A journey I'm opting till the day I die

Tadi keluar satisfy sweet tooth housemate , pastu macam mana tah boleh tersembang pasal borang BM ( Baitul Muslim ) 

Last time I saw the form was last year , I mean in 2016 still but in my second year , bukak kejap usha what are the things they asked inside it.  Basically it's like a self evaluation form - describe yourself and whatnot . Its a form where you kinda need people's idea / description about you. Oh baru teringat , mungkin boleh masuk topik BM ni sebab on the way ke Kaspas tu ( the dessert place ) my housemate compliments my cooking today tahap dia terfikir ( dan dia cakap ) ' wuish siapa yang kahwin dengan najwa ni untung gila ' ( dan kalaulah kahwin tu revolve around masak je , mungkin dah boleh kahwin dari tahun tahun lepas la kan huuuui ) 

Oh k back to the form , sampai satu tahap tu , soalan yang aku pause ( dan kinda taknak isi last year ) ialah 

Prospect dakwah

( idk the exact wording but basically asking about projection individu untuk masa depan dalam dakwah dan tarbiyah ) 

I can't answer that last year sebab satu benda yang keep playing inside my head ' I don't see myself in dakwah and tarbiyah lepas habis belajar ' as if its an obligation yang boleh buat masa ada kelapangan je. 

And slowly Allah answered resolves my doubt subtly during summer holiday and sets of daurah I went for masa third year. Sangat banyak event yang Allah susun untuk tunjuk ' You better see yourself in dakwah tarbiyah ' 

the spark was the car ride with Kak Akhma balik Ramadhan program - then conversation dengan ibu balik daurah ' Teruskan semua ni even dah habis belajar ' , because it comes from someone so dearly to you , its like getting a big support to accelerate dalam jalan ni  

And I'm kinda seeing myself , gaining confidence nak isi borang tu , and I told my housemate yang

 ' I don't know how but dakwah tarbiyah ni adalah benda yang kita nak buat sampai kita mati ' 

and harapnya Allah redha and choose me to stay in the journey.

By saying that impliedly saying I need to be ready with anything yang Allah nak uji. Sebab I definitely know yang He won't let me to say I am among the believers without being tested. 

I never know how to express this but I am grateful dengan susunan Allah - setahun yang lepas dakwah dan tarbiyah mungkin tergerak dengan paksaan yang halus ( my kakak usrah is a pro with this kening kening and I am forever grateful for that ) - setahun lepas mungkin baca article berunsur tarbiyah tak rasa kesannya

Daurah minggu lepas sangat sangat mengubah ruang pandang , mengisi segala kekosongan bagi perkara yang masih ada lompong dalam kepala though its not directed directly for me as I went there as a facilitator . Walaupun contemplate masa nak pergi , dua tiga orang cakap ' Ada tu tarbiyah yang Allah nak bagi ' 

And indeed , sangat banyak. Usually people get pengisian ' Qaedah Sulbah ' being the creme of the crop masa daurah summer after first year , tapi first year summer holiday aku tak merasakan yang aku kena pergi daurah daurah tu , jadi aku dapat input ni masa dah insyaAllah setahun bergerak dalam gerabak dakwah dan tarbiyah. 

Aku nak sangat dapat tulis setiap perasaan tu dalam ni  tapi aku tahu aku tak mampu nak susun pun nak mula dari mana dan macam mana , tapi I wish to make it a topic yang aku akan sembang dengan orang sebab aku nak deliver dia dengan kata kata and perasaan. 


No comments: