Di negara orang...

Basically what I am trying to reflect here is merely about Foods and I found Food as a tittle alone sounds not appealing. Dang assuming ' Di Negara Orang ' sounds appealing hahaaaaaa ( gelak secara hambar skala 2.167 ) 

It was in my Legal Foundation yesterday when the lecturer discuss about a case in which there's a party name


  ".... STEAMBOAT " and mula telan air liur sedapnya kuah tomyam sekarang haha so I decided to make one ( this weekend ). 

sedapnya STEAMBOAT. muka dalam kelas fikir menu haha
Then we went to the halal stores around Cathays (where I lived - ni kira standard kawasan Ayer Molek camtu lols rindu Melaka ) .


The list went down from the vege's to the chicken meat ( all ticked ) except for one vital thing for me , a must have in a steamboat , hmm FISHBALLS!

Apparently apa yang sedih dekat sini is you hardly find fresh fishes with their heads - tails - bones and their friends ( kupang - ketam tak nampak lagi - sotong dan kawan seangkatan ) . And its like my forever craving tunggu balik Malaysia je boleh dapat , asam pedas ikan pari. Haha menyimpang jauh ni dari cerita asal. Tapi serious , nak asam pedas ikan pari pretty please ( muka berharap mata bersinar )


I asked the halal meat store butcher on where can I find fishballs and they said it doesn't really matter where because its fish. You can find one in Tesco , MAYBE.

Dialogue ;

Pakcik Arab cakap kedah , kah kah najwa tipu.       

" Hang pi lah Tesco sana , depa jual fishball "
Najwa versi span kuning dan tetiba speaking utara : 

     
" Apa pakcik? Tesco depan sana depa ada jual FISHBALL?!  "

" Sekarang jugakkkk saya pi carikkk ! "

Tesco harom tak jual fishballs and I cry. 

Then I decided to look at the Chinese store nearby , since I assume chinese eat fishballs and they must be selling some there. Yes they did. With shubhah ( doubtful ) ingredients. I cry once again. 

...

kesimpulannya ,TAKDE AAAAA FISHBALL DALAM STEAMBOAT. cries

 . 

bila hadap situasi macam ni ,barulah rasa mixed feelings lahir dan hidup dan membesar di Malaysia. 

Ignorant.

Kat Malaysia , pergi mana mana store , rembat mana mana fishball , meatballs , chicken balls tanpa perlu baca ingredient apa since we all know the non halal stuff is sectioned at one part .  And kita takpernah nak ambil tahu all those E162 , 142 , * put any numbers * constitute to what , kita tahu , nampak logo halal " Hmm halal ni " and purchase. 

Pastu satgi Cadburry haram ada swine and their genetics , barulah gelabah , " Eh selama ni ada logo halal pehal haraaaam woi kena samak mulut ni * gelabah seperti itik pulang petang * " silalah kumur air tanah ignorant ( serious ni tak lawak - konon lawak aaa tu samak mulut dengan air tanah? ) . Which selama ni kita ( as majority ) tak pernah nak kisah about the foods issues sedangkan kita tahu makanan yang masuk dalam badan akan jadi darah daging sat esok ada anak , mengalir dalam tubuh anak aicewohs pepandai je haha. Eh tak , serius. 

Tapi , 

Bila dah dekat sini , mula kena didik diri sendiri untuk jadi lagi concern sebab obviously kita minority. Nampak macam uuuu sedapnya nasi goreng instant packed jual dekat store , dah excited dah ni , sekali baca ingredient , 70% Pork. I cry. 

Takpelah , 

Biar terdidik sikit diri sendiri jadi hamba yang sabar - nanti balik Malaysia kita jumpa ikan ye Anis Najwa - sabar , tak lari ikan dikejar wakakakakkakakaka tak lawak , hamba yang boleh belajar hikmah Allah campak duduk negara orang , biar bagi nampak sikit banyaknya rahmat Allah turunkan dekat negara sendiri ( hujan emas rupanya di negeri sendiri haha ) , biar diri sendiri rasa syukurnya Islam tu hidup sebagai majoriti di negara sendiri , hamba yang lebih peka dan tidak membabi buta  , biar sedar sikit babi di dalam makanan adalah normal dan berleluasa di sini haha. * takde kaitan *

.
wishlist balik Malaysia ,

Pergi pasar , beli ikan , beli sotong , beli kerang , beli kupang . I miss fishes with heads and tails. 


ps. * tak sampai dua bulan dekat sini dah karang wishlist * nayyy. 

No comments: