Sepanyol dan ukhwah - Part I

Nota bukan kaki dari penulis yang menulis menggunakan jari aicewahs. :

I might sounds monotonous sebab this was written  weeks ago and I was not really in the mood or sebenarnya kena memang mood serious berbincang perihal spain. So this is like an edited version , ahahah aku sumpah tak suka tak tulis-simpan-pastu kena edit , because I tend to like mende aku tulis ni wehhhh zzzz. 

I wonder I shall make like many many posts regarding Jaulah Spain sebab its a long haul trip ( 9 days I can say ) , lets us see how my writing goes. I bet some people might be waiting for this post to be up on the blog , dan najwa dan procrastinating  berpisah tiada plus the struggle to produce some study notes belum kira masa masa bermain candy crush saga ( I can stop writing and pergi main sampai habis lima nyawa leuls )

Aku taktahu macam mana nak susun this reflection in a good order , since I was like itsybitsyspiderpeningnya. 

so bismillahirahmanirahim , lets start !

It was a chaos at first like how it started from my perspective. Sebab kejap jadi kejap tak , sebabnya I was freaked out by my formative work marks , and rasa macam kena study banyak , so I was in doubt at first , nak ke tak pergi Spain ni when my kakak usrah ajak jaulah , so jaulah here means keliling . And dah siap siap beli tiket talk Nouman Ali Khan dekat Manchester when at that moment the only plan for spring is that talk and that's it. Tapi nak dijadikan cerita suddenly I'm in the group leuls. It was like a fast decision , nak tak ( pertimbangkan yang memang takkan punya boleh janji dengan diri sendiri untuk study selama sembilan hari straight kat rumah ) ( plus second year mesti lagi busy ) ( plus kalau tak sekarang , bila? ) , so I said yes . Kali ni pergi dah lebih bersedia dan berlapang dada nak terima tarbiyah ( ajaran . apa apa yang Allah nak bagi rasa / ajar / feel  ) dari Allah sebab I know its a trip and it involves human , and its a big circle of human , consist of 10 girls yang sebelum jaulah the relationship was not more than a group of whatssap conversation pasal trip . and when  it involve hubungan antara manusia , you know there's lots of things yang kau akan encounter , like living with different kind of personalities and adapting fast , and most important thing is to adapt positively because you're going to spend quite some time with them. 

and mungkin sebab ni kot I decided to put up Sepanyol dan ukhwah as the main tittle for the post. 

I got confused in the middle nak start dari mana. Yknow I kept writing posts through blogger app sinc ethe very first day of jaulah namun asyik hilang dan aku fed up , because eventually I'll lost the rythtm of writing , forgetting the little details. 

before everything , why Spain? bila kau melihat ramai memilih untuk ke Amsterdam for the tulips and perhaps other places yang bloom many flowers because that's Spring is all about * emoticon bunga bunga cinta *

Sebab Spain is known in the past as Andalusia ( I guess its bigger than the spain yang sekarang ) , and Andalusia suatu ketika dahulu pernah ditakluk oleh kerajaan Islam , have you ever heard of Tariq bin Ziyad? ( aku sebelum pergi spain , have heard his name but not what he did , magnificent job ) The guy who open Andalusia ? Have you ever heard of Cordoba ? Granada? Istana Al Hambra? well if you're into history zaman zaman sekolah you might once terperasan those places in your textbook , perhaps with pictures. Truthfully I can't say much about the history part sebab maafkan patik , patik tak study in detail about the Islamic history ( when I dah janji dengan diri sendiri untuk mencerahkan kembali timeline sejarah Islam di bumi Andalusia ) . I would share mana yang aku ingat insyaAllah. :) . So that 9 days covered Madrid , Cordoba , Seville , Gilbratar , Malaga , Granada .

Jap lagi I janji ikut timeline jaulah k. haha. For this one jumbling up.

Kalau ikut timeline sejarahnya , it started from Gilbratar dimana banyak banyak tempat dekat Andalusia ni , Gilbratar is the place where Tariq pilih after beberapa hari / bulan ( I better confirm this later ) study map Andalusia sebagai tempat nak buka Andalusia on that time yang berada bawah cengkaman Raja Roderick ( it was the dark days for Andalusia during his time ) . And I did went there ! Kitaorang singgah je Gilbratar sebab nak naik Jabal Tariq ( this is where Gilbratar got its name weee wee ). Gilbratar ni is negara , kawasan bawah jajahan UK. And dia terletak dekat betul betul sebelah laut ( you can see ports and kapal all around from the hill ) , its funny when Spain actually panas sampai ada sekali dekat Medina Azzahra , it was like gila panas and gila heaven bila dapat minum air tengah tengah deserted area leuls ) , tapi masuk Gilbratar its like sejuk UK plus its all english. Aku tak menafikan rasa selamat masuk Gilbratar sebab its all English ( after days you only see spanish all the way everywhere everyday I cannot ) . We park our car dekat luar ( I mean dekat Spain ) and berjalan kaki masuk Gilbratar sebab imigresen kereta panjang bak hang sempat lapar nak terkencing semua kalau tunggu zzzz hahha ) . Speaking of car , I remember the tough start with the cars , dari satu satu masalah bawak ke spring camp tak settle , sampai Madrid tunggu tiga jam , puff finally merasalah naik Nissan Juke ( lols padahal najwa tak pernah pula kisah perihal jenis kereta selama ni ) . 

And kat Gilbratar ni kitaorang sempatkan naik cable car at the very top of Jabal Tariq ni . It was a half an hour above there tapi subhanallah it was a breathtaking moment , kau dapat rasa jiwa berkobarnya Islam nak disebarkan at that time. Jabal Tariq ni if you see dari jauh is like bukit yang tinggi dan curam. The best strategy yang Tariq ni buat is that he came with tentera Islam dari belakang bukit ni and dia tunggu je dekat bawah while tentera bawah encik roderick ni kena naik turun bukit untuk serang ( where diaorang penat even before they fought against the Muslim punya tentera ) . ( omg serious takut cerita pasal sejarah sebab takut menerwawang ke mana mana , I need to study this people ).


selamat datang ke Gilbratar , we move around by bus , for like dua jam , tiga jam dekat situ. 

the very top of Jabal Tariq :) 

me struggling with the family picture hahaha ai katik ai tahu hahaha 

( so later kira there's a missing Gilbratar sebab dah tulis dekat sini ngueh ) 

Okay lets get back to track. 

Day one - Masa sampai sampai Madrid , half or more than half of the group settlekan kereta , since our accomodation semua jauh jauh and its seems like our luggages demands us to really get a car sebab itulah plannya selama ni , while three of four of us ( including me ) jaga beg beg . It was like chaos gak aaa when suddenly the car company nak tengok experienced driver ( setahun dari tarikh apply for kereta )  by mean dia nak nampak kat lesen competent kita dari bila kita drive , tapi lesen malaysia tak menunjukkan tarikh bila kita habis P dah berapa banyak kali renew lesen tu pun takde tarikh as they only show tarikh lesen tu diperbaharui ,  so in other words you need to have your L and your P license along ( ni mungkin untuk case takde international license ) . So any of you guys yang plan nak jalan with a group by car , I advise you guys to bring all sorts of license yang kau pernah ada dalam hidup leuls. 

We burn a day dekat accomodation sebab we're lost for like two hours CARI PARKING BECAUSE ITS FREAAAAAAKING HARD TO GET ONE IN MADRID . Serious said it was like the toughest day sudahlah baru sampai and tak biasa jalan Spain lagi , and boleh muntah cari parking. bila keluar jalan ni , tak jumpa jalan balik , and its like kau baru sampai dari UK , back in UK semua sejuk tahap angin tak lagi sepoi sepoi bahasa , sampai Spain , kau mungkin terlupa kau used to stay in that hot and sunny places as malaysian , kau tiba tiba merasakan spain sungguh amat panas sekali. haha. Tetiba teringat dekat Stansted , maha ramai sangat orang  that morning , plus its very windy and we got like last minute check in , plus orang semua pakat nak escape dari UK on that day , chaos gila bila ingat balik , Stansted punya airport from the security to the gate adalah sangat jauh sangat sangat jauh I ken krai yknow - I was never a fan of stairs bila ada elevator but I was like running on the stairs tak perasan ada elevator on that day sebab nak rush punya pasal. My advice is to be at the airport early and alert. Kitaorang sampai dah awal cuma tak check in awal so its like ribut jugak pagi tu . Berakhirlah hari pertama di Madrid , bayar balik penat earlier that day

So basically the picture for the day was just at the airport - and funnayhhh I was assigned to cook on that day , have I mentioned above ( since this is the edited version ) about the LANGUAGE BARRIER , I could never thank google translate enough for this , makan hati gak aaa tengok 32 pound melayang terbang dari account sebab 9 hari subscribe internet euro traveller for vodafone , but what to do , a smartphone without the internet is merely is partial dumbphone trying to be smart kah kah. One thing here is that they don't have labels macam dekat UK whether the food is suitable for vege's ke tak , so jenuh aaa kau google sesatu benda dalam ingredient yang ada. Mungkin antara pelajaran pertama yang aku dapat dari Spain ni is new language !


me and haha tetiba the awkward looking akhsya haha. 


seriously pakcik why hahaha. 


Bila ingat balik , it wasn't that smooth on the very first day  . I wonder why the trip was so meaningful for me when it was not sailing smooth and I was not in the good mood. 

Mungkin sebab aku dah bersedia , menerima tarbiyah dari Tuhan dari segenap perkara.
atau mungkin seorang najwa tu tak berperasaan.
Mungkin nak jadi dua orang najwa baru berperasaan hahahahahhahahha ( najwa hambarsssssssssss )

Day Two . Cordoba ( or the rest of the places ) - Soon tak tahu bila  serious ni ,

Nah teaser sikitlah haha.

at the Medina Az-zahra.


E X A M


lets fly high , in your exam



I NEED TO FOCUS WITH THE REVISION , doakan anis najwa tak malas :'( bencinya jadi malas yang malas nak buat semua benda padahal I loathe last minute things. Doakan wahai orang yang membaca :'). 

2 comments:

Akhsya said...

Hahah. I hate chu :p . Gambar tak sememeh bagi kita. Hahha. But i miss u, aseos fren. :p knp gambar pakcik troli tu adaaa. Hahaahha . Muah ciked. :*

Anna Nazari said...

You're beautiful in ma eyesss aseos friendddd hahah. Kita rindu jugakkkkk andaaaa 😭😭 Omeyy kan pakcik troli keh keh