Sebenarnya Ceq Nak Pi India jadi doktor...

Hamekkk kau tajuk , utara gituuu. hahah. * senyum siput sedut *

Tadi masa mengelamun dalam kereta , sambil lagu raya berkumandang di hari puasa yang ke 17 , pandang tingkap sambil berfikir masa hadapan .

Monolog dalaman : ' Sekarang tengah ambik A-level. Eh dah masuk semester 3. Ohoo intec bagi cuti raya kemain lagi lama. Hmm tahun depan raya dekat Malaysia lagi tak? * Siap prepare ucapan raya tahun depan heks.* '

Dan tetiba tersentap , KEJAP , APA? aku tengah pursue A-level ? Semester 3 ?

Eh takpayah nak drama terkejut sangat. Dulu masa zaman nak determine nak jadi apa , saat struggle SPM , trial mahupun diagnostik form 4 , berangan yang in 2 years time degree dekat mana, lepas tu sembang sembang nak jadi doktor, pi India , kemain lagi masa interview nak jadi hicom selandar , ayahanda tanya

" Awak nanti nak sambung belajar dekat mana? "
Dengan yakinnya " Saya nak jadi doktor , saya nak belajar dekat India "
" Kenapa India ? "
Dengan yakin kuasa dua " Sebab nanti dapat mayat sorang satu , takyah A-level bla bla bla "

*tergelak*

Mungkin sebab muka yakin nak pi India tu, tersenarai lah aku dalam list 6 hicom prefect.*PEJAM CELIK * Dah lepas dah postiton Kapten Villa Puteri , dah habis dah zaman zaman tahan ngantuk sebab duduk barisan paling hadapan , kerusi empuk. Fiuhh.

Tapi , aku bukan nak ke India.
Bukan juga bakal doktor . Malah tidak mahu ada suami bergelar doktor ( tetiba )

Mungkin Allah letak aku dalam jalan Undang Undang , nanti jumpa mayat sensorang jugak. Ke acane? haha

Pantas masa berlalu meninggalkan zaman berangan ke zaman realiti ( balik kepada zaman selepas 2 tahun : Tahun 2012 / 2013 ) , bukan India yang Allah lorongkan, dia lorongkan ke United Kingdom insyaAllah , lorong yang tak pernah mudah tapi berharap setiap urusan dipermudah , sudah setahun. Ada dalam kalangan kawan yang dulu nak jadi doktor kanak-kanak tetiba Allah letak dalam jalan nak jadi engineer ( mungkin ada relation paeds dengan enginee ) haha. Banyak lagilah. Angan angan dan impian , nampak macam senang je lakar atas kertas " Dr. Anis Najwa " mungkin gelaran doktor tu dapat masa PHD ameeen.

Yang taknak A-level nilah , Allah letak laluan 2 tahun ni.
Yang nak jadi doktor ni, Allah lorongkan jadi lawyer.

Bila makin meningkat dewasa. Bila setiap keinginan tak dipenuhi, ALLAH ganti dengan apa yang kita perlu.

Betullah yang Allah tu Maha Tahu. Sebaik perancang.

Bila ingat balik, sembang la kencang mana. Lukislah angan angan meski sebesar drawing block. Future , yang hold tu Allah .

Kita takpernah tahu keindahan perjalanan hidup kita. Yang lepas jadi semalam. Dah masuk tabung masa silam. Bila ditelusuri balik jalan ni , Cantik sangat susunan Allah , Dia letak kita dekat tempat yang kita capable nak lalu , no matter macam mana wavy turbulence punya dugaan , tetap Dia guide through.

Aku pun takkan pernah tahu adakah satu hari nanti akan pergi atau tak ke negara empat musim tu. Atau , jadi tak salah seorang peguam negara. Aku takkan pernah tahu tapi aku tahu yang manusia ni tempat bergantung dia pada Tuhan, tak kira apa jua agama , maka , bergantung dan berdoa supaya di permudahkan  apa jua urusan.

Sesungguhnya Dia lebih tahu :)

p/s : Sekarang aku tengah cuak dengan Ielts ( its like an international Muet )  sebab masih boleh ngantuk2 buat reading * I can't really help it mannnnnnn * , dengan LNAT ( Law test to enter some law schools in UK ) , application uni. Mohon doa :)

Kan Dia akan guide through. Faith najwa.

Lets ARIIIIIIIIIIIIIIIIIIIBAAA :3



No comments: