Cardiff University Campus Tour ( Najwa's version )

So this post is for anonymous yang request few weeks ago nak campus tour , tapi sumpahlah segannya nak cakap campus sebab Cardiff University scattered around the city so kira a city campus? eh? , so kira this post would only include schools yang I used to see daily , mungkin tak nampak aaa mana school for medicine or pharmacy sebab those schools luar capaian diri. So I decided to make it like from my house - to the school journey ( maaf kalau kualiti gambar berskala negetif haha )

Lets get started !

so everyday from my house in a week I'll walk in two different path ikut kelas kat mana , which Monday dengan Thursdays my class would be at the Julian Hodge , Column Road. While Tuesday and Wednesday my class is at the Cardiff University Student Union. Jarak from my house to both places capai 1 kilometer jugak so I walk like 2 kilometer a day ( back and forth ) and kalau tetiba rajin pergi city it'll be 3 to 4 kilometres back and forth. Ye jalan most of the time , or kalau dengan housemate , ikutlah mood nak naik taxi ke jalan ke . Sini sejuk , so berjalan seronok kot. Kot la. Haha taktahulah sebab everyone walks so that's why I walk. Ngeh.

I'll try very best to put things in good order.

To Julian Hodge :

okay ini rumah saya di Cardipp. so kalau ke Julian Hodge , I'll walk to right , kalau ke student union , saya akan jalan arah ke kiri. Tak faham takpe ahhaha. 

so everyday I'll see this place , its a community centre for sports. I swim here , jarak dia dari rumah its like 500 metre , ke less 

every Monday and Thursday this is my view and route , which dalam gambar ni is a highway in Cardiff , lols takdok aih highway but sort of sebab jalan ni busy , yang bangunan tu is Talybont ( tak sure real name sebab ada banyak Talybont ) university residence. Nama jalan ni is North Road A470 ( mengikut maps google )

ni jalan depan sikit jumpalah a weird junction yang aku tak berapa nak faham dia punya bentuk tapi takpelah abaikan. 


so lepas tu you'll meet a road name , Column Road ( yang kanan ) , and there's a university residence here , satu Column Hall ( takde dalam gambar ) , satu lagi is this Aberconway Hall , well dulu masa nak pilih hall satu haram aku tak tahu , jarak dia semua nak sebut pun berbelit mende aberconwaywhatwhat ahahaha. Basically residence banyak ambik nama kawasan in Cardiff. 


so tadadada ! dekat sini mainly banyak bangunan bussiness , and kami yang law ni menumpang kasih sayang lecturer theathre bahahaha padahal takdak issue kasih sayang pun kat sini leuls 

Ini bangunan Julian Hodge tu !

see thats the bussiness school ! siapa siapa nanti ambik account ke business ke would deal a lot dengan that building , kot . hahhaha saya bukan budak bussiness terima kasih. 

my lecture theater 



its easy for me to get this shot sebab I always come like first and kadang tu selalu gak jadi orang yang bukak lampu lecture theater haha. 

so basically itu je yang akak / aku / saya akan nampak kalau kelas dekat Julian Hodge .

To student union :

Ni jalan depan Law School , kalau terus tu jalan Column Road tu which basically an alternative way to Julian Hodge. 

this is the student union building dari belakang. Camne nak cerita eh , student union Cardiff sangat unik sebab in between bangunan ada railway , which sebab tu ada depan belakang , belakang ni maksudnya before jumpa railway , yang depan is after jumpa railway lols aku taktahu nak terangkan k dah. 

sebelah student union bahagian belakang tetiba terselit tah dari mana sherman theater ni luils 

then ituuuu ialah mathemathics school , which depan dia ada satu islamic centre macam surau camtu , nama dia Al-Manar.  So senang aaaa nak solat , usrah semua :)


this is my library , library for arts and social science, memandangkan my housemate lately rajin like gila rajin lepak library kadang sampai malam , aku juga turut sama ke library kerana insecure , padahal dalam library sesorok makan koci ( kuih koci wahah ) 

inside the library. and tu dia housemates lepak library. 



hiasan semata mata hahah

Nadilah the housemate.

infront of the main building of Cardiff University ( in October I guess gambar ni ) 

Gambar di bawah ada tidak mengikut turutan dan memerlukan imaginasi yang tinggi untuk membayangkan kedudukan mereka hahah , well the easiest is to lai lai come to Cardiff and see :D HAHA ( credit to my housemate yang ambilkan gambar , Nabila Ismail #muahcikeddbanyaksemuamuahhh haha ) 


Ni optometry building. Dia terletak sebelah lidl ( a grocery shopping place yang jual roti murah bersama biskut fresh baked sedaps gila k ) 

okay nampak tak belakang tu , belakang tu is lidl , then opto building , jalan yang aku tetiba muncul ambik gambar ni nama dia ialah Cathays Terrace.

ni main building university !

still main building , main building ni terletak berhadapan dengan student union ( bahagian hadapan ) , kena melintas jalan , 

psychology building , betul betul sebelah law school.

tadadadada ! bahagian hadapan student union. Melintas , dan depan dia is main building university. Cardiff takde pintu gerbang macam most unis in malaysia have , ( sedih ) haha 

masih student union haha.

I'm not sure ni bangunan apa tapi mungkin psychology sebab depan tu tempat security uni , tapi takkanlah besar besar ni semua security 

belah kanan tu psychology building , tiada dalam gambar ialah law school , betul betul before psychology building tu , jalan ni kalau jalan depan sikit jumpalah student union tu. 





eh eh optometry balik , kalau saya rajin , saya lukis aaaaa peta hahaha.

aku juga tidak sure ni bangunan apa , taktahu university punya ke bukan , tapi its at this area. 

masih bangunan atas 

berhadapan dengan law school !

that's ma school people , law school , ye tu je law school tak fancy pun. Belakang law school ( tiada dalam gambar ) is a government building. Which suprisingly itsWales Government Building , unlike Malaysia , government building tu takde pagar fancy ke apa ke , its like just another building dikelilingi bangunan university. 

pintu utama masuk Law and Politics school. 

this is a room for tutorials ( small groups of 11 to 14 people , which kadang will be lesser than that sebab ada je locals yang tidak rajin ye anak anak , bersyukurlah anda lahir di dunia ketimuran menghormati guru gituuu hahah , serious . Tutorial wajib for all and it helps . 

masih bilik tutorial. 

view dari dalam law building. 


depan tu ialah library tu. Now you get the unclear picture tak? hahaha.

so mungkin for the time being itu je kot boleh tunjuk basic tour yang tak tour mana pun lols hahahhaha. Maaf awak camni je post akak sobs T.T . Akak doakan awak sambung study sampai over the sea and datang Cardiff to experience everything dengan mata sendiri aicewohs. Cardiff orang dia warm warm insyaAllah plus memang dah besar community Malaysian kat sini , so silalah silalah. Dulu I used to say taknak tempat banyak melayu sebab nak berkembang la kononnya , tapi you takleh doh nak deny perasaan belonging tu , takdelah overly attached kawan melayu je , tapi you sebenarnya memang nak at least ada community tu sebab it makes you feels at home and bila dah dekat sini , you'll definitely wish to have one ! serious saiddddd. 

Bye :)

2 comments:

Anonymous said...

Kak Anisss!! I was sooooo excited when i saw this post is finally up! *imagine kanak kanak riang jumps up and down atas katil* this must have taken you quite some time kan and a lot of efforts. Thank you so much kak anis and yeah i hope we can get there soon! Or shall i say, this sept :D mwehehe insyaAllah

Anna Nazari said...

I hope you like it ! Drop me an email ke soon so you won't stay anonymous to me , lai lai come to cardiff :)) Sorry macam ni akak punya tour lols I did plan to do video tapi biasalah ya Allah najwa ni equal to gelabah lupa semua. Jadi maafkan akak. See you very sonn ( oh btw turunlah dari katil , stop jumping :p haha )