Sharing Circle - Surah Al Insan (The Man) and Hadis 1 ( Hadis 40 Imam Nawawi )

This surah basically discussed about the existence of human .

We kinda diverted the discussion yesterday with various topic , and one of them is Qiamulail , when we came across this verse

76:26

Dan (dengan apa keadaan pun maka) pada sebahagian dari waktu malam sujudlah kepada Tuhan (dengan mengerjakan sembahyang), dan (seboleh-bolehnya) bertasbihlah memujiNya (dengan mengerjakan sembahyang Tahajjud), pada sebahagian yang panjang dari waktu malam.

Since the winter is approaching , the night become longer and we shared this one saying ;

Winter is one of the best season Allah grant us , because the day is short for us to fast and the night is long for us to do our ibadah. 

exactly thats how it supposed to be. 

You know how it feels like untuk dapat kekuatan bangun malam , solat malam? Out of billions of people in the world , Allah choose you to be the one ? Be the special one? 

Kita kadang selalu je bangun awal. Then most of the time we choose to procastinate on the bed bila tengok , belum Subuh lagi ni or even alarm belum bunyi * k boleh tidur balik yeayy * , tanpa kita sedar kadang 10 minit before subuh , kalau kita bangun and perform solat tahajjud , it still considered as Qiam. 

I always have this kind of feeling , even ada berjuta umat atas muka bumi , when it comes to Qiamulail , being the one yang Allah pilih untuk bangun dan berdoa - I feel that feeling of being ' special' 

Teruslah berusaha untuk selalu rasa istimewa di mata Allah. Let's Qiam !

...

Hadis 1. 

Basically , the basic knowledge regarding this Hadis 40 is all Hadith sahih , berkaitan dengan akidah and this week we discuss about the first hadis. 

"Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu."

Setiap amalan bergantung pada niat. Purify our niat. 

Make it a practice , bangun pagi pergi kelas , instead of going to class back and forth kosong , niatkan setiap pagi , kita nak menuntut ilmu kerana Allah. Like nak mandi , kita niatkan bersuci untuk Allah. Like masak untuk housemate ke , kita niat nak menjamu orang makan dan bersedekah insyaAllah , supaya makanan yang masuk dalam badan tu jadi sumber tenaga untuk orang tu beribadah pada Allah. 

walaaaa cycle of good deeds :) Moga sama sama dapat saham baik akhirat :)

Niat itu penting ! and remember , if its for bad stuff , NIAT TAK PERNAH DAN TAK AKAN MENGHALALKAN CARA :)


No comments: