Lets not jump into conclusion !

Heyyyaa , I was in the middle of sleepless night because the sleep cycle gotten worse. Mana tak nya , though I restrain myself from sleeping after asar , kadang tu collapse gak nak tunggu maghrib berzaman nak nak sekarang siang lagi panjang dari malam. Dulu setakat baca theory je , waktu musim panas siang lagi panjang and nyata masa dekat Malaysia kau susah nak brain benda cenggini sebab Malaysia kira macam proportionate sepanjang tahun , maghrib pukul 7++ dekat Semenanjung. Which kalau mak kata " Hah balik before maghrib , kita tahu maghrib tu area pukul 7 " , lain aaa kot dekat sini , ikut jadual , ending May , Maghrib pukul 9++ ( menangis guwe ) pastu subuh pukul 3 lebih , ( not yet in the peak of summer ngeh ) ( nangis lagi ) ( apa ada hal , kau balik Malaysia yang ada proportionate timing k summer nanti )

( tadi aku cari image lets not jump into conclusion , pastu ada image tu kata " Just because you heard its Islam , is it fair to jump into conclusion ? : Hahhh islam , terrorist ! " sakit kan accusation tu? Fair enough?

So these days seperti hari hari sebelum , banyak sangat news pages yang aku subscribe atas timeline facebook , itu semua kerana dasar page page yang suruh like page dia sebab nak baca one article so I end up liking like banyak gilaaaa berita tah sumber mana mana. And menjadi kebiasaan aku prone untuk melihat dahulu how people respond to the news , the comments , saja , nak tengok perangai manusia. Then bila dah baca like berkajang comments , aku akan proceed untuk baca the news sambil struggle nak click X pada kucing yang berjoget tetiba tatkala kau tengah nak menelaah news tu wakakkaka sabar je I love cats but exception  aku benci kucing joget tu .( tolonglah kata anyone had experienced the same thing pleaseee haha )

And you know what looking through comments  , sedih sangat. Tengok how judgemental people could be. Seeing people judging a situation without enough information about it. 

In the recent case involving the ICL students ( an example on the recent news on my timeline ) , the math genius was arrested for possessing sexual abusing videos which according to the news , he admitted all the wrongs. Okay set aside this thing , then baca pulak comment Malaysian ( secara specific ) , ada tu " Kau takde agama ke ? ( mencarut ) " " Bazir duit rakyat bla bla ( mencarut lagi ) " and many more harsh words yang kau tak boleh nak bayangkan , kalau family dia baca , benda tu akan menambahkan luluhnya perasaan mereka. You know what , when you can't make it any better with your harsh words , diam itu lebih baik. Dan untuk kau kau yang cakap " Kau ni takde agama  ke " then mencaci tak ingat dunia , kau tahu tak - orang yang memaknai agama dia , apa jua agama sekalipun , yang faham agama , yang kira beragama sangat tu , they don't do things like you do. 

Can't you guys don't just straight jumping into the conclusion? 

Berhenti sejenak. Fikir. Open your heart with husnuzhon ( bersangka baiklah ) , kadang kau taktahu pun the struggle that he might faced. Because for me its a sickness , dia tak bodoh tahu , mesti ada masa , mesti punya ada masa yang he struggled distingushing the good and the bad yang kau takkan pernah tahu how he struggle untuk keluar from that darkness. And bersangka baiklah when he was arrested , its the best solution Allah boleh bagi dekat dia to get out from the miseries. 

Its never right for anyone to believe sebulat bulatnya any kind of news. News agency are doing their works , they need catchy info's they need to highlight things which attracts us , sekalipun satu benda yang diaorang siarkan tu betul , there's always room for exaggerating things . Takkan kita nak salahkan news for doing their jobs? Berbaliklah pada diri sendiri , you must remember yang ITS NEWS FOR GOD SAKE ! News might be bias , news might be pointing to this one person to take all the blame , janganlah mudah termakan dengan news-memakan ni ngeh. 

I don't remember who say this but once in the past " Info is info and for it to become our knowledge , kita kena selidik yang betul selidik " ( aku rasa benda ni dulu aku dengar dalam context belajar , like for an info / cikgu ajar ke , cuma akan jadi sekadar info kalau kau tak revise balik , sebab to make it your knowledege , kau kena revise masuk sekali understanding semua ) , and if you're spreading an info tanpa selidik , its like spreading benda yang tak sure and its like giving doubts in many hearts , which kau ni sebenarnya kan bersalah la for triggering that doubts to people . 

I once asked someone , " If we're defending someone and kita taktahu pun dia ni bersalah atau tak , even by feelings takleh nak tahu , sekalipun kita rasa dengan feeling yang dia ni hmm muka macam bersalah je , how? " 

The answer is yet so simple , " Kita takde dekat that scene , so there's a big room for assumptions , kita tak boleh nak straight jump into conclusion yang hahh muka dia macam pijak semut pun tak mati , mungkin penyek hahah then tak bersalah " 

and you know whats even more " What stands in court tak semestinya benar " when courts are supposed to upheld justice. Banyak banyak mahkahmah , mahkamah mana paling adil? Shah Alam ke Melaka? Tak , mahkamah Allah. Sebab what stands in courts might affected by admissions of evidence , which evidence , ada masa kita sendiri tak boleh nak verify the validity of evidences. Its human system anyways , so kau tak boleh tolak the assumptions of lacks in any sense sekalipun kau claim it was done by professionals. So nak cakapnya yang its never right untuk kita straight jump into conclusion just because kau baru baca article bla bla yang kata anak makcik joymanhuxryeths ( hahah kena cari nama makcik peliks sikit supaya takde kaitan dengan yang hidup dan mati ) bersalah on this and this. 

Suprisingly learning law makes me less judgemental , I read many cases ( nak nak sebab exam dah dekat ) , ada banyak je kes yang kau rasa eh tak adilnya kenapa outcome macam ni . Aku taktahulah sampai ke tak mesej this post since I was jumping here and there , tapi I hope it did left something for you to ponder. Bersangka baiklah . Dan bila kau tak mampu nak menyenangkan , jangan menyusahkan. Bayangkan yang kita stood in the place orang yang kau sedap maki berkajang berjela tu , will you be able to take it? The pressure? How about seeing someone you love dearly were put in that kind of pressure? Sakit kot. Kita ni jangan cepat sangat menghukum orang , sebab we're in no position to accuse and blame people , dan kita mungkin tak diletakkan lagi dalam position dihukum , hanya kerana a set of catchy article . Kau tahu kan bumi ni sfera pastu dia pusing pusing? Macam hidup la , satgi kena kat diri sendiri sebab roda dah berpusing dan sekarang kau berada di bawah?

Berlapang dadalah , dalam setiap pekara.

Bila bicaramu tak mampu menyenangkan , akan selalu menyakitkan , bukahkah diam itu lebih baik , lebih senang. Aku tak mampu nak menyekat hak bersuara kau , tapi eh wait a sec , kau rasa rasa dari mana datang hak bersuara kau tu? 

6 comments:

Anonymous said...

Dear kak anis, what influenced you in choosing your firm and insurance universities? Cost of living? Fame? The? Requirement? Also, what advise would you give to your younger self in deciding this matter. Also lagi sekali *sorokbelakangtiang* kak anis uni mana yang you would recommend to us?manchester? Cardiff? Hope kak anis boleh reply asap :D (kak anis tgh exam right, gooluck !)

Anna Nazari said...

Hmm. Hai awak. Aaa I don't exactly put any expectation before ( merely biased by my mom rasa which one is the best ( plus she heard of how the uni and the surrounding from kita and her friends , and follow my heart ) sebab I only got 2 offers out of five. And dulu first dapat Cardiff then Manchester. Pastu I tell myself kalau dapat Kings, kings akan jadi my firm Cardiff insurance. Then kalau tak dapat KCL , my firm choice would be cardiff despite requirement dia lagi rendah dari Manchester. That's it. Its more on your personal preferences macam mana , sebab I choose Cardiff pun sebab dia dah already top 50/100 uni which inclined dengan JPA nak apa. Truthfully akak tak fikir living cost semua sebab I got no one to gimme such Info's. Recommend to you tu , you ambik what course? Because I couldn't simply suggest without knowing apa yang you suka + what course you're taking. So basically it's my heart instinct and what my parents tell me to do , sebab my mom did mention that she feel at ease kalau its Cardiff and it's my first offer anyways , so I guess from that moment hati dah berat dekat Cardiff and finally here alhamdulillah.

Anonymous said...

Akak I'm taking Accounting and Finance..

starlark said...
This comment has been removed by the author.
Anis Nazari said...

Haven't heard any of accounting students ( dari Intec dulu) sambung dekat Manchester but you may want to consider Warwick , Cardiff ( these yang majority choose as firm for accounting finance setakat yang akak perasan ) , insurance boleh consider Essex , Aberystwyth . You can try apply Centre London kalau nak like LSE ke. I couldn't recall much unis for accounting finance. Maaf :'(

Anonymous said...

Okay akak thank you so much! :D