#beedadari_project

Bismillahirahmanirahim.

p/s details for donation , if you wish to be a part of the project , I'll insert it down below :)) 

If you guys ( who read ) were following my instagram might probably have a sight of this #beedadari_project . Which I'll explain in brief insyaAllah pasal amenda #beedadari_project ni , like why in this world you spell BIdadari as BEEdadari , adakah kamu berekor ekor lebah yang plan travel bersama? ( najwa bersama lawak lebah yang tak lawak pun , mohon bersabar dengan dia ni haha ) . 

Lets start !

Aku sebenarnya ahli bidan terjun dalam this project. Leuls it actually start with ONLY travelling around Cambodia which aku belum lagi dapat jawapan dari my beedadari's why Cambodia of all other places. Keh keh cerita macam mana aku start nak join ni agak menunjukkan sisi kegagalan guwe dalam matapelajaran geografi mungkin juga bahasa , because I usually address Cambodia as Kemboja , like in what situation I shall call it Cambodia , ekekeke pastu aku pun ingat yang Cambodia ni bunyi cam ala ala duduk dekat benua afrika , pastu dengan kesalah fahaman itu , aku pun pergi la reply tweet my humaira ( Iwani Nasir ) " Bila? Winter? " LIKE WHY YU WANT TO TRAVEL BACK FORTH MY-UK-CAMBODIA NAJWA OI BAIK BALIK MALAYSIA CENGGITU !

At first I was like " okay I'm in but before that nak kena tanya parents dulu " and alhamdulillah Allah ease it and my parents approved :) ( my parents rarely this easy ) ( jadi makanya guwe harus menggunakan peluang ini sebaiknya ) ( insyaAllah ) 

Okay , first , why BEEdadari? 

How to start eh , well actually it starts with a conversation , like what hashtag shall we use to address us , and banyaklah cadangan termasuk #genganiayagajah ( because we plan to naik gajah there ) ( and at the same time we're afraid that gajah might as well refuse us haha ) , aku sebenarnya sangat suka term BIDADARI ni sebab it sounds like so pure and innocent hahahah padahal diri ini tidaklah seperti bidadari mana walhal tak layak mungkin ( but we shall sets our dream high , to be a bidadari dekat syurga nanti for our family - our husband ke nanti ekekeke ) , and dulu aku pernah acah try nak pakai terms BAEDADARI , BAE which means baby la kot padahal aku benci gila kot orang panggil Bae bae , BAE karang ( seperti aksi ingin menyepak tapi menyebut BAE dengan nada tinggi haha ). 

Tapi sebabkan dah ada yang pakai hashtag #baedadari ni which is my ge'ef ngueh ngueh , so instead of bae and we use it as bee. Sebabnya ( kah kah banyak k sebab kenapa bee ni ) , one of my beedadari is my housemate dekat kardipp ( Ajlaa ) , Ajlaa only have one name which is Ajlaa binti ( dirahsiakan atas dasar tidak market housemate sendiri kah kah kah ) so bila nak panggil tu kan , rasa macam pendek gila harakat Ajlaa tu , jadi sebagai housemate creative lagi innovative , aku pun menambahlah panggilan ajlaa kepada ajlaabee ( so macam senang sikit nak panggil hahaha my logic )   , which bee supposed to be baby but we're in a relation that eiu-gelinya-nak-baby-baby-ni , jadilah ajlaabee. So it starts there ! BEEDADARI starts there ! so sekarang officially la aku hentam semua panggil Iwanibee ( my humaira merangkap travel partner dua musim ( winter spring ) merangkap my beedadari juga )  , Haifabee ( my beedadari juga ) , and najwabeee ( nak juga menyelit ) ( and aku tak sangka juga melekat nama jelabee tu sampai orang lain pun panggil ajlaa as jelabee hahah ) ( ampun sis ) hahah. 


Macam mana boleh tercetusnya #beedadari_project

I guess later after this , maybe after our trip ke  , if kot kot korang the girls yang membaca  ( because obviously only girls use bidadari ) ( kalau lelaki ya jadinya bidadara kok * nada indon hahah * ) rasa rasa nak buat charity project , bolehlah kot nak pakai the same hashtag , #beedadari_project  moga the charity yang kita buat ni jadi satu nilai tambah pada kita yang qualify kita jadi bidadari di syorga ameen ( meh gather kat syurga sesama meh my beedadari's ) 

asalnya like I said , we plan this trip as just a trip , tapi my Haifabee came up with an idea nak visit schools there ,it starts with random search and we found a Green Gecko project organized by an NGO there and we had some discussions before making the project on what is this Green Gecko is all about. Its like satu penempatan yang diuruskan oleh satu NGO for the homeless kids and kanak kanak yang memerlukan. Tapi at the same time , we planned it together dengan our tuktuk tour guide dekat sana , sebab perhaps he knows more and dia jugak nanti yang akan bawak kitaorang jenjalan semua so macam dia kenalah kan tahu nak pi mana ceqq adik ni . 

And sampai satu tahap tu dia tanyalah kitaorang kenapa Green Gecko ? Pastu kitaorang katalah macam taknak kosong kosong datang travel balik , so kira macam nak buat charity jugak , nak tengok how the kids doing there , more on to share happiness through visiting and donation aaa camtu. And suddenly our tour guide tu mention la pasal instead of going to that place , why dont you visiti these muslim schools , ( dekat kampung dia ). He provide us with the name of the madrasah and we did some research pasal benda ni . 

First reflection : 

It was heartbreaking tengok budak budak himpit himpit belajar dalam keadaan yang daif. Kami dimaklumkan ada 150 students di madrasah tersebut bersama hanya dua orang guru. In a picture that my friend provides shows that they used buku dari Malaysia ( contoh guide solat ) bagi tujuan pengajaran di sana. And to see pictures yang these kids reramai duduk dalam satu kelas , rasa macam , weh kau dulu mak datang tiap minggu belikan soya la susu la segala bagai baju uniform tiga empat pasang , kelas selesa siap bagi loker hah sorang satu , meja pun tak kongsi tiga orang semeja , in what position you're standing that allows you to take things for granted? Kau , Allah bagi rezeki dapat belajar , dalam suasana yang sangat sangat tenang dan membantu , tell me , in what position you're standing now that allows you untuk dustakan semua nikmat yang Allah bagi ni? Because some people outside there tak dapat pun peluang sepertimana yang Allah bagi dekat kau ni. 

We ask our tour guide jugak for pictures from the school itself , sebab dia dekat sana en , so dia lagi tahu dan nampaklah how was it there. Masa aku first google kawasan penempatan tu , penempatan tu kira macam mewah jugak sebab kawasan pelancongan tapi when it comes to the madrasah , it shows two different surrounding. And aku tak menolak kemungkinan yang its due to the almost 90% penduduk Kemboja bukan beragama Islam and muslim being minorities might explain the picture. We personally dont have the clear idea tentang how was it there , but insyaAllah with this #beedadari_project funds , we're trying our really best to give some ease to the children there. Bantuan dalam bentuk alat tulis , telekung , quran , sejadah , and many more. With the funds we collect for this two weeks insyaAllah , akan diinfaqkan pada masjid dan sekolah disitu. 

these are some of the pictures we got from our tour guide. 






In the process of collecting funds ni , ada je orang yang cakap yang he/she dont see kedaifan tempat tersebut , and of course kita yang involve in the project nak tak nak have that doubts in our hearts sebab this involve amanah amanah manusia itu disalurkan pada saudara kita disana , tapi I believe yang this is done for a good cause and insyaAllah , niat kita ni untuk membantu , dan kalau kalau keadaan mereka tak se'daif dalam gambar gambar sumber google mahupun pakcik driver tuktuk tu , we're still giving those funds to the madrasah and masjid there dengan niat kita membantu. Dia sama macam we're in doubts nak bagi sedekah dengan anak anak berpeleseran di kaki lima mahupun ibu bersama anaknya yang tidur di pasar , kadang tu kita kalau nak memberi , kita bagi  je , tak kisahlah dia tu menipu ke saja tidurkan anak ke , sebab we never know she needs it more than anyone needs it , dan sekalipun dia menipu , itu urusan dia dengan Tuhan. 

And its for us to remember , dalam bahagian rezeki kita  ada rezeki untuk orang lain. Macam kita dapat gaji en , kadang ada portion 0.2% dari gaji kita tu kita buat beli makanan kucing yang kerja dia berak atas baju kencing di tepi sofa tu ( hahahahha nak gak kucing letak sini ) , tapi sebab Allah dah kata " Cing , 26 haribulan ni gaji jadi adalah friskies perasa gourmet tuan engko belikan aicewah tidak perlu lagi menguis kuali ataupun menjatuhkan tong sampah mencari ikan " gituuuuu hah haha. 

So I guess that's it sedikit sebanyaklah penerangan and clarification daripada pihak beedadari's tentang #beedadari_project ni. Dan banyak banyak banyak terima kasih kepada yang sudi menghulurkan bantuan , insyaAllah akan disampaikan amanah amanah kalian pada anak anak dan saudara seislam kita disana. 

Aku jugak tak tahu sama ada sampai tak apa yang aku nak sampaikan ni , but I hope dia sedikit sebanyak memberi idea regarding this #beedadari_project 

Hope to see more reflections from me myself lepas balik trip nanti. Harap juga didoakan kemudahan kami sepanjang berjaulah ke sana nanti. Moga Allah membalas kiriman doa dan bantuan kalian dengan banyak banyak banyak limpahan nikmat dan rahmat :) 

adios amigos :*

InsyaAllah if you're reading through this and wish to be a part of this charity project : Here is the details :)

“Apabila seseorang anak Adam meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara (yaitu): sedekah jariyah, ilmu yang dimanfaatkan, atau do’a anak yang sholeh” (HR. Muslim) . 

😊


Bismillah  . Kami dimaklumkan kanak kanak ini kekurangan iqra' , buku dan juga alat tulis . Mereka bersemangat untuk mempelajari ilmu agama walaupun terpaksa berhimpit himpit sesama mereka di dalam kelas . 

Want to help us in sharing the love through sadaqah ? We're planning to visit Madrasah Qamaruddin Al-Islamiah while we are there. InshaaAllah, dengan sumbangan wang ringgit anda, kami akan membeli barang keperluan pembelajaraan mereka dan selebihnya akan di infaq kepada pihak sekolah dan masjid . Di sini disertakan sekali akaun bank untuk menderma : 

Maybank 
No account: 164856107205 
Nama: Iwani Mohd Nasir 
Reference: Kemboja2015 

CIMB 
No account: 7605324625 
Nama: Anis Najwa Nazari 
Reference: Kemboja2015 

United Kingdom 
Nama: Haifa Shaheera Adzlim 
Jenis bank: Lloyds 
No account: 65924860 
Sort code: 30-96-91 
Reference: Kemboja2015 

Tarikh tutup penerimaan sumbangan adalah pada 20 Ogos 2015 . 

Boleh juga whatssap +60173713834 untuk mendapatkan alamat jika anda ingin menderma dalam bentuk barangan 

❤Beedadari project was an idea that came after the realisation that travelling alone is no fun if we couldnt do something to benefit others. Knowing cambodia and its socio economy, we were called to help the unfortunate children there as children is something close to our hearts  . 

💞

With the information provided by our future tuktuk tour guide there and also after did some research, we found out that there is a few madrasah in Siem Reap that are lacking facilities and teachers where help and donation are very much needed and appreciated. Hence, we would like to share the opportunity with our friends and family to also be able to help those wonderful children through this fundraising that we hope could bring some smile on their faces, insyaAllah  . 


🌸Beedadari project consists of haifa, iwani, ajlaa, najwa and all of you that are willing to share the happiness with the children, may Allah accepts every little effort that we make to make this a world a better place  . Moga sedikit usaha kita ini mampu membawa pulangan yang baik baik di akhirat nanti . #beedadari_project



- sumber , instagram :) with hashtag #beedadari_project 

No comments: