Studying for Alevels.

So an anonymous dropped a question just now , and instead of directly replying , I plan to write a post regarding this .


Okay first and foremost , I got 13 over 15 ( A for Law , B for both English Language and Economics , and for AS , I got a C for History - despite belajar History lecturer ada - takde - ada - takde ) during my alevels , kira macam tak genuine mana to give advise on how to study ke tapi untuk share some study tips okay kot. 

PS I HAD TROUBLE UNTUK SUSUN THE WAY I'M STUDYING. Mohon bersabar . and maaf kerana tak mampu menghubungkan sel  sel otak untuk berfungsi dengan baik. 

Lost itu perkara biasa :) malas tak tentu hala malas nak buat apa apa juga perkara biasa. Untuk tak berusaha juga perkara biasa , tapi bila dah diberi amanah dan tanggungjawab ( read biasiswa or any tanggungjawab yang kau pikul , dan masih memilih untuk berada dalam zone selesa ) , itu luar biasa perangai tu ( tetiba haha ) 

My study technique differs ikut subject. As for law , pencerahan terhadap law ni datang lepas trial sebab I did so bad for trial ( I guess its a C , or B , tapi bukan A pastinya ) , masa trial tu aku masih lagi macam eh apa benda nak jawab apa ni apa , I did saw my friends memang merge dengan textbook highlight penuh when on the other hand aku masih keliru. So what I did last time was I used many revision websites to help with my understanding and my lecturer ( she helped me like a lot to score with my law ) . I seek for websites macam sixthformlaw , elawresources , even sebenarnya kita tak boleh rely hundred percent on those things , untuk aku yang macam eh lagi dua bulan nak final alevels tapi noob tahap kambing keliru nak makan rumput tak di pagi hari ( leuls hambar cuba lagi ) , those websites did help me. I did countless of SAME NOTES all OVER AND OVER AGAIN. I can't help but that's the only way , first time buat notes merujuk pada buku dan websites , next time buat I seek for any question and keypoint , then elaborate point dari situ and kalau lupa aku akan rujuk balik akta mana pakai untuk crime yang mana. Law isz complicated I know

and most important thing ! and kalau lost , you perhaps can start withhhhh...

PASTYEARSSSSSS ! , to score alevels , pastyears do matter and the answers and perhaps the feedbacks. Even sebenarnya law punya pastyears tak membantu langsung sebab takde contoh jawapan untuk guide kita ni kat jalan yang betul tak , dia cuma bagi keywords for that question , in the answers kau kena include apa. Tapi trust me , bila dah grasp concept and ideas for answers through many notes and reading , indirectly kau akan merasakan all those keywords did help you to sort things out ! 

How?

senang. Kau tidak perlu memerah otak cuba menjawab soalan soalan selepas print past years , kau cuma perlu print soalan , dan copy jawapan dari answers scheme yang turut serta dalam website yang ada. ( I bet you're now in alevels and you know which website I am talking about hehe  but I don't really suggest copying for nothing ) , dan sekiranya kau rasa macam masih belum di-trigger minat tu , pilih mana mana soalan yang kau rasa kau boleh buat , or least is to just read through answer scheme . Aku sejenis manusia yang sangat tak suka buat latihan for nothing ( like doing math , then tiru orang sebab kau takde idea kau tengah buat apa dan akhirnya latihan tu tak berguna ) , so aku / akak akan macam pastikan jawapan latihan yang aku buat ikut jawapan ( which indirectly aku suka latihan yang aku buat , diisi dengan jawapan yang dah betul ) eh faham ke? sebab nanti kalau kena buat pembetulan dalam jawapan tu , aku tend to ingat benda yang salah aku dah buat ( so RIP segala jenis pembetulan )

copy - answer scheme ni biasanya berlaku dalam Economics and English. Tapi ada masa kan kau akan rasa jawapan yang disediakan tu macam tak make sense langsung relation jawapan dengan soalan ,  kadang tu aku tulis gak dalam ruang jawapan with a big question mark sebab tu nanti boleh tanya lecturer kaitan dia or one day lepas dah belajar satu subject ni , kau akan macam tetibaaa ahaaaaaaa thats why the answer camtu. Cuba jugak baca contoh jawapan yang dapat fullmarks sebab banyak ayat ayat diaorang ni macam simple gila tapi kau tak terfikir pun jawapan dia , sakitlah mata sebab baca tulisan semua cakar tanah ( what do you expect its economics and its the battle between time - brain- handwritng - motor skill ) , elakkan baca contoh jawapan yang buruk buruk ni , sebab kadang benda yang ditegah tu manusia suka buat , wahahhaa. 

Aku ada maha banyak kertas kertas yang aku pakai untuk soalan economics , contoh ambik satu soalan ni , contohlah dia pasal demand elastic / inelastic , aku boleh produce maps of answer on a piece of paper. Aku sangat suka jawab soalan 30 markah ( A2 subject , lagi lagi economics , and getting B for economics yang constantly dapat A sepanjangn 4 semester makes me totallyyyyy saddddd ) , and sungguhlah aku berharap aku boleh share those papers with people ( I kept it at my home ke I gave it to someone eh ) , I kept it sebab aku suka satu hari nanti aku duduk duduk and tengok balik all the things I've done , and merasakan fasa rajin dan pencerahan itu pernah datang dalam hidupmu najwa hahaha

Buat aaa benda yang sama sampai satu masa bila kau baca contoh jawapan , kau akan boleh agak jenis question yang dia tanya. Aku selalu sebelum tidur suka baca random latihan economics , or any websites economics , contoh , aku dulu boleh tahan slow dengan elasticity topic so every night aku akan baca this one interactive website ( I'll get back to you later bila aku ingat website ni ) , and gigih la tengok example yang dia bagi , then tidur. Sebab aku percaya circulation semasa tidur ni akan trigger aku punya minda di pagi hari , so bila bangun bangun aku akan seek for certain terms yang bermain dalam kepala sepanjang malam ekekek. 

I don't have like specific ideas apa yang aku nak ubah kalau boleh patah balik masa sebab I kinda satisfied with my effort sebab masa alevels aku dah sedar my own study pattern , yang belajar bukan sebab tengok orang belajar. Dulu aku suka ajar orang sebab indirectly aku akan sentiasa memastikan apa yang aku belajar tu betul ( sebab nak sampaikan dekat orang ) . Its okay to break , malas tetiba , sebab aku rasa benda tu normal , sungguh normal , aku banyak je masa orang belajar aku pergi tengok random Harry Potter episodes dalam bilik , kadang sampai kena tegur sebab kelihatan tengok movie sepanjang masa . Aku juga kenkadang buat je bukak dua browser , satu browser twitter ( sebab dulu takde smartphone ) and sebelah browser website alevels. Selalulah menyampaikan ilmu tu , and even kalau kau takde siapa nak ajar , pergi bukak twitter account baru and tweet banyak banyak pasal alevels , share apa yang kau nak share , and least kau boleh acah acah ajar diri sendiri dalam cermin. 

I don't use textbooks that much. By other mean , jangan terlalu rigid in revisions , be creative , baca random notes on the line , or pergi randomly dengar orang buat perbincangan economics , or bug orang yang tengah study , tengok dia tengah study apa. Bahahhahah I always do this ! sebab mestilah someone study something sebab dia tak tahu atau tak faham atau nak refresh balik apa yang dia dah belajar kan? Nak nak classmate kita. ( obviouslyyyyy korang belajar benda sama ) , indirectly kau mesti akan tertanya eh dia ni belajar apa? kenapa aku tak belajar yang dia belajar tu? ( selepas melihat dia study apa ) , kau akan either rasa oh aaa tahu tahu , * sambil bercakap sendirian * or eh gelabah pehal aku taktahu pun benda ni * dan terus mengacau kawan haha * , teknik ni sesuai untuk orang yang cepat insecurity run deeper than the core of the earth macam aku. hahaha , kenkadang tu aku mintak je orang ni explain apa yang diaorang tengah belajar untuk membantu ingatan aku supaya weh berhubunglah kalian sel otak hahaha. 

I loathe textbooks meskipun the real guidence exist dalam textbooks tapi serious aku tak suka pakai textbooks , except for English sebab English , the one subject yang aku rasa textbook dia genuine nak dipakai dan tak meleret ke laut. I grasp concept through many many examples , and aku banyak buat independent learning through google wahahah , banyak benda weh kau boleh jumpa dalam internet ni , contoh jawapan alevels cambrdige aaa , revision notes semua subjects , and even better notes . Ikut kau aaa , macam aku , aku tak suka extract notes dari buku teks sebab bagi aku benda tu tak membantu aku because of the words like freaking a lot and confusing ( padahal law sekarang lagi kenfusing pastu buku semua pakat meleret hahah )  . Just because you see people using their textbooks freaking a lot and freaking banyak highlight , as long as you know step kau sikit sikit ada give you something , don't get intimidated . 

oh yeah , aku jugak manusia yang tak study two hours before exam , aku biasa tak suka study sakit sakit beberapa jam sebelum exam , saat orang masih pegang nota , aku lebih selesa menerawang dan mungkin tengok je orang belajar , sebab aku percaya ketenangan itu penting hahaha.

i don't know if I answer your question tak anonymous. I confused you too I bet. But this is how I did last time. And I know you can do better than me ! Good luck !

2 comments:

Nur Aimi Nabilah said...

salam kak anis.

Boleh buat pencerahan lagi tak on economics. Result AS teruk tahap gaban. Macam mana kak anis jawab essay and how do you tackle the questions? help.

Anna Nazari said...

Can you give me one essay question and I try to trigger my mind dari situ. You can email me