memandangkan jarak rumah dengan kedai halal / meski juga yang tak halal adalah jauh sebab kena daki bukit yang landai , I did like thoroughly research. Weh serious cravings duduk oversea ni benda paling leceh kau nak layan sebenarnya , nak satay la pastu dapat satay tak rasa satay malaysia pastu sedih berkala. Nehiiii he nak buat dghama ( drama with pelat r ) hindostan nak pintu doraemon. K merepek. 

So gigih la cari bahan , sampai part nak pakai mixed herbs ke jintan manis dah pening. Guane nak tanya shop keeper , hang ada jintan manis dok? Pastu gigih google, tambah satu vocabulary , Fennel ! Fennel tu jintan manis. Dan resepi nak serbuk jintan manis , aku pi mintak jintan manis je ( and rumah takde lesung batu ) , sumpahlah buruk perangai masukkan dalam plastik ketuk pakai belakang pisau ( drama bawang putih bawang merah haha ) 

So letssssss start !

The original recipe is here, but I mend it a bit yeah thank youuuu !
  • 1 ekor ayam , rebus bulat bulat / atau korang maybe nak potong terpulang ( sebab diri ni nak yang bulat taknak potong , so gigih pergi beli sambil banyak kali mention , please dont cut the chicken and clean it all for me, no cut please <-- sambil tersengih macam kerang )
  • 5 ulas bawang putih. 1 bawang besar. 1 inci halia ( I use my thumb to calculate inch , tapi ikut la kot. ) all this thing blend ! 
Other ingredients :
  • Madu , 2 table spoon. ( I put more since I campak banyak jintan manis pastu pahit , well I don't exactly know where the pahit come from but since other ingridients macam tak pahit , jintan aaa ni haha )
  • Kicap , 4 table spoon ( I put more as well sebab colour dia terlalu bland. )
  • Sos tiram , 3 sudu ( I put less this one sebab sini punya sos tiram tak manis tapi masin , Malaysia Knor sos tiram manis , so bolehlah masukkan lebih )
  • Jintan manis si fennel seed , most people says put 2 table spoon but please takyah aaa kot bebanyak. Sikit je , 1 sudu okay kot. 
  • Black pepper seed ( ni sukalah nak letak berapa banyak ) 
  • 2 teaspoon garam.
  • As mentioned tadi , sos tiram Ukayy ni masin , so I put inside sugar like 3 teaspoon untuk balancekan rasa. Tadaaaaa. 
  • Butter yeah I lupo. 
1. Tadi rebus dah kan ayam? Kalau belum rebus dulu sampai air dia menggelegak ( is this the right term err ?

2. Mix the blended bawang halia with the Other ingredient mentioned above. 

3. Tos ayam si bulat dan perap bersama bahan (2) selama satu jam. Then bila habis sejam dua camtu , sapu sikit minyak dekat ketiak ayam , badan badan dia haha. 

mungkin in between ni boleh sat buat video miahah. 

4. Maybe can consider panaskan oven. Bahahha tapi aku masukkan je tak tunggu oven panas meh.
5. Bakar for 40 minutes , 180' celcius. Tapi I roast it like 50 minutes , and vary the celcius. Sambil tu in between bukaklah oven sapu butter on the ayam. And letak perapan ayam tadi to give more flavours yummyyy ! 

So after 40 minutes / 50 minutes , siap !!!

tadadadada ! Pictures in turutan yang betul haha. 
























After 40 minutes battling ( chicken battling with the oven heat haha )







note bunga hanya hiasan. 

SELAMAT MENCUBAAAAAA sesiapa nak cuba :3

nah video adaaa beberapa haha tapi malas nak upload semua  kbai. 

video

No comments: