#throwback Checklist and Settling down here.

Hello , so someone requested this !

yayerzzz I have a reason to procrastinate with my assignment ! bahaha nayyl it ( nail it ) , I am half way through done so I guess I can write this post ( happily )

What did I brought here last time , hmm soalan ni insyaAllah lagi senang dari soalan " Nak makan mana hari ni? " * soalan habis kelas kat intec dulu haha. 

I went to a predepature programme ( JOM - Journey Of a Muslim ) and they did provide a checklist on what to bring / not . I do have a  soft copy of that , anyone yang rasa nak , you can email me , so I can email it to you. :) 

Now lets start ! 

Okay , kita jawab part senang dulu , where to get the winter coats , boots and etc?

Last time dari Malaysia , I only bring a piece of sweater berwarna merah yang dibeli di bundle. Yes bundle. Since I spent my predepature money for my phone , I insist of buying just a sweater from the bundle store for RM 5.00 though sebenarnya penat Puan Nurul cadangkan baju sejuk from this traveller store and yknow I had trouble seeking for my size dekat store store macam ni , so to make myself feel accepted and happy ( because eventually I can get my size in bundle so my mom turutkan je kayh ) 

see the bundle sweater , its been so helpful , sekarang dah tak pakai sangat sweater tu kat luar tapi masa nak tidur , if its cold , I'll wear that sweater. * drama nangis sweater berjasa *

masih boleh pakai jubah masa datang awal awal dulu sebab its sunny , and early autumn . So bolehlah tak sejuk sangat. 

I did packed like 2 sweater ( tak tebal mana pun ) and a blazer I bought habis Alevels dulu and guess what? I LEFT THEM IN MALAYSIA SINCE MY BAG MASA TIMBANG KAT KLIA WAS LIKE BERAT GILA AND I REDHA ( menangis tidak berlagu ) hahahahah k benda ni sangat lawak dan memaksa kepala membuat keputusan. Masa packing en takde pulak fikir nak tinggalkan apa semua , sebab memang dah sedia maklum beg berat gila dengan segala perencah makanan semua. Tapi bila dah timbang and bila officer KLIA kata beg melebihi muatan , and i f I insisted nak bawak semua, I need to pay like a near 1000 for that. 

Did I pay , NAY NOT ! ( when it comes to money , my mind was forced for quick decision ) ( sambil menyorok tepi kaunter keluarkan barang barang dari beg , I nangis y'olss sambil gelabah sebab pakai blazer panas gilaaaaih ) 

jadi terpaksa aku relakan tinggal blazer ( sambil menyanyi lagu hindostang ) , tinggalkan 2 sweater ( yang aku yakin dia tak mampu menangkis kesejukan bumi kambing lebih banyak dari manusia ni haha ) and some of the spices termasuk maggi ayam ( yang kat sini pun boleh jumpa takde hal haha ) and a pair of shoes ( shoes ni sedih sikit tinggalkan )

so , as a conclusion , just datang sini dengan hati yang terbuka , you shall get all the winter thingy here with a cheaper price ( even after convert , they'll be much cheaper ! ) , so tidak perlu bersungguh beli barang winter dari Malaysia. Bolehlah bersungguh seperti hakak beli earmuff dan sarung tangan daiso konon comel sampai sini tak pakai pakai ahhahahahahah weh serious. 

Sebabnya as a Malaysia , truly asian ( sambil menyanyi lagu tourism malaysia ) , you can still bare early autumn weather masa datang sini. Kalau tak bare sekalipun , you can cepat cepat pi City and grab a coat , like 20 pound camtu. Even murah lagi pun ada. Tapi since my size is not that universal , I invested like 40++ for my coat yang shower resistant , ( which is worth it sebab Cardiff selalu hujan ).

Tapi kalau nak beli like inner or thighs , akak sarankan beli sesiap dekat Malaysia since it cost cheaper , kalau thermal wear ( yang real thermal ) beli sini kot. 

Okay panjang akak jawab. * jentik diri sendiri *

Lets move on dengan kehidupan ,checklist? 

Okay apa yang akak rasa penting dekat sini , melalui pengalaman dua bulan aicewah gaya lapan tahun , apa yang penting dekat sini shall be , things yang susah dapat kat sini. Apa yang susah dapat? Jangan risau , maggi asam laksa yang Istanbul Aku Datang kata boleh dapat kat Malaysia je , menipu semata , I saw one ( a lot ) in a halal meat store last few days haha. 

Since I selalu masak ( takdelah selalu , tapi masaklah ) , for me , kiub ikan bilis penting. Ikan bilis juga penting. Okay meh sat I list apa yang penting :

1. Stationery ( especially pena menulis haha ) oh ini serious pen sangat mahal dekat sini ( selepas convert ) ahhaha , tak serious , beli 1 pound for a pen adalah sangat tak berbaloi where its like RM 5.00 for a pen yang tak berkualiti even the rule is never to convert , trust me this part worth converting and thinking haha. Since I'm doing law and doing notes traditionally , pen adalah sangattttttttt penting beli bebanyak dari Malaysia , lagi lagi orang yang ada personal preferences for pen ( like me ) haha.  Notebook pun boleh gak consider nak bawak. It might help with your reduction in your allowances used. 

I swear I bawak the biggest bag and the small bag in cabin. Lain semua tinggal zzzz. Rindunyaaa rumah :'((

2. Perencah makanan dan mungkin juga maggi. ! contoh : rempah kari , kunyit dan mungkin nasi goreng perencah yang tak berapa diterima tekak. haha. ergh naaayh. I did bring a lot perencah nasi goreng and end up akan buat dari raw which taste , acceptable. Bawang dan kengkawan insyaAllah jumpa je dekat sini. You might also think of bringing daun kari , daun limau purut , bawak datang sini freeze everything and you can use it ( even presentation daun dah layu , the essence from the leaves that we need ! haha untuk masak paprik , tomyam nyam nyam ) . Cili kering pun macam penting. Keropok keropok Malaysia keropok ikan ke apa ke , even you macam tak berapa nak crave , you can consider bringing it here , because far away , you may found yourself crying at night teringat keropok ikang Malaysia wahahah. Santan insyaAllah sini boleh dapat , tapi bawak je aaa kot. Perencah cepat masak seperti asam pedas , nasi ayam , rendang ke , worth buying I guess. Sebab kita mungkin menjadi malas secara tetiba dan end up makan maggi leuls. haha. 

yang dalam PusaGol tu is cili kering , which my mum and my aunt transform it through sambal kering ( yang still exist sampai sekarang ) and its like very useful sebab ada rasa kasih sayang mak dan makcik tudiaaaaa haha. Sekarang yang asam pedas , nasi ayam dah takde T.T ( dah selamat di dalam peruts ) haha

this masa awal awal dulu ( me and my housemates punya barang bawak dari Malaysia ) and percayalah perencah yang banyak kat tingkat satu tu , sampai sekarang masih banyak camtu haha.

Oh yeah , banyak banyak maggi , paling worth it beli maggi tomyam banyak banyak banyakkk sebab tak jumpa kat sini I isz sad. 

kiub ayam ,kaya Malaysia sangat hahah.  Yang dalam plastic bungkin bungkus tu ikan bilis , ikan kering , sambal , udang kering , yesssss udang kering penting ! sini mahal and sikit. 
* semua gambar throwback habis masa baru masuk rumah *

3. Girls , bring enough tudung , shawl or something so that you wont shop here. Hahah heyy beli shawl satu 10 pound equivalent to like RM 50++  Malaysia , you can spend that 10 pound beli ayam raw 2 ekor dan masak untuk beberapa minggu. Hahah ini serious. I brought like all colours here ( but usually end up dengan satu tudung yang sama I dont care haha ) . 

4. This should be on the first priority actually , but since I am sorting points based on what I see infront me , and eventually I tulis post ni dekat meja study ( nampak stationery dulu ) , pusing kepala ke belakang , eh telekung , sejadah ! and yes , Al- Quran , bawa semua ini dari Malaysia since I hardly see tempat jual sejadah , ada je rasanya dekat Islamic stores but bawak aaa senang , being a Malaysian , telekung for girls kinda important en , even sebenarnya kalau kat sini biasanya you boleh solat terus since its cold , kita menutup aurat insyaAllah dengan sempurna , dan ada wudhu' senang je solat dekat private rooms nearby. So we have more reasons to dress in proper which boleh terus bawak solat , yeayyy !

5. Basic things like towels , berus gigi , bawak dulu the mini pack since to survive a day or two before you can go shop or something. 

6. For sponsored students , I encourage you guys to siap siap convert amount yang sponsor bakal bagi , in my case , its JPA , they give like in a bulk to survive till December , in RM. What I did last time I convert those RM to pound in a bank draft . Benda ni just go to you bank ( mine is CIMB Bank ) and ask them how to do it. Learn by experiences guys ! which I must say sangat worth it and senang buat bank draft ni , since my parents are busy and susah nak transfer duit monthly semua , which can be costly to us since on transaction boleh charge us with like RM 30.00 macam tu. I did receive some threats and reminders bila orang cakap pakai bank draft ni bahaya fraud semua , my advise, PEDULI SEMUA ORANG CAKAP APA ! ( mood api terbakar di kepala ) like seriously masa I buat bank draft dekat CIMB tu they said nothing and even encourage me to do the bank draft , without the worry of fraud or whatever the rumours spread ! . I did worry and cuak bila rumours ni ada semua , but now , I guess I did a right decision dulu . Sebab bank draft ni tak affected dengan fluctuating rates. Camne tah , google aaa kot kalau rasa nak tahu. Eheeee. 

pengajaran , kita kena kenkadang jadi degil dan peduli orang cakap apa , do what you feel convenient to you .

7. Ubat ubatan . Like balm , pill cekketekaun ( camne nak eja ni hahah ) , panadol ke , make sure you bring maybe compatible medicine dengan you. Since masa I arrived here , I had trouble dealing with the weather , cold weather to be specific , so to have medicine in your list is a must ! Takyah bawak banyak mungkin , train yourself to heal through natural process like drinking waters and rest , sebab depending to medicine doesnt seems good kot. 

8. If you wonder about electronics stuff , I did bring laptop , a smart phone , and my dumb yet precious phone with a music companion function with all the cables, and yeah dengan powerbank. I was advised to brought them all from Malaysia sebab apparently everything i s cheaper in Malaysia + the free stuff you get from your purchase. Hahaha. sini semua sell in separate , even lampu tidur , come without the bulb , you must be sad with this fact ! ahahahha. 

and if you wonder, " Ada tak allowance for laptop ? "
The answer , for JPA , takde , ( by mean not specifically stated tapi you can aaaa kot spend sikit dari predepature punya duit for that ) . And if you're wondering how many JPA bagi , and how the allowances sectioned , you can email me , I may provide the list privately. Kot. 

What did I miss? Did I miss any? If there's any , let me know , then I'll mend this point , with " Ahaaaa terlupaa satu " sambil buat muka monyet tutup mulut hahahhahahahhaha kbye. 

I hope this help , sorry for the emotion breakdown through the post. I am a woman. With hormones. Hahah I can't help but its hormone. * salahkan hormone * ahahahha.

adios.amigos. 

2 comments:

Anonymous said...

Thrilled kejap kak anis spend time nak buat blogpost ni *laplapairmata* hahaha thank you kak anis ��

Anis Najwa Nazari said...

welcomeeee , feel free to ask any inquiries :)) , akak tolong mana mampu je ni. Good luck anonymous :)