Rindu tak perasaan nak sujud?

Back in my winter camp , I was sitting in my group circle before the talk , I have two sisters in my group yang did a surgery dekat lutut / kaki ( I am not really sure about the fact ) but certainly it cause defect in their movement terutamanya when it comes to bending the legs and they performed their solat with the support of the chair and when it involves bending the legs , untuk sujud is definitely hard for them . Then satu hari akak A tanya dekat akak B , " Rindu tak perasaan nak sujud? " 



It was a very short phrase yang menusuk dalam hati meskipun it doesn't really affect me. You know bila one thing yang mungkin tak berapa significant bila kita ingat balik , tapi Allah choose to make that simplest thing untuk terkesan dalam hati kita at the moment , there must be a clu from Him nak suruh kita reflect on ourselves , dan aku terkesan. And dia kata , Allah je tahu perasaan rindu tu macam mana. 

How irony was that bila orang yang mampu untuk sujud tak rindu nak letak dahi atas sejadah. How irony was that when someone who're not able to sujud longing the feeling untuk nak sujud but they can't. How irony the world could be? Dan sakitnya perasaan tu bila kita tahu yang bila kita mampu untuk sujud , kita langsung tak pernah rindu nak sujud. 

Mungkin bila dah hilang , kau akan faham perasaan bila kala ada. 

I encountered many phases in life bila kadang tu rasa malas nak solat . then kalau solat pun lambat lambat , pastu sudahlah lambat then nak cepat cepat habiskan solat dengan buat yang rukun je then thats it. Dan dalam keadaan yang taking solat for granted tu , I still mintak dengan Allah macam macam nak mintak sihat mintak baik mintak murah rezeki but offering prayers to Allah secara sambil lewa. And bila phrase " Rindu tak perasaan nak sujud ?" tu singgah balik dalam ingatan , I questioned myself , what if one day Allah dah tak bagi rasa dah the good feeling kneeling down , the only moment your heart is higher than your head ( akal ) ( posisi sujud ) , would you regret the days you take your prayers for granted? I would. 

Dulu I once read , bila you're in doubt to make a decision , or you're sad , affected by something happened , sujudlah. Kalau kita faham cantiknya how solat positions were designated , you will definitely feel at ease bila sujud. Kadang faham bukan datang dari kau tahu , kadang faham is when you accept with whole heart , believe yang solat is a beauty and having faith kuat sekuatnya pada Dia. 

And I did took steps , aku taknak faith pada agama sekadar percaya tanpa ground yang kukuh , aku nak faham dengan ilmu. Faham kenapa . Faham sebab apa. One small step I took was jotting down balik rukun wudhu' ada berapa , ( Rukun wudhu' ada enam niat - sapu muka - tangan hingga siku - usap ubun kepala - basuh kaki - tertib ) . Jotting down rukun solat , which there's thirteen of them. Berdiri jika mampu - niat - takbiratul ihram - Al-Fatihah - rukuk dengan tama'ninah ( tama'ninah simply means like a pause , you dont simply Allahuakbar then berdesup terus rukuk - iktidal dengan tama'niah -  sujud dengan tama'ninah - duduk di antara dua sujud dengan tama'ninah - tashahud akhir -baca tasahyud akhir ( ignore the mispelling because its translating from Arab - Rumi ) - selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w - beri salam yang pertama - tertib ) . Sebab I want to recheck what I've done for all these years were on track. Which benda benda ni insyaAllah kita semua dah tahu dah ,masa kecik siap tanda buku pafa buat amali solat segala macam , tapi kadang when you got older you tend to ignore these things sebab solat insyaAllah is already a daily routine for us , and sometimes we tend to neglect these small little details. 

Cubalah baca makna makna doa iftitah , doa qunut , saat kita tak berapa nak fasih bahasa Arab , its already inside our prayers , kita dahulunya dah memang di suruh hafal sebab its inside the chapter amali solat , and indirectly tanpa kita tahu maksud maksud dia , its all beauty. Fahamkan dengan hati makna surah surah yang kita baca dalam solat , like Al-Fatihah , then mungkin surah surah yang common kita baca , like 3 kul , surah surah pendek yang kita selalu baca . Kadang tu nak cepat , taram baca surah al asr , tanpa kita tahu , irony surah tu berkisarkan tentang masa. 

I may not be the most qualified person to ask you to do these and that. Tapi aku cuma hamba , aku cuma khalifah , dan tugas aku adalah untuk saling mengingatkan dan mengajak ke arah kebaikan. 

Sempurnakan solatmu , jangan nanti kita rindu perasaan rindu nak bergantung pada Dia. 

No comments: