How to ace UPU? ( SPM Leavers - UPU Application )

I've been promising that I'll write a post on how to ace / to apply UPU secara efficient . UPU , Unit Pusat Universiti. Its been more than a year since aku sibuk mengisi UPU , I hope I still remember on how I do it last time. 

Last time, I got my second choice , asasi law uiam , which sepatutnya dia jadi pilihan pertama , namun begitu diletak pada choice kedua setelah farmasi di atas ( kenkonon taknak betray science field ) . I've changed my laptop , so my choice uni semua ( I save a copy of files ) , so takleh nak tunjuk korang my choices back then. 

So , there are some things that can be taken into account. 

Benda benda simple yang kita kena take note is like bila boleh beli nombor pin dekat BSN  , bila boleh mohon. Jangka masa dia panjang , sampai lepas SPM result , tapi boleh isi beberapa kali je ( kalau tak silap ) , meski begitu , jangan ambik mudah isi lambat lambat , from now on dah kena sedia , tengok possible courses , usha usha internet yang serba lengkap sekarang , everything that you want would be there . And somehow I am going to tell you how to ace your UPU Application. Ada lapan pilihan kesemuanya. Boleh mohon different course different IPTA , different course one IPTA ( macam banyak course then semua pilih UIAM - risky though , tapi kalau dah suka UIA , boleh je ) . One course different uni ( Law Uitm. Law Uiam ) 

1. Potential . 

So semua orang mesti sedar kat mana potential dia once dia habis SPM ( mungkin acah acah mimpi dapat result berapa ha ha ha )  , I mean potential might include possible grades in your SPM ( seeing your trial jugak kot ) and your passions. Then you can go here to check , our possible grades layak tak nak masuk the courses yang korang nak. Check kelayakan UPU . When I say its potential , it must be your own potential , bukan potential yang kita angan angankan , ataupun potential ikut kawan. You know yourself , senanya zaman zaman habis SPM ni , zaman mengenal kepandaian diri sendiri uhuks.Kenkadang kita ni kabur dengan pilihan sendiri , kita tahu yang kita tak mampu buat course itu ini , tapi choose jugak , sebab kononya dalam mimpi tiap malam , menjadi seorang doktor bertauliah di dalam hospital mimpi. And potensi sama ada mampu buat asasi or mahupun diploma. 

But a friendly reminder , personally aku rasa both diploma and asasi ada pros and cons dia. Tapi kalau kau rasa kau jenis yang dah ada solid perancangan for future , nak ambik only this one course taknak tukar tukar and you know exactly your route of studies , aku akan kata , ambik diploma. Tapi kalau jenis yang nak cecepat degree ni ( duration masa adalah lebih kurang pun ) , and masih belum tahu , ehh sebenarnya aku ni nak jadi apa ( I mean accurate course belum decide , belum firm ) , asasi would be a good choice insyaAllah. 

And note yang asasi will automatically give you allowance. Diploma , boleh mohon JPA or PTPTN . 

2. Courses. Possible Course. FOR YOU. 

K ni penting. I know right now you might have one solid ambition yang tak bertukar - let say nak doktor , nak jadi pharmacist , dentist and all science related job. Wahaaaa aku bukan nak attack semua job job ni since aku ambik law , tapi being in science school untuk lima tahun , aku tahu sejauh mana cliche dan terbantutnya pemikiran warganya regarding their ambition dalam range situ je. Walau bagaimanapun , sekarang you should start being lenient  I mean besarkan skop job prospect anda , thats why its important for you untuk lebih berlapang dada dengan choice korang. Sebab jarang orang letak satu course yang sama untuk 8 pilihan berbeza. Kalau korang nak jadi anything in science field , you might consider asasi sains hayat , sains fizikal. Banyak uni yang tawarkan open asasi macam ni , maksudnya tak terus focus untuk apa yang korang nak jadi , but somehow , macam UIAM , USIM , they offered you exact asasi macam asasi pergigian , asasi farmasi , tahmidi kedoktoran. ( note tahmidi is known as asasi in USIM ) . 

Contoh la kan , kita ni memang dah betul betul nak jadi engineer , I can suggest you applied for asasi sains fizikal di mana mana IPTA yang offer  , asasi kejuruteraan ( UIA ada benda ni ) , or diploma yang berkaitan.

When I say its FOR YOU , means FOR YOU , janganlah sebab nak ikut kawan tapi kau tahu kau tak mampu. Lagipun kawan biarlah beribu , kang dekat IPTA jumpa kawan baru . Broaden your network peeepsi lala.

And note yang ada asasi terus bonded dengan universiti tu such as UNIMAS , UIAM , UPM - which kita tak perlu isi semula UPU balik after habis asasi sebab insyaAllah tempat kita untuk degree dah secure at respected uni's. 

3. SUSUNAN UPU ( THIS IS IMPORTANT , ALERT! )

Since aku besarkan font untuk susunan , it means , adalah sangat penting amat amat susunan berikut. Okay dalam menyusun lapan pilihan berbeza ni , kita kena macam betul betul tengok and question : Adakah aku betul betul nak course ni ? Adakah betul aku ambik course ni as diploma? Adakah aku layak untuk mohon course course ni ? You yourself can answer this . Jawab bukan ikut sedap hati , jawab sejujurnya. 


Tips :
1. KALAU TAKNAK, JANGAN LETAK FOR THE SAKE OF NAK PENUHKAN. Janganlah mengada ngada acah acah malas nak memohon UPU , then tahu tahu nak penuhkan je pemalaih giloss , ( malas nak layan orang orang sambil lewa camni , masih wujud manusia sebegini rupa di tahun 2013 ) 
2. RETHINK ABOUT YOUR COURSES AND IPTA PILIHAN - contoh eh , aku rasa antara course yang maha hebat jika kau dapat ialah ; Asasi Universiti Malaya - like sains fizikal , sains hayat dan kawan kawan. Tak aku serious ni , dulu masa result UPU keluar , siapa yang dapat UM tu aku salute habis habis and semua macam woahh woahh dapat UM laaa meski ia hanya asasi , ini benar ye anak anak. 
3. SUSUN DENGAN BAIK , JANGAN PAKAI LETAK IKUT SUKA. Sebab UPU ni , Malaysia system ni tengok turutan , let say kau tak layak pilihan pertama , pergi ke pilihan kedua dan seterusnya. So letak mana yang kita betul betul nak di atas , partially nak ditengah , aaa macam boleh je ( dah tak tahu nak fikir apa , bawah , last )
4. KALAU DAH CHECK KELAYAKAN , KAU DAH BETUL TAK BOLEH APPLY  THAT CERTAIN COURSE , JANGAN APPLY , sila jangan bazirkan pilihan anda. Masa hadapan masih cerah meski tak jadi doktor mahupun engineer. Sebab kita kena ingat yang mohon UPU bukan sekor dua , dan apabila memohon , let say result kita tak mengizinkan , jangan gegatal mohon course yang dah tak layak tu , nescaya pabila keesokan harinya anda melihat berita 827728282829282729919 straight A dan bilangan straight A plasses 2661718192 orang  ( mereka yang akan dipandang dahulu untuk masuk ke course kritikal impian anda . ) Its how the world works people. They judge grades.  
5. SUSUNAN DIPENGARUHI HOW TOUGH THE COURSE AND THE CHOSEN IPTA. K benda ni kan , kita ada critical course ( course susah ) macam medic and pharmacist and all. So again back to the beginning tengok potential diri. 

Aku ingatkan benda ni sebab benda ni pernah jadi on my batch members . And a close friend of mine. Dia ada grades yang melayakkan dia masuk critical courses , but then susun sususan pilihan salah. Dia punya first choice is Asasi Sains Hayat UM ( as I said UM asasi yang susah nak masuk - and like last time, asasi UM keluar dulu than others - and dia tak dapat  ) . Second au third choice dia is Diploma Fisioterapi , and dia eventually got the course and she choose matriks instead ( and of course being a flying colours student , she does excel , four flats in Science Modul 1 . Bapak aaa gila terror . Tapi no wonder  , dia memang manusia yang maha rajin dan pandai. 

Side  VERY IMPORTANT TIPS :

1. Sepanjang permohonan , jangan lupa doa. Jangan lupa doa. Jangan lupa doa. Sebab doa kan senjata. Solat hajat tu jangan buat buat lupa, dulu nak SPM , dhuha , hajat , taubat , qiam semua straight excellent. Habis SPM macam dah lupa combo of prayers tu. Jangan lupa Dhuha ( Dhuha kan membawa rezeki ) . Mohon mohon kalau lupa doa pun susah , sebab yang pegang choice choice manusia yang letak kau course mana tu ialah Allah , jadi apa lagi , terusla meminta pada Allah , pasti pulangannya juga munasabah. 

Allah tahu apa kau mahu. Allah tahu apa tersirat Dalam hatimu

Doa 

Minta 

Walau doa kau bisu

Kenapa perlu minta? 
Itu tanda Kau Seorang hamba.
Moga Allah redha.

2. Kalau tak dapat course yang kau nak , jangan putus asa. Adakala kita tak diberi apa yang kita hendak , tapi kita diberi apa yang kita perlu. Mungkin sekarang kita benci gilaa course itu ini , but later pasti kita akan berterima kasih pada Dia for that kind of fate. 

3. This is one good website yang kau boleh tengok tengok : http://afterschool.my/ . Sini dia bagi full explanation on what pre-uni routes yang possible. Scholarships. They even have a Q & A punya side. 

p/s : Maybe anyone yang minat nak buat A-levels majoring in law  , ( pre university for oversea's ) , boleh tanya dekat saya insyaAllah , on how to apply scholarships too. Or Intec tu apa sebenarnya ?  Personally ask , I'll answer them insyaAllah.Saya belum fly , harapnya insyaAllah tahun hadapan bulan 9 , moga lepas external paper then Cardiff University , South Wales , London InsyaAllah. Mohon didoakan.  


So good luck memohon, I hope I gave you slight ideas on how to do this. So buatlah pilihan anda. :) Semoga maju jayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :DDDD

9 comments:

Nini Hanini said...

Pilihan kena betul,x boleh ikut kawan,x boleh ikut angan,pergilah ikut kemampuan. InsyaAllah,Allah tunjukkan jalan. Betul tak,hehe :)

Anis Najwa Nazari - A N N said...

betul :DDD

Anonymous said...

Akak . Tak boleh ke nak letak uni yang sama tapi kos lain2 . Or letak kos yang sama tapi uni lain2 ???

Anna Nazari said...

I've mentioned it above yang boleh apply one uni different course . and either way. Tapi it's rather risky. Widen your choice.

Unknown said...

hii akak, im an spm leaver in 2015 and im planning to get into uitm/uia for foundation, and ive just applied it at upu. what i wanted to ask is what is intec? and how do i apply for scholarships ((lets say i did ace my spm)) and thank you for listening :)

Anis Nazari said...

hai awak , maaf for the really late reply , I haven't been visiting this blog for quite some time. Intec is basically a preparation college , mainly for oversea preparation and I guess I did wrote some post about intec , mungkin insyaAllah boleh google ke if its fine with you? and applying for scholarships might varied each each according to what scholarship you're applying , you may look to respective scholarships you're aiming , mungkin boleh jadi its Khazanah scholarship , sime darby or even JPA and MARA , setiap tahun policy dia might varied so memang kena rujuk the respective website for more info .

Unknown said...

As salam, sy lepasan asasi sains uitm. Nk tnye untuk apply upu degree ni boleh ke letak choices yg sama byk kali? Sy nak ambik medic, so boleh ke sy letak medic uitm in 1st to 4th choice? Was2 sebab takut dia block ke or else. Thank you so much.

Nur Ayuni Zakaria said...

As salam, sy lepasan asasi sains uitm. Nk tnye untuk apply upu degree ni boleh ke letak choices yg sama byk kali? Sy nak ambik medic, so boleh ke sy letak medic uitm in 1st to 4th choice? Was2 sebab takut dia block ke or else. Thank you so much.

Anis Nazari said...

As far as I'm concerned , it's possible to put the same choices ( tapi tak sure boleh ke tak through system to have same choices contoh all four Medic course - uitm ) , tapi it seems possible for Medic ( and different university ) but it's rather risky. However if your result qualifies you to do so ,insyaAllah then go ahead with the plan. I'm not really sure about this but perhaps you can seek for the answer with the university itself. Semoga berjaya :)