Wise Simple Reminder For Muslims

Assalamualaikum brothers sisters. Kerana manusia untuk lupa, kita kena selalu saling ingat-mengingati. I've shared what I've learned in my Islamic Studies class last Wednesday in my twitter site. Just want to re-write it back. Spread the reminder.

Ustazah pesan. ( ammend with my words )

1. Jangan tinggal Al-Quran. Bacalah selalu. 
- Jika tak mampu nak baca bermuka-muka surat. Cukuplah sekadar satu muka surat. Jika tak mampu membaca, perdengarkanlah alunan Al-Quran. Kalau tak mampu, cukuplah sekadar memandang. Tapi bukan kita tak mampu, cuma kita tak berusaha untuk jadi mampu. Kalau mampu scroll timeline twitter / facebook sampai ke previous previous page, takkan tak mampu usaha untuk Allah.

this is cute :) I miss Melaka :(

because this thing is so cute. So I decided to share it here. But wisely learn from the picture. We spend most of our time with this, even up till the moment you read this through, you still do. Jangan dragged. Spend time with your Al-Mighty too :)

2. Berusaha untuk solat jemaah. Di rumah rumah Allah. Jangan tinggal solat. 
- Kalau dulu masa SPM mampu nak buat tahajud without fail. Segala solat sunat ialah solat wajib. Tapi bila dah dapat result, dah tinggalkan kehidupan tu, kita macam lupa siapa KITA suatu masa dulu. Sebab kenikmatan yang Allah bagi sekarang, macam dapat belajar dekat tempat yang baik, semuanya boleh jadi keberkatan doa doa kita, tahajud kita suatu masa dulu.

3. Hadirkan diri ke majlis ilmu. 
- Sebab malaikat menaungi hamba hamba Allah yang datang ke majlis ilmu. Kerana hati manusia ini bersifat berbolak balik. Iman dia turun naik, maka perbanyakkanlah ibadah . Dekatkan diri pada Allah. Amalkan puasa puasa sunat. Datang kelas Islamic Studies , even tak masuk pointer, biarlah datang kita tu bermanfaat, ada sesuatu yang boleh kita take into account in life. Supaya apa yang kita buat tak sia sia. Datang sekadar untuk datang. Balik tanpa bawa apa apa.

4. Perbaiki diri setiap hari.
- Kalau perempuan, berusahalah melengkapkan quota menutup aurat. Pakai stokin. Consciousness nak buat semua ni datang dari hati.Hati yang selalu sangat melakukan maksiat, akan hilang nur dari hati dia. Maka hati jadi gelap. Jangan sampai hati mati, sehingga tak mampu menerima teguran.

5. Exposed diri dengan bahan bahan ilmu agama. 
- In technology time, we easily access to internet, banyakkan dengar ceramah agama. Sebab mungkin terlalu sibuk untuk membaca. Tambahlah ilmu pada dunia akhirat. Jangan zuhud dengan dunia. Jangan lebihkan cinta pada dunia. Takut takut akhirat jadi sulit untuk kita.

Kerana Manusia ini sifatnya dari azali ialah lupa, maka salinglah mengingat. Kawan yang baik ialah kawan yang mengajak rakannya bergerak bersama mengikut jalan Allah. Kawan yang baik jugak mampu menjadi sebab kita nak apply good life here after.


All human need it :)
Moga bermanfaat :)



No comments: