Merentas dunia , dari bumi 4 musim ke negara khatulistiwa.

Motiffff kan tajuk !

btw setahun lepas , on the 19th of June , habis Alevels , and on 19th of June 2015 dah habis a year in Cardiff alhamdulillah :)

Bukankah sudah ku bilang samamu awal awal masa last updated post that my next post will be posted semasa aku di Malaysia. ( dan apabila dah dekat rumah , aku semestinya lebih malas untuk update ngueh ) Here I am ! ( aku tak terkecuali dari mangsa jetlagged sabar je ) , kadang tu sungguh aku berusaha untuk tak tidur during the day - or trying to make myself sleep masa tengah malam , well now aku akan tidur around 11 , awake at 12/1 pastu sebabkan nak membetulkan sleep cycle aku akan macam mehh kita tidur balik wakakaka. 

So I came back home early this week , for like 31++ hours plus kalau masuk journey from Cardiff to Malaysia. Hectic ! Aku keluar rumah pukul 5.00 pagi macam tu , then journey to London around 6.15 am macam tu - we took a taxi that early morning ( well 5.00am dah terang dah dekat UK  as subuh pun dah nak habis at that hour ) , pastu nak jadikan cerita pagi tu banyak gilaaa jalan tutup sebab ada cycle tah apa tah , we're aware with the facts tapi takde choice but to memang gerak dari rumah sendiri sebab banyak benda nak settle that night before. Pastu alhamdulillah dapat abang sado ala ala sharnaaz wakakka sebab dia macam dari awal angkat luggage besaqqq kitaorang naik taxi then he argued with the pakcik pakcik yang tutup jalan pagi tu , dia macam bengang gila kenapa tak bagi lalu , pastu meter reading keep hiking up sebab dia bawak kitaorang pusing pusing as banyak jalan tutup and abang taxi tu macam cakap , the girls ni nak kejar bas pastu tengok aaa besar mana luggage diaorang pastu nak jalan jejauh ( deramaaaa weh abang tu macam berapi ) ( and dia end up alihkan kon jalan tu , which pakcik penjaga kon kata " Nanti guwe saman loo " weh tipu pakcik jaga kon tak cakap indon kah kah ) ( abang taxi sado ala sharnaaz tu pun " Loo nak saman ,saman aja guwe enggak pedulik " and he said that he wont charge us more than 10 pound padahal time tu dah belas belas dah meter reading ) , dia hantar kitaorang betul betul dekat bas station tu kena jalan adalah dua tiga langkah je . Berakhir drama pagi tu dengan rasa macam lega sangat sebab dapat abang taxi yang sangat helpful. Jasamu dikenang :')

Then Cardiff ke London took around 3 hours macam tu , and sampai je Terminal 3 Heathrow time tu , gate untuk one of our housemate ( dia balik flight lain dah bukak ) , and me with another two housemate kena tunggu gate bukak around 1.30 and kitaorang dah dekat Heathrow tu dari pukul 9 lebih ( zzzzzzzzzzzzzz ) ( zzzzzzzzzz lagi ) , tunggu la melanguk dekat situ , kejap pergi toilet kejap beli air kejap tidur kejap kacau orang . 

pendekkan cerita . 1.30 kitaorang check in. Pastu naik departure hall , cari prayer room jamak zuhur asar , pastu makan sat dekat cafe minum kopi makan roti then melilau jap , gate mula bukak at 4.00 with some delays , basically nak dekat 5.40pm baru bukak gate and tetiba pulak kena tunggu an hour dalam flight tu before dia take off , my first flight tu is from London - Jordan . and kitaorang jelah pun muka asia dalam tu lain semua arab , ya Allah menduga wehhhhhhh menduga sesangat tahap menguji kesabaran aku taktahulah this one group macam batak tak pernah naik flight ke apa , ( aku tak kisah kau tak pernah naik flight ke apa ke ) tapi pergi habiskan that early hours and that four hours journey dengan selfie lah then  ambik gambar BUKAK FLASH LIGHTS PLUS TAK SENYAPKAN PHONE T.T pastu dengan arab yang degil taknak fasten seat belt , taknak letak meja dekat position asal and tutup tingkap masa nak take off weh kenapa degil sangat aku rasa nak baling dengan selimut biar lemas tak nyusahkan orang . Allah je tahu perasaan aku bila dah sampai Jordan ( kesemua arab arab sudah turun pulang ke negara mereka fiuhhhhhh )  knowing flight Jordan - KL mesti akan ramai Melayu and sesungguhnya Melayu ni beradab dan mendengar kata , dan that almost 12 hours flight dirasakan sangat menenangkan dan selesa. 

Aku naik Royal Jordanian ( which most people question apa ? kenapa ? ) jawapan paling fit is MURAH , murah tak murah mana but to get a ticket pergi balik , around 2k Malaysia is not bad for us students. 

Flight lelama cuma mampu tidur and hearing to musics or kacau housemate since I can't really watch movies in flights . Bangun untuk solat and makan and pergi toilet. The service for Royal Jordanian was not that bad , okay la , flight pun cantik and selesa. The foods was okay jugak , and before sampai Malaysia , kitaorang transit Bangkok kejap tak keluar flight pun. Then sambung the journey to Malaysia for like sejam setengah macam tu. 

Before turun tu dalam flight dah bagitahu dah yang suhu luar 30' padahal time tu dah malam dah and I was like errr , dalam KLIA tak rasa sangat bahang dia , then berkejaran ke toilet sebab tukar tudung ( I was in the very lazy mood pakai tudung indon sepanjang flight - it was easier nak solat semua and tak messy ) , and bila keluar dari arrival gate tu nampak the family wait , tetiba daku menjadi sebak. Sebak sebab these people I've been missing / talking through social medias all these while sekarang dah depan mata , I never thought the feeling was sebak beyond words. Rasa macam syukur sangat dah sampai Malaysia after the tiring journey.

Sebelum turun flight tu dah cakap dengan housemate ala ala pramugari MAS

 " Welcome back home Malaysian " 

dalam flight. Tengok maps lebih menarik k dari segalanya.

sangat spacious and selesa , Jordan - Kuala Lumpur , Royal Jordanian.

bersama Nadilah , abaikan muka ikan rebus.

Queen Alia Jordan.


home-bound

home with the people I love ( mak cik makcik pun tunggu tapi dah gerak dulu )


Before balik Melaka , since my parents kerja esoknya , singgah rumah makcik jap jumpa ikan bersama ekor dan kepala with all nice foods , sebab its cooked by the people you love and after dull foods on flight makan roti ayam kentang , Malaysian foods definitely worth the patience and wait weh ! 

Aim dah dekat Malaysia ni? 

HOME :)

Nak put my parents hearts at ease , dengan menjadi anak yang menyenangkan dari setiap segi , and perhaps adik dan kakak yang cherish the moments , sudah menjadi kebiasaan yang I don't really connect to my phone time cuti cuti ni , and insyaAllah a better muslimah in making. Ramadhan ni ada Girls project , nak khatam quran sesama dengan GE'EF sambil tu buat sekali tadabbur ayat ( reflection on random ayat from random surah ) . Bought myself two novels ( and more ) and dah habis baca satu. Urusan kewangan semua dah settle awal awal alhamdulillah , license pun dah tukar competent cuma aku malas nak drive jadi memang duduk di rumah je , wells its good to be home :)

Merentas bumi , dari negara sejuk eh panas ke tak panas sangat ke negara dia garisan tengah khatulistiwa takde hal insyaAllah. Akak kawasan sudah pulang ke kawasannya miahahha bersama kucing kucing dan keluarga. And sekarang tengah ajar diri sendiri untuk tak whine panas ke apa ke sebab awal awal akak usrah dah pesan , and before balik pun masa Kampung Tarbiyah tu dah diingatkan yang kata lawan sabar dalam Quran , ialah keluhan , jadi taknaklah jadi orang yang tak sabar dengan asyik mengeluh. 

Selamat berpuasa semuaaaaaa, moga dapat merasa keberkatan Ramadhan tu and insyaAllah may the month of tarbiyyah ni menjadikan kita lebih baik insyaAllah. Tadi aku terfikir yang antara blessings yang Allah bagi is dapat sama sama sambut Ramadhan dengan family ( setahun lepas pun full sambut dekat rumah heeee ) , alhamdulillah :)

No comments: