#BalkansWithSisters Part 2 - Kerna Ujian Itu Mendekatkan

AFTER A YEAR - I finally realized that I kept this in the draft for too long hahahahhahahah , I remember why - because the story is like too long I am so lazy to continue haha

Okay sebenarnya sangat banyak tajuk drama can be deduced from this second part , well its not my drama but atas permintaan rakan rakan jaulah and kau acah acah seperti pengarah keh keh , antara tajuk drama that fits in here its either Passportku Tertinggal di Sarajevo or Istanbul Bukan Aku Datang tapi Istanbul Aku Transit ==' 

As (partially) scary as it sounds now , aku merasa bahagia tatkala menulis , hatta masa berhadapan dengan lipatan masalah demi masalah ( leuls ) aku takdelah rasa macam celaru sangat sebab aku rasa Allah susun these things untuk kitaorang belajar 

masa tu satu je dalam kepala ;

Saat seorang hamba itu ditimpa ujian demi ujian , tetaplah dia untuk terus bersangka baik pada Pencipta. 

Sangka baik tu include tak whine over things - sabar ( marah is not even in the list emosi  to choose ) - with loads of expectation , pengharapan berskala Marikh or even bigger than the galaxy for Allah to ease it. 

Time tulah kau nak hadam ayat Allah tak test a human beyond their capability ( Al - Baqarah 286 ) , hadam yang tak dijadikan satu pun perkara di dunia ni tanpa hikmah ( anything we can learn from it ) 

Apa jadi di Bosnia?
Passport hilang?
Are you serious ( with those seriously aku tak percaya cerita kau kind off face ) 
Kenapa tetiba ada transit Istanbul? 
Beli tiket baru? 

HAHAHAH I did got all the questions bila aku cerita balik what happened in Bosnia , lek sat I cerita sesatu , jadi panduan - pedoman - teladan - nak dijadikan cerita kan? haha. 

I did tell you guys the first episode dekat Bosnia starts ( not ) really well. Sebab its really early in the morning and kau hadap immigration pepagi dalam sejuk kuasa Nobita - people had to wait for you for quite some time  , it was not something we expect ( not that strict kind of immigration ) ( tu yang macam cuak lebih sikit ) sebab time tulah nak question sesama sendiri like " We dont need visas right ? " padahal sebelum tu thats the very first thing yang aku google masa nak pergi Croatia and Bosnia . In that state kau dah takdelah fikir sejarah hidup kau bersama shaikh Google or anything , time tu you practically have each other to rely on and all those comforting words yang things going to be okay , the perfect time for you to go to your deepest and highest pengharapan , dalam sejuk sejuk tu we remind each other untuk banyak banyak doa and istighfar , after all kau musafir kot , insyaAllah doa kau tergolong dalam golongan yang mustajab doanya. 

Though they never tell us the reasons why they stopped us , I was glad it happened at night sebab everyone in the bus macam ngantuk ngantuk plus it was really dark dalam bus , so in case sesiapa buat judging face like pehal bebudak ni buang masa aku - we can't see it plus lagi ( hurhur lets multiple this time ) they speak either Croatia and Bosnia punya language so kau takdelah makan hati memalam kah kah. 

We arrived the foggy ( all the time foggy ) Bosnia by 6.00 am , dia foggy memang tahap serious taknampak apa , had capaian penglihatan pemandu kereta pun macam sesangat limited - pepagi tu we spend our day dekat masjid , whats nice about Bosnia ni kau rasa belonged sebab muslim everywhere - makanan halal everywhere , I can say hai to all the meats hahah takyah jadi vege for that temporary of time ! best k feeling duduk Europe tapi kau boleh menari kegembiraan dengan banyaknya makanan yang kau boleh makan ( menari nari kegembiraan ) .

So before arriving Bosnia , aku ada jugak berkesempatan untuk baca baca blog orang nak tengok apa yang Sarajevo ( omit the letter J , its pronounced as H ) , it was said that Sarajevo ( or maybe Bosnia as a whole ) is where the Christian meets Muslims in Europe . And its pleasing to see mosque all around sebab according to our tour guide , it was during the first Ottoman Empire first punya pemerintahan , they said to have a mosque - a church in a neighbourhood , dia tahap like 100 or 200 metre kau nampak satu masjid. Fun fact about Sarajevo jugak its where the reason of why the first world war spark ! Archduke Franz Ferdinand ( Austria Hungary Prince , kira macam bakal pewaris tahkta - I hope I got the fact right )  was assassinated by a gunshot near a bridge in Sarajevo town tu , though bukan orang Bosnia pun yang bunuh - Gavrilo Princip ( a Serbian terrorist )  . According to our tour guide , right after assassination tu , si Gavrilo ni dah awal awal letak racun dalam sungai bawah bridge tu , so kira lepas dia bunuh Archduke dia nak terus bunuh diri , namun begitu aku rasa racun tu by the time dia jumpa dalam sungai dah malfunction - so instead mati , dia ditangkap dan mati pada tahun 1918 ( 4 tahun lepas dia bunuh Archduke ) due to TB , dia cuma sentenced imprisonment for 20 years sebab dia bawah 20 tahun masa dia commit the reason of why First World War starts. 

Sarajevo jugak , antara negara yang merasai perang zaman modern , somewhere around 1992 - 1995 , and beribu lelaki mati during that time ( I couldn't gather all the facts here but you can google em' ) . Aku berkesempatan untuk pergi ke cemetery where all these heroes died , unlike kubur kat Malaysia , kubur Islam dekat sini ada tomb yang besar besar mungkin sekilas pandang nampak macam kubur Kristian kat Malaysia - and kitaorang diberitahu pakcik taxi yang its just a one out of four main cemetery for the heroes died during the war which salah seorangnya ialah kawan pakcik taxi tu , which pakcik jugak ex soldier. Sedih sebab bila dah nak turun taxi baru mulut ringan nak bercakap T.T 

Sarajevo personally sepanjang trip aku , aku merasakan hectic , its pleasant tapi not pleasant , sebab that first day kitaorang berlapan naik two different taxi and the other taxi brought them dekat tempat yang salah. We never plan nak beli nombor Bosnia ke apa sebab we always go together and macam susah je nak faham Bosnian punya arahan - so basically that first day we planned nak tengok sunset , its so foggy up on the hill and we know its sunset just because dengar sahutan azan bersahut sahut. That part was an unforgettable one I tell you !

takde line - emergency service only 
takde internet 
disebabkan lenguh seharian , I left my handbag at home - handbag yang ada all details - sebab basically aku yang pegang segala macam tiket - alamat - semualah - and kitaorang macam kalau nak balik rumah , we can like mintak sesiapa callkan taxi sambil membuat muka kucing sesat , BUT HOW IS IT POSSIBLE WITHOUT THE ADDRESS ketahuilah time tu aku macam menyesal like takpelah pasni BAWAK HANDBAG KAU LENGUH KE APA JANGAN KIRA hahaha. 

I did tell you before in the first part yang tak ramai pun tourist datang Sarajevo time time winter ni , so memang practically kosong je bukit tu hahah , lepas berusaha untuk mencari another four yang taxi bawak tempat lain tu gagal , we found a restaurant up on the hill - Kamarija . Time tu macam " Abang call kan taxi untuk saya " tapi how is it possible , kitaorang takde alamat - since Ajlaa ( AJK Accomodation dekat taxi lagi satu - Akhsya , Person In Charge Sarajevo yang pegang all documents jugak dia taxi lagi satu ) tinggallah aku , acah ketua yang worthless WITHOUT THE DOCUMENTS AND ALL T.T 

Not till aku nampak owner dia tengah pasang Youtube , yeaaaaaaheeeee the part that excites me bukan Youtube but THERE'S INTERNET ! 

sebab sebelum trip aku banyak spend masa upload segala macam documents - not to mention fussy suruh orang semua update what they have - alamat - tempat jalan ( tentatif according to places ) - belanjawan - ticket - even soft copy passport dalam Google Drive . Aku cuma harap time mintak nak surf internet tu is Google tak buat perangai tak kasi log in sebab suspicious activity miahahahha . Alhamdulillah time tu rasa macam " Aku dah boleh bertenang hiuuuuuh " , not to mention how helpful the people in Bosnia time tu , BUTTTTT taxi drivers hardly recognized kat mana exactly accommodation kitaorang - time tulah teringat yang before going down the jalan menurun bukit dekat accommodation tu ( sebab Sarajevo berbukit bukit everywhere ) , one of us saw satu kedai sushi dekat dengan our house. And berbekalkan ingatan yang samar samar tu aku mula google kedai sushi yang ada dekat sarajevo ( tak banyak kot so its easy ) and alhamdulillah sinar si sushi menunjukkan warna pelangi aicewahs hahahhaha

time tu dah pasang niat " balik belilah sushi sebab dia udah membantu itewww pulang ke rumah haha " 

No comments: