Coping with the post result emotions.

Hello , SPM result was out and I still felt the chill I had last two years - the waiting - the announcements - the hugs and the list of grades on the examination slip. 

Before I go even further , tahniah 96's for your result. One phase off. More route to walk through.

I've learned things hard way since I am not a high achiever for my SPM , as world get tougher, and people are much cleverer , with tons of straight A's and A+ all around Malaysia , I self proclaim that I am not a high achiever = straight A's achiever. I got 7 of A's with 4 Bee's - Add Math , Chemistry , Physics and Arabic. I science stream student yang tak berapa nak arif dengan selok belok perkiraan formula yang pelbagai. Kah kah. 

I regret myself at first - no , at the second thoughts actually haha - bila mata manusia memandang sinis terhadap result ini - ( apa jenis ayat ni najwa ) NO ,  at first I was at ease as I've told myself that I have done my best and this is what I deserve. But you know somehow hati ni bersifat berbolak balik and things changed and I got depressed seeing my close friends with more A's and even crueler with tons of A+ when I only have 2 . Ngeh. Jadi masa tu memang zaman doubt diri sendiri - dari semangat berkobar ingin menjadi pharmacist berjaya punah ranah ranap bersama drama drama dalam kepala. 

It was hard . 

Sebab you got those feelings yang aku dah kecewakan mak bapak. Selama ni mintak duit macam macam duduk SBP paling paling makan dua tiga ribu nak masuk. Belum kira air kotak susu , air kotak chrysanthemum dan bersama berkotak tin biskut. Somehow I do crash people's hope. Dengan suasana yang tak ikut sama membantu - seringkali bertanya - Najwa berapa dapat. Ngeh sepuluh kali. . 

But wait. What do you expect ? 

Bukankah apa yang kita dapat itu ialah apa yang kita usahakan?
Bukankah apa yang kita dapat itu ialah apa yang kita perlukan?
Bukankah itu fenomena biasa orang bertanya apa result kita? 

I can't help. Its not only happening in Malaysia. Its world wide phenomenon. Jangan kau kata Melayu je suka jaga tepi kain seluar pelikat or even boxer ( hambarnya najwa sila cuba lagi )

He does not burden a soul with what you can't bare. He would never. Sebab aku dapat 7 nilah sebenarnya aku figure yang aku ni tak sesuai sebenarnya buat pharmacy sebab aku tak suka bau hospital ( adakah ini petanda yang cukup bahawa pharmacy bukan kerjaya masa hadapanku? kah kah ) . Sebab 7 ni jugak aku tahu yang aku bukan dilahirkan untuk bersama line line saintis buat rekaan inovasi dan teknologi ( sebab dulu masa buat R&D dekat sekolah pun malaih abadi ) 

Sebab 7 ni jugak aku sedar yang sebenarnya life is more than what you're working for academically ( on papers , on exams ) , aku sedar yang Rezeki ni Rahsia Allah. Siapa yang sangka aku buat Alevel hari ni , even dulu sebenarnya dah habis pujuk diri sendiri , najwa - redha, mana mana belajar, tak kisah . Luar ke dalam negara , mana mana sama . Kalau orang tanya berkajang tips nak dapat scholar ke? Camne nak masuk intec kak? Aku seriously tak boleh bagi fix answers sebab aku rasa aku dekat sini is because of takdir Allah yang nak aku dekat sini. Sebab bila aku kata , akak spiem dulu 7 , orang question " Weh pehal 7 dapat scholar ? " . Terdiam dua tiga ketika. 

So whats the best answer I could give then? 

Rezeki rahsia Allah. Rahsia Allah. 

Jadi camne nak figure rahsia ni? 

Doa dan tunggu. Orang orang sabar ni Allah bagi pulangan yang setimpal. Jadi sabarlah anak anak. Jangan whine too much persoalkan ini. Fenomena menenangkan diri sendiri dengan tweet tweet straight A tak mampu membantu anda mendapat four felats ( di mana ini benar anak anak )  juga mampu membantu anda cope dengan post result emotions haha. 

Stress awak awak ni tak lama. Serious. Hari ni , esok dan mungkin minggu depan masih rasa patah hati tapi when the time comes, bila dapat offer university / matriks / or any pusat pengajian  or even scholarships , you'll somehow agree yang , yang figure masa hadapan bukan setakat list of grades tapi bergantung pada Allah jugak. :) 

Tak perlu paksa diri untuk overcome secara cepat dengan pelbagai jenis cara. Takyah. Nanti the pain will be washed away dengan sendirinya. Yakinlah :)

PS i was looking for a google image for Alevel tense , they literally give me tense ( grammar tense ) kah kah google awat jujur hang ni 


so because google just reminded me about grammar = English which equivalent to research paper A-level for English yang tak siap siap lagi . Now
.
..
...
....
.......







Gah. Owls , too cute. Too cute. 

2 comments:

Farah said...

Salam. Tumpang tanya. Kak apply scholarship ape ye? Sebab saya pun dapat 7A tapi semua scholarship JPA saya check tak boleh apply sebab tak layak :/

Anis Najwa Nazari - A N N said...

Akak dulu apply for scholarship program JPA-MARA. The policies changed every year and akak tak sure sekarang whether the requirement is still like that sebab dulu dia mintak , minimum 7A's with BM BI MATH kot A and one science subject A, which is akak punya bio. So im not sure how it goes now. Akak apply for law course.