Random Q&A about flying off to the UK

I've been receiving random questions about flying off to the UK that sometimes I curi curi jawab email masa tengah watlek takde document nak dilihat masa bekerja. Hence I decided to list some of the questions I received for the past few days , and the answers too insyaAllah

I've been wanting to put this picture somewhere.
( some technical stuff aku mungkin dah lupa the details but I'm trying my best to help ) ( this may apply wholly on sponsored students esp JPA , sebab my answers revolved around my experience )

VISA

Shall I opt for the priority visa
My answer for this will always be a YES ( dalam duration masa July to September ) . For JPA students , insyaAllah akan dapat balik this money when you claim back . Sebab after result sampailah masa nak fly , you will always ,always berperang dengan masa , so to be on the safe side , please opt it in. 

Bila nak buat appointment for Visa? 
Last time I applied mine somewhere end August early September tak ingat , and since masa tu macam ramai gila orang fly , I got my appointment on the 9th of September ( aku tak ingat , aku cuma scroll balik post lama hahaha ) , and I collected my visa on 17th of September , a day before aku fly. Exactly visa aku dah siap on the 14th or 15th September , tapi masa tu aku baru pergi KL ingatkan visa dah sampai ( masatu email visa belum dapat tapi nak try an error lols ) , tapi bila dah patah balik Melaka , sampai seremban , email baru masuk kata visa dah sampai adududu. hahaha

Visa ni bentuk dia macam mana? 
My time its printed on a piece of paper and digamkan , kot , dalam passport , so masa aku apply visa kena hand in sekali passport sebab dia perlukan passport untuk lekatkan kertas visa tu. But I guess sekarang dia macam dalam bentuk card. Macam IC but idk betul tak. 

Harga visa semasa?
I'm not sure. But my time dah reach up to RM1500++ I bet its higher now. 

FLY 

Nak bawak apa nanti fly? Selain makanan and baju 
Selain bawa hati yang sejahtera , bawa bersama semua resit - resit asal for everything yang boleh claim dengan sponsor , from your visa application , your visa priority , your TB test for visa , adik adik kakak abang yang mungkin ada kaitan dengan visa. 

P/S ; JANGAN LUPA TO MAKE A COPY OF ALL YOUR LETTERS / RESITS letak dekat rumah . Time time camni selalunya banyak saguhati pelajaran , so tinggalkanlah offer letter kat rumah buat simpanan your parents. Apa apa kita taktahu nanti kena rujuk en? Buat satu file letak dekat rumah , fotostat setiap benda yang kau bawak ke UK . 

Anything vital on the plane?
A pen and your address in the UK . Perhaps your ticket as well. Sebab masuk UK kau akan kena isi satu borang masuk UK. Dia nak alamat , your duration years dekat UK , your flight detail sesikit gak tak ingat. 

Bawak sekali filing yang ada certificate TB test , your CAS/ Offer letter and any bukti yang kau akan melanjutkan pelajaran ke UK , sebab imigration akan mintak benda benda ni , maka janganlah dikau gelabah saat turun ke Heathrow Terminal 4 yang tak amusing tu hahahha. Letak all the documents dalam HAND LUGGAGE / HANDBAG okay ? 

For JPA students selalu korang akan naik MAS , its a non stop pleasing flight weheeee bila nak naik MAS lagi ni. so my advice , untuk orang yang selalu dehydrated , lepas security semua , buy a bottle of water , besar pun okay la kot , tah tengoklah kau jenis minum air macam mana. Okay je nak bug steward stewardess sepanjang flight mintak air , tapi kau pulak yang tak selesa. Kot. sebab meminta banyak kali tatkala semua sedang tidur. 

Macam mana nak tahu tarikh fly? 
Usually dengan sponsor , kau cuma akan tahu tarikh a day or two before flying which you might found yourself in despair . Kalau ikut anggaran , last time my terms starts on 24th September , my flight on the 18th , so pepandai la kira. 

My advise , prepare yourself dalam tarikh anggaran tu , last time aku punya date fly bercanggah dengan apa yang JPA bagi and apa yang MAS bagitahu. Jenuh la menunggu call MAS tapi nak tahu exact tarikh fly punya pasal lols. Masa guwe , JPA bagitahu aku fly on the 17th tapi bila call MAS , they said on the 18th malam. So aku tanyalah JPA nak percaya siapa ni ? JPA kata percaya sponsor , namun sebetulnya percaya MAS , hahahahha sebab takkanlah MAS salah urus orang naik flight apa. oh yeah usually JPA akan email and call bagitahu bila fly , so make sure update email dengan phone number dengan JPA k 

Jangan pernah atau coba coba memberi alasan dekat JPA '' Saya tak kemas lagi'' sebab JPA definitely jawab ' Awak nak fly tak? ' Rhetorical question mestilah nak , so boleh lah start buat list and bukak beg dari sekarang , kemas sikit sikit , so by the time dah middle Sept , dia panggil boleh terus fly. Nak taknak kita kena bersedia la kot and takleh nak expect JPA leisurely bagitahu awal awal , dia memang akan rasa Ya Allah geramnya , tapi bukan selalu adrenalin mengalir lajuuuuuu hahaha. 

UK 

Makanan mahal or murah? 
Barang seperti sayur sayuran , aku rasa sangatlah murah , kalau kau jenis suka makan cendawan butang tu , hari hari boleh kot pergi beli satu pound dekat tesco. Veges and fruits generally murah , pakai currency sana la , kau jangan ngengada pi convert. 

Which telecommunication line provide the best and akak pakai apa?
Masa first year I use bills , contract , 14++ pound a month Vodafone , contract 12 bulan rasanya. Tapi tukar Giffgaff masa second year sebab dah taknak commitment bayar contract sebab last time aku kena bayar gak masa summer padahal tak pakai pun tapi sebab ada contract terpaksalah. 

For me , Giffgaff paling worth it kalau in comparison with others. 10 pound a month , pre paid , 500 minutes call , giffgaff to giffgaff number call message free , tak ingat berapa ratus text , 1 GB of internet sebulan. And I must say , 1GB sebulan , kalau kau pakai wifi dekat rumah , IS MORE MORE MORE THAN ENUFF. Idk but dekat UK dia macam tak makan data laju , kadang aku pakai lebih dari dua minggu ( kat luar untuk terima whatssap , whatssap call , kenkadang bukak youtube tapi aku tak tegar pun tahap bukak youtube ) baru pakai dalam 400 megabyte to 500 Mb. Sometimes less. Kadang tak habis pun pakai sebulan lols. Idk if I gave you guys the right one ( package ) tapi I think Giffgaff is nice.

Andddddddd , if you go to JOM Journey of a Muslim , usually seniors gave you simcards for FREEEEEEE I REPEAT FOR FREEWEWEEE. So perhaps that saves you some penny huh? 

Which bank you use?
I use Lloyds. Sebab Cardiff semua bank pun easily accessible. Some unis kadang takde Lloyds dekat dia , so they may have Barclays , last time Cardiff did gave us inside the freshies file , a comparison between banks , so you may choose from there. No specific reason why I'm using Llyods but my current account is an Islamic current acc ( takde interest ) ( I'm not sure how this works ) , but as for savings , there are interest yang akan masuk dalam your account , so soalan yang orang selalu tanya , camne nak meng'halal'kan account saya ? 

Seniors said , there are various ways , selain simpan duit dekat bawah bantal yang dirasakan kurang relevant secara praktikal , selalu we advise to ask the bank the rates of interest yang masuk dalam account ( jangan risau its all inside your acc flow so boleh tengok ) , then asingkan siap siap . Or take the money out and give it to charity. Sebab its not like we have choices sebab kita kat negara orang. But I don't know if somebody out there have better solutions to it. 


Okay tahap kerajinanku hanya takat ini hahahhaha people did ask about Financial Affidavit and Visa namun guwe lagi kemalasan nak menaip okay bye. 

No comments: