The secret of happiness : Allah's Good Pleasure.

Assalamualaikum. Breathing lively and alhamdulillah for the chances to get to live. 

Feel like sharing

Currently doing some reading on Harun Yahya's writing. Pleasure. May Allah bless him. Because he write not to gain any profit because , He is spreading da'wah. Worldly may seems to be non-profitable but hereafter Allahu Rabbi. Besar pahala dia dapat sebab sampaikan beribu ayat :)

So I go for the simplest reading because yeahh you know how bad I am in interpreting long long written english thingy. Got a sense of feeling where aku baru nak assimilate diri sendiri untuk jadi lebih baik. Baru nak deeply understand why I live as Muslim. Adakah hanya kerana takdir yang menentukan aku seorang Islam or fated to seek heaven in hereafter. Two statement which gives me a huge differences in valuing it.  Mungkin belum layak nak masuk list boleh dijadikan tauladan. Masih berada di sempadan. 

Lillahitaa'ala. 

Hidup Kerana Allah. Hidup Kerana Nak Cari Redha Allah. 

Bila Allah redha. Itu bahagia. 

Tapi orang kata  BAHAGIA punya definition subjective. Some people said that ada duit banyak gila : Itu Bahagia. Dapat result cemerlang : Itu bahagia. Ada family ada anak : Itu bahagia. Well certainly the list goes down and how I value Harun Yahya's writing is when he said. 

Lain sebenarnya dua orang yang berniaga. Satu berpaksikan keuntungan dunia. Satu mencari keredhaan Tuhan.``( translated )

Lain. Sangat lain. Bagi aku yang tak berniaga ni. Simplest way to understand this. Belajar kerana exam dan Belajar Kerana Allah. Niat dalam hati kena betul . I've read GenQ on how nak tetapkan hati ni belajar sebab Allah.

They stated there. Yang aku ingat. Sentiasa cakap yang aku nak belajar kerana Allah. Mean by zahirkan dengan ucapan. Ye dak? Macam konsep I Love You. You might say , dalam hati aku ni sayang dia sangat tapi mesti spouse kita ada masa tanya : * aicecehh spouse kaaauuu * Do You Love Me? Sebab aku rasa faktor dia tanya, is to believe yang kita ni betul betul sayang dia. Pengzahiran. Ahhhh imbuhan mana datang pengzahiran ni. 

Second. Sentiasa relate-kan apa yang kita belajar dengan kebesaran Allah ta'ala. Biology Physics Chemistry. Like math, kejadahnya nak relate? Eh nanti. Nanti. Allah kan telah jadikan manusia manusia yang buat formula math yang beribu riban dengan kepandaian otak yang luar biasaaaa. Like Log ( addmath ) Can you ever ever imagine how can a person making berkajang kajang nombor jadi Log sahaja. *ngeh ngeh pro-math*  Magnificent Allah :D

Niat dalam hati tu paling penting sebab hati ni betul tak betul dia yang guide kita pergi lalu jalan mana.



No comments: