Spring Camp 2015

menarik si google ni membuatkan gambar bergerak gerak ni leuls. 

HEY GUYSSS ! I'M BACK FINALLAYHHH.

Just got a comment on my previous post from an anonymous why me no update this thing. I wish that I write / wrote more frequent namun begitu kejauhanku dengan laptop membuatkan banyak gilaaaa post tertangguh hence no update leuls . Iols selalu bajet bajet ada reader meski takde wahahah , ni kira ada juga yang menunggu ( libas tudung terlanggar batu tersadung haha ) 3 days in Spring Camp. 8 days in Spain. Semalam balik pun dah tinggal nyawa nyawa paus sampai terlepas solat isyak ( sebab isyak masuk pukul 9.22 pm , and aku telah selamat tidur pukul 9.13 bhahahhaha siap boleh ingat ( I was transferring 900++ pictures masuk laptop and masa terakhir mata lihat adalah pada pukul 9.13 wakakaka bangun bangun dah 5.30 am zzzzz ) 

So Sekarang tengah nak trigger balik what happened in Spring Camp lapan hari yang lepas. I swear I wrote gila aaaa banyak draft post pastu bila bukak balik hilang semua tulisan I isz sad. T.T and trust me triggering back this thing is not easyyyyy .

Bismillahirahmanirahim :)




As usual , aku jarang meletakkan expectation to camps sebab biasa aku adalah orang yang sangat ignorant ( padahal dah banyak kali muhasabah diri jangan jadi ignorant tahap apa ) , mungkin terlepas pandang nak expect apa dari camps because you don't really explore about that one thing before everything started. Sebab bagi aku , expectation itu perlu but overtimes I'll make myself free dari expectation sebab if its too high , then aku yang akan rasa reluctant , and matlamat aku untuk setiap camp adalah sama insyaAllah , which to get surrounded by good people , sebab aku sendiri tak boleh nak janji aku boleh jadi lebih baik , but eventually thats what everyone wants , which to be better each day kot. But what I know is that people who went to camps ni semua , have a control over their accounts and they choose untuk where to spend their money , which nak cakapnya yang people were there by choice tanpa paksaan  , and you know being there is for a good purpose so memanglah you'll get that positive vibes. Baik here is to be very subjective / vague sebab in any sense kau akan rasa ada kebaikan / hikmah dalam setiap benda yang kau buat dekat sini , from jemaah subuh to knowledge sharing , pastu masuk sekali qawiy jism activities ( aktiviti yang menyihatkan badan aicewahs ) . Seronok sebenarnya kan when you know you gather for good . 

Pengisian kali ni lebih memberi impak pada aku kalau nak dibandingkan dengan winter camp. Sebab its something yang very closely related to you , you read it everyday but kadang the sole purpose is to dapat pahala but sebenarnya you got even more than that kalau betul betul kita faham dan menghayati. Whats that?

JENG JENG !
THE RETURN OF GEN-Q ! Kelahiran / kebangkitan / kepulangan ( eh kelakar pula kepulangan dah kenapa ) Generasi Al- Quran ( the theme for the camp )

Since seminggu dah tinggal benda ni , aku sebagai manusia normanya melupai little details  tapi one thing yang aku dapat dari camp ni is one thing , kenapa kita baca Quran ? Dapat apa dari Quran? Selain pahala , apa sebenarnya yang kita dapat dari Quran? Masa this question was asked at the very first time , aku sumpahlah macam , eh aah , and the answers from my side was rather vague , macam nak dapat pahala - sebab tu mukzijat - sebab Al-Quran tells me everything. But wait whats the EVERYTHING?

so sepanjang camp ni the intisari was guided by tulisan Sayyid Qutb : Muqadimmah Tafsir Fi Zillal Quran ( bolehlah google and cari ) . Note that this might be written in his perspective and he specified like seven points apa yang dia dapat dari Quran , which the range might be larger for you. Sebenarnya even after years menulis , menyampaikan something from Al-Quran its a bit hard for me , sebab takut salah tulis , salah bagi pendapat , meski bagi pendapat tak pernah salah leuls . I was reading back the handout untuk grab balik the points , and antara banyakk banyak  benda yang included in the hand out , satu benda yang memang aku sentap , dan wajarnya kita semua sentap is 

" Di bawah bayangan Al-Quran juga aku dapat mempelajari bahawa DI DALAM ALAM WUJUD INI TIADA RUANG BAGI KEBETULAN YANG MEMBUTA TULI DAN BAGI KEJADIAN LUAR DUGAAN YANG MENDADAK

Which nak cakapnya kita ni selalu sangat kan , cakap yang " eh kebetulan je ni " " kebetulan je benda ni nak jadi " NEHI ! sebab dalam surah Al-Qamar  ayat 49. Allah kata " Sesungguhnya Kami ciptakan segala sesuatu itu dengan ukuran yang rapi ". Which anything happens in your life , bukan sekadar kebetulan , bukan saja saja je dia jadi macam tu , memang ITULAH yang Allah dah tetapkan. Allah memang dah susun each and every single thing , why we met , why this why that sebab semuanya dah Allah tulis macam tu. And kesan dia bila kita fikir yang takde satu kebetulan pun semua benda terjadi dalam hidup , is kita tahu yang Allah bagi benda ni jadi sebab dia nak kita dapat sesuatu dari satu benda tu. Allah tak saja saja kita meet different kind of people for no solid reason , mesti ada sebab , its either untuk lebih kenal different personalities , or untuk mencontohi this one person sebab ada character traits yang baik. 

Contoh yang Kak Fizerk ( kakak yang bagi the talk about this ) bagi is tak semua action membuahkan result. Contoh macam kita belajar bersungguh sungguh supposedly kita akan dapat good result. Tapi nak ceritanya yang tak semua sebab melahirkan akibat / kesan yang sama. Ada je masa kita belajar bagai nak gila ni tapi Allah tak bagi pun the good result when sepatutnya good result it should be. Nak nak bila nampak orang lain studynya tidak result gempak gila , and sampaikan kita ni berfikir yang , takyah usaha ke macam mana ni? Tak ! Usaha ni tak tertakluk pada akademik semata , it includes hubungan dengan Allah. Dengan manusia , ada tu mungkin kita dah usaha gegila tapi at the same time bermasam muka dengan mak / makcik / orang sekeliling kita , its for us to value back yang everything happen comes with hikmah yang mengajar kita . I must agree yang usaha solely academically wasn't the real asbab kenapa aku dekat sini sekarang ( Cardiff ) , I know its a whole universe punya kerja , dari redha ketentuan Allah - doa ibu ayah nenek atuk makcik pakcik adik abang kakak kawan - maybe plus doa doa dari pokok yang kita siram pepagi , or angsa angsa yang pernah ku beri makan suatu masa dahulu ekekekke sampai tergelongsor di atas tanah basah wakakak. 

sebab one of the hikmah yang ada dalam penulisan Tafsir ni is dia melihat tangan kekuasaan Allah mengendalikan semuaaaaaaaaa perkara. SEMUA PERKARA. 

This camp had shift my ruang pandang terhadap banyak benda , buat diri ni terima berlapang dada nak terima tarbiyah ( pengajaran ) dari Allah dalam semua perkara. Tak kiralah susah ke senang , I was ready insyaAllah untuk terima apa je yang Allah cuba nak bagi. and sentiasalah note yang Allah bagi ujian dekat kita sesuai dengan apa yang kita mampu nak hadap. And even you think you are not ready for that burden , Allah bagi jugak sebab nak bagi kita aware yang kita ni dah reaady dah ( gituuuu hahha ) You know uniknya islam ni is banyak urusan dalam hidup kita ni berlandaskan faith , ( iman ) , kepercayaan kita yang Allah tu wujud walaupun kita tak pernah nampak dengan mata . You know takde benda yang jadi for no good reason. and when we cant find reason secara zahir , we knew yang mesti ada sebab kenapa ni jadi , when we ourselves taknampak pun sebab tu at that moment sebab dari awal kita dah iman tu , kita dah ada kepercayaan kita tu. Like kita masa baby , masa tu tak tahu apa , ingatan semua takde lagi , but kita dah letak kebergantungan / kepercayaan pada parents kita , makan pasir pun takdak hal , sebab mesti lepastu mak kita gelabah eh jangan makan pasir kotoqqq ( sambil bersihkan lidah dengan jari wakak ) 

Semalam balik balik rumah tercerita pasal war game , as it was one of the vital thing yang ada masa spring camp ( tapi aku dah lupa hahah ) , war game seronok sebab dia bagi this feeling of being protective , and nak dapat feeling feeling perang zaman nabi dulu - zaman sahabat , semangat perang tu sendiri , plus membenarkan ayat surah Al - Baqarah , " wajib ke atas kamu untuk berperang... ayat ni sebut yang pasal , boleh jadi sesuatu itu suka , tak baik untuk kamu dan sebaliknya " , which this sini dia tak tertakluk semata pada perang secara fizikal , perangi jahiliyyah , perangi kemalasan ( sobs sobs sobs susahnya yang ni ) , perangi kebodohan diri sendiri ( sobs lagi ). 

Aku tak mampu untuk tulis everything in details , tapi nilah sedikit sebanyak yang aku dapat insyaAllah sepanjang tiga hari bercamp. Nanti bila dah ingat balik sikit sikit solving the bits and pieces sebab berkecamuk dah semua perasaan mix feeling air batu campuqq dalam kepala ni haha , I will try untuk smoothkan the points. Trying to get back najwa kind of writing style with all the hiks hikhok leuls. Getting back on track and nak review about spain lagi ni. Doakan ceh ceh. 

teaser next post insyaAllah :)

bersama singa singa di dalam buku sejarah. 

Adios ( Bye bye ni Spain ! ) 

No comments: