A visit to the dentist ! - appreciating your once in a lifetime gift :D

I was never fit in an equation that include dentists in it.


I had this stigma dalam kepala yang dentist amat menyeramkan. Somehow they deal with your mouth which makes it scarier. And most of the time bila tiba je masa ada pemeriksaan gigi dekat sekolah , lutut secara tiba tiba kehilangan tulang dan ligaments haha. SEJAK SEKOLAH RENDAH  ! I can't really stand the smell of the clinic itself , sebab bau sedari sekolah rendah sampailah ke menengah sangatlah sama = MEMUALKAN ! overtimes I'll puke in advance even before any treatment haha. On top of that , masa aku form five , I acted rebellious terhadap dentist yang datang sekolah tu dengan harapan dia akan incline terhadap  aku punya rebelling side , hahahha IN MA DREAM . sebab dia sarcasm balik dengan aku , and I'm left with no choice but to agree with the treatment sambil menyumpah nyumpah dentist kacak tu di dalam hati hahaha. He might be the reason why I dont really plan untuk bersemuka dengan mana mana doktor gigi di dunia ahhahahhahahah 

since then , bila habis dah sekolah , I guess satu perkara yang selalu menggusarkan hati terhapus dari lists. ( tahap menggusarkan k ) ( jangan memain ) ( ahhahahahahhahah ) and ever since 2012 tak pernahlah nak ke dentist tu ada dalam wishlist kehidupan .

However , last few days I got burdened by my dental status ( hahah adakah ini term yang benerr ) , sebab not even once aku gosok gigi , gigi / gusi tak berdarah. And I guess memang gusi aku ingin bertindak ganas selalu jadi aku macam iRedho je . And nak dijadikan cerita I suddenly felt yang I've been taking things for granted like dapat gigi yang alhamdulillah bolehlah tersusun tapi tak jaga dengan baik and out of sudden I saw myself googling " caj perkhidmatan gigi klinik kerajaan " " scaling tu sakit tak ? " ( literally typing it ) " cost klinik swasta pergigian " . And berbekalkan keberanian  ( masih terketar no worries haha ) + this wanting to do scalling kept bugging my head  + I want a sets of clean teeth + I need to take a good care about this dental issues = aku mengagahkan diri , hahahahhaha no way I bug my sister to drive me there tengahari buta ke the nearest klinik pergigian kerajaan , Klinik Pergigian Ayer Molek . Before that dah janji dah nak pergi pagi pagi tapi biasalah terlajak perahu boleh diundur , terlajak tidur sampai tengahari kah kah kah tergolek. Aside from that , aku tak rasa aku boleh afford charge klinik swasta. 

Sampai sampai je , maybe sebab dah tengahari , tak ramailah orang plus aku rasa tahap kebergantungan malaysian pada penggunaan dentist ni tak berapa nak tinggi lagi , so yeah , at one side it benefits me sebab takyah tunggu lelama. Since tak pernah pergi klinik gigi voluntarily , the first step is to daftarkan diri which they don't even require any verbal exchange , nah ambil IC kuuu sahaja haha. Then after like a while , dalam 5 minutes camtu , nama kena panggil and its time for the scary scaling. Hahaha berapa banyak kali kau cuba untuk menipu dirimu yang scaling tu tak sakit , seberapa banyak kali tulah dikau gagal hahah sebab dia sakit , ( plus kau dah berabad tak scaling ) , dia takdelah sakit mana but nyilu aaaa and dia akan bug jugak your mouth for hours ( alhamdulillah hari ni okay dah ) . 

Lucky me I got a doctor perempuan cina , yang sangat sangat baik , yang tak sarcasm , yang make the super murah treatment ( daftar RM 1.00 ) ( treatment RM 2.00 ) worth more than what I paid. Sebab orang selalu cakap , ( in my experience too ) yang klinik kerajaan selalu bagi this love-hate feeling dengan nurse - doctor - surrounding dia yang buat kita tak gemar untuk berkunjung ke klinik secara berkala haha . Tapi my visit to the dentist after years ni rasa macam menenangkan. In the past aku selalu macam akan bangun banyak kali untuk berkumur sebab rasa nak muntah dengan pipe sedut air liur / darah dengan the pressuring situation , but this time around , I guess age had turned me into a braver girl that stays calm ( tak masuk bakul ) ( mungkin besen )  . weh padahal dalam kepala time tu macam Najwaaa tabah tolong , you're removing all these bad plaques be strong sambil buat drama ultraman lawan plaques haha sambil raabi yassir wala tu'assir bebanyak kali dalam hati. Zikir works best I tell youuuhhh. One other tips , JANGAN FIKIR APA APA MASA TREATMENT tu , it makes you calmer and tak mual hahaha it works on me. 

I survived than 10 minutes treatment / or less. Hahaha gaya survive apa je. So this I considered as an appreciation post dekat staff and surrounding klinik pergigian Ayer Molek , Melaka aicewahs. because magnificently I don't smell those suffocating clinic smells.  For the fast and very good service , I'm considering to put " dentist visit ' as my yearly activity. Nak buat enam bulan sekali tapi kena tengok camne kat UK , kalau tak mahal boleh la kot. Tapi kalau mahal , guwe akan pulang ke tanah air dan pergi mendapatkan rawatan di sini saja ( drama indon episode 3 ) ahaaaa. 

Dengan itu juga , hahahahahha kau dah kenapa macam nak buat perenggan penutup bahagian B UPSR haha , I'll promise to not take my teeth for granted. like selagi cantik ni jagalah bebaik en. Maksudku gigi k haha.  Hahahha I guess sebenarnya it starts with aku tengok insta then nampaklah this one insta yang jual teeth whitener , and it attracts ma eyes ngueh , pastu dalam keadaan gigi tak berapa nak presentable nak buat whitening memang macam tak memberangsangkanlah aku rasa. 

so aku jugak nak mengajak anyone who reads yang takut jumpa dentist or whatevs it is ataupun memang dah tak jumpa dentist after years , to have a visit to the dentist. Selagi ada gigi ni kita kenalah kan jaga baik baik , and its a once in a lifetime gift and kita banyak urusan menggunakan mulut like nak  MAKAN , bercakaplah , lelagi yang menulis ni insyaAllah kerjaya dia banyak nak pakai mulut , and since mulut tu dekat muka , nak taknak its the first thing to be judged on your face ! kita manusia ni tak lari dengan what we call self confidence , and banyak masa aku rasa macam susahnya nak bercakap if your mouth stinks like skunk and kena macam cover cover hahahahhahaha and indirectly it degrades your self confidence to negative. Now that I've cleaned my teeth and planning to bersihkan lagi sikit since the first treatment macam banyak gila darah so doctor tu macam susah nak nampak , now I am a clean teeth freak ! literally a freak. Hahah dia jadi macam I ate memalam and orang kata jangan gosok gigi straight lepas makan sebab your teeth are most vulnerable masa tu , so I'll wait for like two hours tersengguk tengok triplets sambil ketawa siput then gosok gigi lelama dari kebiasaan , dan baru tidur hahaha. ( aku ni macam selalu endah tak endah dulu pasal gigi kenkadang tertidur tak gosok gigi memalam ) ( ai isz sad aren't I? ) 

still looking for the exact best ways to keep my teeth healthy ( any dentist yang membaca and wish to help :p  , I would appreciate any tips )

* today I brought my nenek to the clinic jugak sebab dia nak cabut gigi. Seeing myself menapak klinik gigi more than once in a very short period of time - my genes have changed heh? hahah mende kaitan dengan genesssss

Hahah so apa tunggu lagi? a RM 3.00 treatment that affects your self confidence - ways to avoid future mouth health issue - appreciating your once in a lifetime gift is definitely should be in your list to do if you haven't done it this year ! 

( this is way before the treatment ) ( not ready for a close up teeth picture ) 
( ahhaha nak gak menyelit ) ( kasi can boleh ) 
( sudah terjebak dengan instant shawl ) ( its so instant that no other instant thing that beats it , masuk maggi hahahha sounds so law-ish


Do it before its too late :) 

ps masa aku tulis ni tetiba nampak Doo Joon ( BEAST oppa haha )  dekat televisyen hahahahha his fifteen seconds appearance membuat daku excited tanpa bersuara hahaa. Meskipun meminati beast , aku bukan kpopers hahahahahha nak gak tulis pehal 

No comments: