Sayonara Tahun Satu !

HAI LAMANYA I TAK NAMPAK YOUUU BELOGGGG

Berkira kira nak update pasal banyak benda sebenarnya , kalau fikir balik , I left out my Bath trip , my sharing circle reflections , and semua macam kena tangguh dulu sebab I need to organize my priority lists. Updating blog is also a priority tapi priority terhadap benda lain ( nearest example ; study ) nampaknya memerlukan lebih banyak perhatian. Then berkira la nak update lepas exam , ngehhhhhh lepas exam lagi busy gamaknya , I finished my exam on 4th , then celebrate sama sama dengan law mates , then on 5th ada Kampung Tarbiyah , theme : Manisnya ukhwah , Indahnya Tarbiyah , Luasnya Maghfirah ( pengampunan ) which to be the last usrah for my first year in the United Kingdom , kira macam to sum up and to get ready for summer application ( I'll tell more down below ) , pastu balik on the 6th , tetamu dari different uni's datang ( my bad sebab penat plus celaru bangun bangun pagi diaorang dah siap siap nak keluar rumah T.T , maaf akhsya , tiraa ) , on 7th I do my shopping cari souvenirs untuk orang Malaysia , then on 8th day trip pergi London , pergi right after subuh , which 3.40 camtu dah keluar rumah and balik rumah balik around 12.10 am camtu. And its only today I got to sort things out , since souvenirs semua dah cari , baju alhamdulillah dah kemas , sekarang tengah fikir nak bawak balik tak tudung ( limited spaces some more T.T )

me on the first day of orientation - my first outfit ( last September ) 

Lepas exam nilah segala macam hasutan dugaan setans dan jemaahnya lari bertempiaran , mungkin pi menggoda orang lain yang tengah exam. Time exam tulah seribu drama nak beratur memanggil manggil , time tulah rasa nak scroll segala macam media social , time tulah nak buat everything yang sebenarnya boleh je delay buat lepas exam.

k then habis dah exam weeeeweeee

puff hilang semua nafsu nak buat benda lagho, mainly. Hilang. ( menangisi diri sendiri )

Talking about lagho dan kehidupan , terpanggil pulak nak jot down pasal recent Kampung Tarbiyah , my two days spent well with the sisters.

last day paper , at the student union staircase , belakang tu main building university :))

Banyak benda yang aku nak kongsi but its more like bits and pieces. Lets go ! , first one catchy tazkirah subuh by Kak Wanie ( I'm gonna miss you kak wanie :'( Kak Wanie will be graduating soon as a pharmacist , kita doakan akak berjaya cari zauj within that 2 years time limit mak keh keh ) , dia kongsi pasal Sabar yang dia baca dari buku  , Sabar menurut Al-Quran. Sabar ni is when kita dapat tahan diri dari benda yang kita tak suka untuk dapat redha Allah , and antonym for Sabar ni , ialah keluhan. Sounds weird isn't it? The book is written by Sheikh Yusof Qardawi. Which context sabar dalam Quran ni luas , more than konsep Sabar in bahasa Melayu , macam kita selalu guna 'sabar' ni masa marah , masa nak tunggu sesuatu , and selalunya sabar kita limited time terima musibah , padahal konsep sabar ni merangkumi banyak benda , contoh sabar dalam menyebarkan maklumat : which equal to menyimpan rahsia, idk whether you get that point ke tak since I forgot about the examples given. Tapi apa yang menarik kat sini is kata lawan for sabar yang Sheikh ni highlight is keluhan , and come to think about it , berapa banyak keluhan dah aku buat sehari , even tak sampai lagi tahap marah tapi keluhan tu sendiri ialah indicator yang kita ni tak penyabar orangnya T.T , kadang tu Allah uji sikit je ( Al- Baqarah 2 : 155 ) , and selalu kan kita dengar Allah takkan uji kita lebih dari yang kita mampu , and if and only if we know flow rencana hidup yang Allah dah tulis , mesti kita akan macam weh aku tak sedia lagi nak hadap benda ni , padahal , urusan kesediaan ni urusan Tuhan , dia je tahu the real level kesediaan kita , and He put in bulk of ujian sebab Dia tahu level kesediaan kau menerima ujian tu dah reach that level. Or sekalipun belum sampai tahap sedia tu , Allah bagi ujian sebab dia nak kau reach that particular level and made you stronger than what you believe / know. Weh He knows it all every inch weh , He made us , He puts us there and He will ease you through.

And another thing , is sharing from Kak Achik , our lovely kakak nenek ( sebab ikut hierarchy family usrah hahaha ) , pasal Surah At-Taubah is said to be the last surah yang Allah turunkan , and menariknya At-Taubah ni is that dia tak start pun dengan bismillah which nak highlight teguran dari Allah , yang orang musyrik , this is the last time I warn you , after all peringatan untuk kembali beriman  , and meskipun surah tu berbentuk teguran yang keras , banyak kali sebenarnya Allah ajak untuk bertaubat , kembali kepada jalan yang benar ( I haven't got the chance to go through the surah , but sure will do ) . Menarik kan? Sebab it does not starts with bismillah and dia memang berbentuk teguran yang keras but still banyak kali Allah offer untuk taubat. :') And bila cakap pasal benda ni , ada sorang kakak share pasal one ayat in Surah Al-Hadid which Allah cakap yang syurga ni luas dia merangkumi , bumi dan langit , which nak tunjuk welcomingnya Allah tu nak kita masuk syurga Dia. Lebih dari muat untuk semua penduduk bumi. Which bila Allah dah sangat welcoming macam tu , for what reason , bila lagi kita nak move on dari jahiliyyah ni? Of all nikmat and overflowing oh rahmah ( kasih sayang ) , bila lagi nak jadi a better person? Yang worship Allah thoroughly at the same time having a good relation dengan alam sekeliling .

So I kinda write this in two different times so kinda loosing the rythm in between. 

Jujur aku cakap , aku punya perasaan nak balik Malaysia ni sangatlah mixed feelings , aku excited but at the same time takut , takut didikan tarbiyah dekat sini tak boleh nak apply leklok dekat diri sendiri dekat Malaysia. Sebab all these while , me myself believe that I've changed , insyaAllah to a better person , and I gave that sense of changes dekat orang sekeliling , and its like a pressure , pressure yang membina insyaAllah for me to be a better person , this time around more about qudwah , qudwah ( contoh ) yang hasanah ( baik ). Mohon didoakan. Its the application time , mohon lepas ujian ni .

Anyways , I finished my paper on the 4th of June last week , Legal Foundation . Kadang aku suka random scroll old instagram photos , seeing satu masa dulu UK tu rasa macam sangat jauh untuk digapai and secretly piling hopes and increasing efforts sebab nak jadikan dia lebih dari angan angan semata , and pufff dah kat sini. Habis dah first year even banyak kali whine kenapa law but then bila tanya orang lain yang ambik Math segala macam tu , tetiba rasa bersyukur sangat sebab end up sambung law. Dulu jugak Cardiff ni selalu aku uttered dalam mana mana post , mohon didoakan Cardiff 14' , dan despite dulu risau ramai budak law dekat Cardiff ( as they put it as an insurance university ) , tapi end up Allah bagi wonderful best best best people dekat sini , tak drama , propa sesikit kah kah , tapi its more than I ever wish. Padahal kalau nak ikutkan cerita ni , dulu masa aku apply Cardiff ( I applied a bit earlier than anyone else ) , Cardiff was not in the list yang boleh apply pun but I took the risk of applying - then its my first offer pun ,and devoted sampai hari ni aicewah , tah la , rasa macam Cardiff is the best answer to all my preferences . :')

if anyone wondering najwa sekarang sibuk buat apa ? ( main the sims ) ( plus install uninstall different kind of games in the phone hahahahhahah ) 

In a few days time , dah nak balik dah. I shared my feelings with the rest of usrahmates masa dekat Kampung Tarbiyah tu , I miss many moments dekat family since I was 13. Sebab my brother got himself into Palam , for asasi engineering and kat sini mampu tengok gambar dan nangis sensorang. Dulu masa dia masuk Saser pun I was not there , even banyak sebenarnya benda yang aku miss sebab duduk jauh dengan family sejak form 1. Even dulu mintak family doakan yang aku tak pergi graduation abang sebab nak fly time tu and if aku pergi graduation dia , it means that aku tak fly aaa in a way. Dia takdelah macam regret dengan kehidupan sendiri , tapi kadang tu takleh nak tolong pun that feeling. Because I've missed so many good moments , aku nak sangat keberadaan aku di sisi keluarga tu bermanfaat dari setiap segi , biar that short moment yang aku spent tu cherished by everyone. ( sedih pulak tulis ni leuls ) , doakanlah for anyone who're reading through the line , supaya manusia ni boleh jadi anak dan kakak yang bermanfaat kehadirannya. 

Najwa and innerself wanting to selfie with everything ahhahahahahah  k tak lawak kenapa kau gelak - I fancy bears more than shopping ( tergolek ) - London day trip .

More to recap , since dah 21 ni kan , I kept saying dulu yang ikut kalendar my mom , she got married at the age of 21 in January in the year 1990. And aku dah sebenarnya tahap pasrah menyerah bahhahah bila melihat bulan January berlalu pergi dan sehingga ke hari ni. Hahaha tapi bila lama lama fikir yang if Allah nak bagi zauj-uhuks-tersedak-ala-gelinya-sebut sekarang , I'm not in that ready phase yet mentally physically . Even sekarang living on my own ada rumah sewa like uruskan financial sendiri , which yeah bukan diri sendiri pun yang generate duit but still I'm dealing with my own matters , I can't really see myself in the position as a wife kot. Makan pun malas masak , selesa dengan menu zirafah ( read sandwiches with lotsaaaaaasayur ) dan makan apa yang ada iRedho , even bangun tidur pun ikut jam tah mana mana , masih berangan nak kahwin awal. Lupakan. Lupakaaaaaan. Kita relaks je la kot dulu. Kalau ada , ada , kalau takde , He knows why and whats best . And mungkin sekarang fasa pembaikan diri secara total , aku rasa tak perlu nak cari yang baik ke letak criteria berkajang , its enough by you yourself be the change and insyAllah dapat yang sama sama berjuang ke arah kebaikan? Mungkin? 

So panjang dah ni. I need to sort out Spain posts , barang nak simpan sini , barang nak bawak balik iCelaru k. Just got lectured by my mom miahahhahahahhahahhaha sebab kalau boleh semua benda semua bendaaaaa nak bawak balik malaysia ( icry ) 

Lets hope that the next post up on the blog will be posted from Malaysia insyaAllah :*

Sayonara Tahun Satu ! 

No comments: