Budae Jjigae ( versi melayu )

Lols k motif sangat kan angin angin korea menginvade kepala , sehingga tahap nak sebut " Best gilaaaaaaaaaa " bertukar kepada " Daeeeebak " dan disebut dengan nada semangat , kalau lebih "gilaaa" ingin ditambah , daebak akan bertambah panjang dan di sebut banyak kali wakaka. Pastu kali ni bolehlah kot nak buat segmen memasak bersama Anis Najwa leuls. 

So budae Jjigae ni literally is army base stew. Mungkin versi aku ni versi askar melayu ( padahal takpernah tahu askar melayu makan apa haha ) . 

What I use , for the bahan bahan.
  • Sepaket benda benda untuk steamboat - fish tofu , fishball , bebola ketam ( ni senang gilaa cari lagi lagi dekat malaysia ) potong macam slice slice so nampaklah meriah maklong kah kah asyik makngah je dapat nama. 
  • Bawang besar potong potong - kubis -takde kubis tadi so aku pakai kubis bunga haha. 
  • Chicken broth ( tadi masak ada sup sayur semalam , so aku pakai that broth je , and selalu kalau ada guna chicken broth , kalau aku malas , aku cuma larutkan kiub ayam dengan air panas ) . Original recipe is the broth ada ikan bilis + mushroom + seaweed. ( tapi memandangkan tekakku bergender melayu , maka pakailah ayam based soup )
  • Ramyun ak.a maggi. lols. Aku pakai Shin Ramyun ( halal and senang dapat dekat asian store ), tapi pakai maggi ke mee sedap ke takde hal , sebab tadi aku campak masuk sekali dia punya serbuk serbuk nak kasi pedas sikit. 
  • Kalau rajin cari , letak sekali rice cake , kalau takde pun okay. 
  • Kangkung , ( water spinach haha ) takde pun tak apa.


For the sauce on top digaul bersama soup 
  • Red pepper paste korea ( sini banyak kedai cina / asian , so ni senang didapati di sini 
  • Pepper flakes ( namun tadi kat kedai susah nak cari benda ni , aku pakai je lebihan sambal ayam masak merah semalam miahaha ) 
  • Minced garlic ( I don't have precise calculation berapa banyak semua ni nak pakai , sebab tadi pun aku bancuh benda ni dua kali , adakah adjective dia bancuh haha ,  sebab the first one macam tak berapa nak merah )
  • Sedikit gula .  


Cara cara. 
1. Place a kuali on the stove , kalau ada portable stove macam lagi seronok masak atas meja korea habis k hahah memandangkan aku takde portable stove , everything is done on the stove yang tak portable wahah. 

2. In case takde broth tu , buat broth tu dulu , rajin sikit ikutlah cara korea ( cari kat youtube budae jjigae jumpa je banyak resepi ) and set it aside. 

3. Then dalam kuali tu tadi ( takyah bukak api dulu ) letak bawang yang dipotong tu then sayur sayur keras macam kubis tadi , tu kira macam the very first layer aa, second layer letak semua sliced steamboat stuff tu and rice cake. Pastu stuff inside all the sayur lembut ni ahhaha , macam kangkung dan batang batangnya. Pastu tuang broth inside the kuali. Dan light up the fire. Bila panas sikit , letak sauce di atas ni on top of everything.  so sambil sambil tengah panas nak mendidih tu , kacaulah broth dengan sauce supaya dia mix , and in case rasa colour dia tak meriah sangat , buatlah second batch sauce senang je insyaAllah. 

4. Dah mendidih tu masukkan ramyun tu tadi. And betulkanlah rasa in between tu with salt and sugar ke , ikutlah tekak kann. 

SIAPPPP !

Inilah ghope bu-de-ji-gae melayu ni haha. 

before di gaulkan dengan the sauce on top. 

bayangkan dia menggelegak dan mendidih makan panas panas sedapssssss !

since I malay'ed almost everything and tak pernah rasa the original taste of it , so aku rasa sedaplah. ahhaha. 

2 comments:

Anonymous said...

Kak Anis, boleh tak share your study tips or study plan for As and A2. This would really help me cause as for now I'm lost. Maybe tak cukup motivation or i just simply i dont know where to start. So since kak anis dah went through all this, if you could turn back time, what study plans you would've done differently? Thanks kak anis :)

Anonymous said...

Or maybe it's just*