Giving (extra) credits for longer hours?

Rasa aneh pulak tak menulis untuk 3 June haha. By the way, sorry harini nak tulis mash languages haha sebab malas nak fikir nak translate kah kah. 

Kisah Landlord - the lord of our Treherbert Land haha

Pagi tadi landlord rumah datang sebab kitaorang nak bincang few things concerning the house and us leaving in the July. 

once upon a time depan rumah huhu


Our landlords because there's two of them, Ali and Naseer, we've stayed with them for two years in a row now, very helpful landlords, though kenkadang macam annoying , tapi annoying yang tolerable la ( annoying part macam kalau kitaorang kata kitaorang tak buat, dia buat buat macam lawak yang kitaorang salah zzz ) , but nevertheless sangat sangat baik, pasangkan paip dekat toilet and that ease our lives a lot and very fast to respond to any inquiries. 

And as far as I am concern they are both muslims and from Iran. Tapi through our conversations, we asserted yang they don't practice as one. Mungkin sebab surrounding but I don't really know. 

As he was leaving the house after a 40 minutes discussion macamtu , he acknowledged yang we're fasting and dia nampaklah yang sangat amused sebab we are fasting for that very long hours and dia kata dia sendiri tak mampu buat ( dulu masa kitaorang second year dia ada la question kenapa kitaorang puasa - kenapa tak pergi club malam malam tapi sekarang dia dah tak question dah  ) 

' If I am the God, I will give you extra credit , double the credit for that long hours , but I am not' and we smiled as he closed the door. 

( dan semoga Allah memberi hidayah Islam pada orang orang baik ni ameeen, doakannnn sesama ) 

Dan statement tu buat aku berfikir seharian. 

Kalau Allah kira pahala ikut berapa lama kita puasa, mungkin Australia for now got the lowest mark isn't it. Dan mungkin semua muslim nak berpindah ke negara yang makan masa 21 jam untuk puasa sebab the longer means merrier credits of pahala . But sadly its not. Dan tak adillah Allah kalau nak hitung pahala puasa ikut panjangnya masa puasa tu. 

And betullah urusan perhitungan pahala tu memang urusan rahsia Allah. 

Adalah timbal balik dan pengajaran dari pengalaman berpuasa di dua negara yang jaraknya beribu batu. 

Mujahadahnya berbeza 

Berpuasa di UK , perjuangannya ( mujahadahnya mungkin ) adalah pada menahan diri dan nafsu untuk tempoh yang lama.  Nevertheless, Allah sangat memudahkan part nafsu ke arah makanan sebab ketidak adaan bazar dan memang dapat satu nikmat untuk menyerap roh Ramadhan. Ramadhan should be about kesederhanaan dan kerehatan ( maybe there's more but this is what I can think of now ) 

Dan mungkin benda ni benda yang susah dekat Malaysia, sebab easy access foods everywhere and often there's tendency of buying foods to feed the nafs rather than the body. Itulah antara mujahadah orang orang yang berpuasa di Malaysia . 

Kat Malaysia bukan takleh nak serap roh kesederhanaan tu , boleh je insyaAllah , dulu masa aku second semester kat Intec, time tu puasa sebulan dekat Intec, allowance tak masuk lagi dan aku segan nak mintak banyak dengan pakcik Nazari, jadi aku pack siap siap dari rumah beras, bawang putih, halia dan kiub ayam , and hari hari, EVERYDAY I REPEAT aku akan makan bubur , and kenkadang fancy sikit aku beli hotdog tak masak lagi RM 1.60 dekat mydin. Masa tu memang tercabar sisi nafsu bila tengok dari tingkap orang pergi balik dari bazar. ( masa tu memang wujud keterpaksaan bersederhana tu ) ( rindunya masa tuuuu ) ( and I succeeded sebulan adalah sekali dua je pergi bazar ) 

Harini kami typical Malaysian tumpas jua dek nafsu hahah kerana ada bazar ( hahahha alhamdulillah sehari je weh huhuh )

* foods * 

And a shorter night time definitely puts you in a very tight schedule for prayers. And lagipun its just so weird to see yourself out at 10.30 pm - sebab dekat Cardiff , I am not sure about other places but most places in the UK, by 5.00 pm macamtu biasanya dah senyap and mungkin apa yang masih beroperasi lepas pukul 5 is just fast foods restaurants, supermarket besar besar , yang kecik biasa sampai 10 malam je, and most of them are the pubs. So most of the time memang akan duduk rumah je. 

Kadang aku terusik sedikit dengan trend sesetengah orang pergi buka puasa dekat Malaysia ( on their insta feeds ) and pastu still outside sampai malam, kita husnuzhon insyaAllah they went to terawih then they continued with moreh. 

Tapi personally for me, its a month we're given to reflect upon our life and basically bulan kerehatan untuk kita , baik untuk perut mahupun badan kita , baru buat trivia dengan housemate makna terawih , which is one literal meaning dia ialah ' rehat ' thats why we stops for a while in between prayers. 

and THIS VERY reminder goes to me as well, sebab maybe in the future aku boleh jadi orang yang choose nak rehat pada Ramadhan dengan keluar buka puasa and jalan jalan sampai malam borak lama lama instead of mencari kerehatan dalam solat terawih tu sendiri. Sebab bulan bulan lain kurang sikit booster nak buat solat sunat more than two rakaat. 

Even sekarang pun banyak sangat lagha ( nangissssssss )  dan tak berusaha pun bagi keberkatan dekat masa yang Allah bagi , like the most obvious is tidur lepas subuh sampai pukul 10 pagi macamtu dengan alasan ' lets omit few hours so we won't really feel that 18 hours ' like banyak sangat masa disia siakan huwaaa nangis 

And indeed masa panjang ke pendek ke tak menentukan pun kredit yang Allah nak bagi dekat saham pahala kita , instead dia tengok macam mana kita memanfaatkan tempoh masa puasa tu dengan roh roh Ramadhan - menjaga pandangan, menjaga nafsu makan, menjaga komponen nafsu lain , dan mengambil peluang untuk enjoy festive of ibadah month ni. 

Aku sangat sangat berharap Allah selalu nak bagi rasa 'kerehatan' dalam solat tu 

sampai sekarang terngiang kata kata ikhwah ni ' Ramadhan ialah bulan yang kita tak awkward pun nak ajak orang buat kebaikan/ibadah ' sebab association of the word kebaikan and ibadah is very dear to the month of Ramadhan itself. 

tertampar kejap tadi sebab balik bazar konon nak rehat kejap tengok Doraemon dengan Shin Chan / main monopoly baru beli dekat Lidl , tetiba housemate sorang jerit ' korang jom tadarus' terbakar kejap nafsu nafsu yang malu sendiri hu hu. Ya Allah, untuk peringatan melalui orang orang yang aku sayang ni, bagi kebaikan bebanyak dekat diaorang ya Allah. 

Kalaulah masa panjang puasa tu, yang dimanfaatkan cuma 1/100 dari tempoh waktu tu, macam mana Allah nak bagi extra credit cemtu, hang kalau jadi Tuhan pun mungkin akan berkira kot ( nada kedah Mat Lufi haha ) 

ps My thoughts are with the victims in the recent terrorism attack in London, I'm so disgusted with these terrorism attacks going on in the UK now :( Ya Allah balas kekejaman orang orang yang bagi a very negative impact on muslim society as a whole dengan balasan yang setimpal. Stay safe everyone !

Love, the'ann

No comments: